Opinió

L'educació a Catalunya: entre Finlàndia i Laos

Un país de qua­li­tat reque­reix recur­sos sufi­ci­ents i bones polítiques edu­ca­ti­ves per millo­rar el ren­di­ment i la cohesió social. Sovint es diu que Cata­lu­nya inver­teix poc en ense­nya­ment. Per argu­men­tar-ho, s'uti­litza el pes del pres­su­post dedi­cat a edu­cació sobre el pro­ducte inte­rior brut, que és el valor de tots els béns i ser­veis que es pro­du­ei­xen al país. A Cata­lu­nya, i amb les dar­re­res dades dis­po­ni­bles (del 2013), el tant per cent del PIB que es dedica a ense­nya­ment és baix (2,9%). Més si es com­para, per exem­ple, amb la mit­jana espa­nyola, que és del 4,4%. A Espa­nya, només la Comu­ni­tat de Madrid el té més baix (2,5%). Tot i que la dada sobre el PIB és per­ti­nent, podem fer dife­rents con­si­de­ra­ci­ons.

En pri­mer lloc, la des­pesa sobre el PIB pot ser enga­nyosa, ja que una mateixa des­pesa en ense­nya­ment, quan el PIB és més ele­vat, fa caure el per­cen­tatge. Per exem­ple, Anda­lu­sia, que té una des­pesa en ense­nya­ment del 4,4% sobre el PIB, té una des­pesa per alumne de 4.110 euros. En canvi, Cata­lu­nya, amb un tant per cent menor sobre el PIB, en tenir més PIB té més des­pesa per alumne (4.237 euros).

En segon lloc, no hem d'obli­dar l'esforç rea­lit­zat en relació amb els recur­sos dis­po­ni­bles. Actu­al­ment, Cata­lu­nya ja des­tina a ense­nya­ment, sani­tat i des­pesa social més del 74% del pres­su­post. I en ense­nya­ment ha cres­cut pro­por­ci­o­nal­ment per sobre de l'aug­ment del con­junt del pres­su­post de la Gene­ra­li­tat. Difícil­ment es pot inver­tir més si no es millora el finançament de la Gene­ra­li­tat. Al País Basc la des­pesa per alumne és molt més ele­vada (6.475 euros) i la diferència en el sis­tema de finançament és la clau. En ter­cer lloc, tot i la menor inversió, els resul­tats de Cata­lu­nya millo­ren. En el dar­rer informe PISA, Cata­lu­nya treu resul­tats per sobre de la mit­jana espa­nyola, de l'euro­pea i de l'OCDE. I en els dar­rers anys a Cata­lu­nya s'ha reduït el fracàs esco­lar (la taxa de repe­tició de 4t d'ESO, per exem­ple, ha cai­gut del 10% al 6% en pocs anys). Ha millo­rat l'equi­tat i s'ofe­rei­xen més opci­ons per a la diver­si­tat de l'alum­nat.

En con­clusió, tot i els bons resul­tats, cal inver­tir més recur­sos en ense­nya­ment, tant per als cen­tres, com per les famílies i els alum­nes (beques), com per al reco­nei­xe­ment pro­fes­si­o­nal dels docents. Però, tenint en compte l'esforç que ja es fa, cal millo­rar el finançament de la Gene­ra­li­tat reduint l'exces­siu dèficit fis­cal. No obli­dem que els cata­lans paguem el 19% dels impos­tos recap­tats a Espa­nya, però només rebem l'11% de la des­pesa pública (sense Segu­re­tat Social). Com diu l'Eli­senda Palu­zie, “els cata­lans paguem impos­tos com els fin­lan­de­sos però rebem des­pesa com Laos”, i això també afecta l'edu­cació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.