MARIA ANTONIA CANALS

LLICENCIADA EN CIÈNCIES EXACTES. DIRECTORA DEL GAMAR I MEDALLA D'HONOR DE L'AJUNTAMENT DE BARCELONA

«En el fons del fons, el món va endavant»

El proper 3 de desembre rebrà la medalla d'honor de la ciutat de Barcelona. Maria Antònia Canals, que ha dedicat tota la seva vida a l'ensenyament de les matemàtiques, ja és Creu de Sant Jordi, premi Vicens Vives i medalla del Treball.
És pro­fes­sora emèrita de la UdG, meda­lla del Tre­ball, premi Vicens Vives, Creu de Sant Jordi i ara, el 3 de desem­bre, rebrà la meda­lla d'honor de la ciu­tat de Bar­ce­lona.
–«Sem­pre val més que et reco­ne­guin la feina abans de morir que no pas després. Però la veri­tat és que trobo que són massa pre­mis, i que a vega­des els pre­mis tenen un punt de moda. Però vaja...»
–Després de tants anys dedi­cada a les matemàtiques, ha arri­bat a alguna con­clusió de per què als nens no els agra­den?
–«No és que als nens no els agra­din. És als adults, que no els agra­den. Els nens imi­ten. I aquest desa­mor a les matemàtiques el trans­met la mateixa soci­e­tat. És una espina que duem al cor tots els qui ens hi dedi­quem.»
–Per tant, no hi ha mals alum­nes sinó mals pro­fes­sors?
–«(...) Segu­ra­ment. Però no és culpa només dels pro­fes­sors, o dels alum­nes. És la mateixa soci­e­tat. Com que a mi m'agra­den molt, no entenc com les matemàtiques no poden agra­dar.»
–Doncs tots els infor­mes sobre edu­cació dei­xen molt mal­pa­rats els alum­nes quant a matemàtiques.
–«Sap qui ho diu això? Els polítics! I jo dels polítics no en vull fer cap comen­tari. Cap ni un. No en vull ni par­lar.»
–No tenen raó aquests infor­mes, quan par­len de matemàtiques?
–«Que estem a la cua... pot­ser sí. Ja m'ho crec... Però no n'hi ha prou de dir-ho.»
–Què falla?
–«Que cal accep­tar d'una punye­tera vegada que les matemàtiques són abs­trac­tes. Els números i les seves rela­ci­ons són abs­trac­tes, i això no s'acaba d'accep­tar. Els mes­tres volen coses con­cre­tes. I és cert, els nens han d'uti­lit­zar coses con­cre­tes, sobre­tot en els pri­mers anys, quan encara no tenen pen­sa­ment abs­tracte. Però cal que con­du­ei­xin al pen­sa­ment abs­tracte.»
–Sem­pre he sen­tit a dir que les matemàtiques, més enllà del seu ús pràctic, ser­vei­xen per ‘orde­nar el cer­vell'.
–«I és cert. Ningú dubta del seu ús con­cret. Però són símbols, que ser­vei­xen per fer anar el cap, per tre­ba­llar el pen­sa­ment abs­tracte.»
–M'han dit que està en con­tra que els nens petits, de menys de cinc anys, facin fit­xes a l'escola.
–«En con­tra, no. Hi estic súper en con­tra! Omplir fit­xes i voler veure números escrits és una xim­ple­ria. La gent fa un paral·lelisme amb la llen­gua i diu: aquest nen ja sap escriure el seu nom. Però això no passa amb els números. Escriure'ls no vol dir enten­dre'ls. Perquè les estruc­tu­res men­tals lingüísti­ques es desen­vo­lu­pen molt abans que les numèriques.»
–Lla­vors, per què fan fit­xes?
–«Sobre­tot perquè els pares esti­guin con­tents.»
–Les matemàtiques en nens petits, per tant, a par­tir del joc?
–«Sí. Però un joc enca­mi­nat a apren­dre, no pas només per jugar.»
–Lla­vors, de qui és culpa?
–«Pot­ser de la soci­e­tat mateixa. Les fit­xes, per exem­ple, per què les fan? Les fabrica una edi­to­rial. Vostè creu que una edi­to­rial el que pretén fent les fit­xes és ense­nyar millor? No. El que pretén és ven­dre, gua­nyar diners. I ja som al cap del car­rer. El mal de mol­tes coses de la nos­tra soci­e­tat és l'afany exa­ge­rat de gua­nyar diners. L'edi­to­rial gua­nya diners, i als mes­tres els va bé perquè es dei­xen ensa­bo­nar per l'edi­to­rial i, no ens enga­nyem, perquè a vega­des també van una mica deso­ri­en­tats. Van deso­ri­en­tats perquè l'admi­nis­tració no els faci­lita la feina; per l'exigència dels pares, i pels polítics, la majo­ria dels quals no saben el que tenen entre mans.»
–Lla­vors, el mes­tre...
–«Lla­vors el mes­tre fa el que pot, i sovint el que li és més còmode.»
–Podria sem­blar que vostè és pes­si­mista.
–«No, no. Si fos pes­si­mista jo ja hau­ria ple­gat. Jo estic con­vençuda que, en el fons del fons, el món va enda­vant. I el que hem de fer és posar-hi la nos­tra espurna. Jo hi crec, en la nos­tra espurna.»
–Tota la vida ha trac­tat amb nens. Els sobre­pro­te­gim?
–«La soci­e­tat, per defi­nició, ja és pro­tec­tora. I tots esti­mem els nos­tres fills, només fal­ta­ria! Però con­fo­nem les coses. I molts pares es pen­sen que l'esforç els per­ju­dica, i no és cert. Exi­gint-los un esforç els fem un gran bé. La soci­e­tat del benes­tar peca d'entro­nit­zar el diner i de no reconèixer l'esforç.»
–En cap cas?
–«N'hi ha un en què sí. L'esforç físic en l'esport, la soci­e­tat el reco­neix. Si sóc fut­bo­lista o atleta m'he d'esforçar molt: em lle­varé aviat, i m'entre­naré hores i hores. I jo em pre­gunto: i per què no fem una mica d'atle­tisme men­tal, a veure si poten­ciem la part men­tal de la per­sona. Per què hem d'entre­nar el nos­tre físic i no la nos­tra ment? I aquí, no en dubti, les matemàtiques hi aju­den.»


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.