Emprenedors

Donar més vida als aliments

Una catalana crea un supermercat en línia de productes a punt de caducar

La cata­lana Chan­tal Camps de Gis­pert ha posat en marxa Goo­daf­ter, el pri­mer super­mer­cat en línia del sud d'Europa que ven pro­duc­tes que estan a punt d'arri­bar a la fi de la data de con­sum pre­fe­rent.

Es tracta d'un model de super­mer­cat que ha tin­gut molt d'èxit al nord d'Europa i que aquí només ha fet que començar. La ini­ci­a­tiva empre­sa­rial a més d'aspi­rar a ser ren­di­ble com a negoci té altres bene­fi­cis inhe­rents. Goo­daf­ter ajuda el con­su­mi­dor a estal­viar, redu­eix el mal­ba­ra­ta­ment ali­men­tari i, a més, és medi­am­bi­en­tal­ment sos­te­ni­ble. I alhora pretén treure estig­mes al vol­tant de la data de cadu­ci­tat.

Actu­al­ment hi ha dos ter­mi­nis de con­sum, la data de cadu­ci­tat indica el moment a par­tir del qual ja no és segur per a la salut con­su­mir un deter­mi­nat tipus d'ali­ment. El con­sum pre­fe­rent, d'altra banda, indica que a par­tir d'una certa data alguna carac­terística orga­nolèptica del pro­ducte, com el color o l'aroma, dife­reix de l'ori­gi­nal però no hi ha cap risc des del punt de vista de la segu­re­tat ali­mentària, sem­pre que es con­su­meixi en un ter­mini pru­den­cial.

Amb aques­tes aspi­ra­ci­ons pel bé de tot­hom, a més a més, venen línies obso­le­tes, com ara enva­sos antics de gale­tes que s'han tret dels line­als perquè el fabri­cant ha llançat una nova línia o pro­duc­tes que ja no són de tem­po­rada, com un ou de Pas­qua al maig o un Pare Noel al gener. Just per aquesta raó entren i sur­ten nous pro­duc­tes contínua­ment, i és fàcil que quan un lot s'acaba ja no es torni a tro­bar mai més en l'oferta del super­mer­cat en línia.

El sis­tema que ha desen­vo­lu­pat és sen­zill: Goo­daf­ter com­pra la mer­ca­de­ria direc­ta­ment als fabri­cants i la guarda al seu magat­zem abans de por­tar-la al domi­cili del cli­ent. La seva oferta comer­cial, que no inclou pro­duc­tes fres­cos, està com­posta per unes 450 referències divi­di­des en vuit cate­go­ries. Les coman­des que es rea­lit­zen abans del mig­dia arri­ben en 48 hores; si superen els 49 euros l'envi­a­ment és gratuït, i si són infe­ri­ors tenen un cost addi­ci­o­nal d'envi­a­ment de 4,95 euros.

Des­comp­tes fins al 70%.

Aquest model de negoci per­met que el super­mer­cat en línia ofe­reixi des­comp­tes d'entre un 30% i un 70% per a l'usu­ari. “La reducció de preu sol estar rela­ci­o­nada amb el ter­mini que li queda al pro­ducte o la tem­po­rada”, asse­gura l'empre­ne­dora.

A una de les parts d'Europa on més men­jar es mal­ba­rata, la ini­ci­a­tiva de Goo­daf­ter és més que ben­vin­guda. Segons la Comissió Euro­pea, a l'Estat espa­nyol cada any es mal­ba­ra­ten 7,7 mili­ons de tones d'ali­ments; les llars són les prin­ci­pals res­pon­sa­bles, amb un 42% del total, segui­des de la indústria (39%).

Goo­daf­ter té la seu i el magat­zem a Porto, on viu l'empre­ne­dora. Per això van començar el juny pas­sat l'acti­vi­tat a Por­tu­gal, on en només tres mesos van ven­dre cinc tones de pro­duc­tes. El pas­sat novem­bre es van obrir al mer­cat espa­nyol i de moment el ritme de ven­des està sent l'espe­rat.

“Ara com ara ens volem cen­trar en el mer­cat de la península Ibérica”, diu Camps. En el curt ter­mini, l'empresa pre­veu doblar el nom­bre de referències i començar a tenir bene­fi­cis el 2020.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.