Borsa

La mirada posada en les urnes

Els inversors continuaran molt pendents de les cites electorals, especialment en el cas d'Europa

La inflació anima els bancs, que esperen una pujada de tipus

Entre els esdeveniments que han influït en el comportament de les borses al llarg del 2016, tots els analistes destaquen dues cites polítiques claus: el Brexit i la victòria de Trump. Sense oblidar les decisions dels bancs centrals, que van continuar despertant molta expectació. Així, abans de cada reunió de la Reserva Federal (Fed) americana s'especulava si s'acabaria decidint l'esperada pujada de tipus, que ha acabat produint-se en el darrer trimestre de l'any. Les cites del Banc Central Europeu (BCE) i les declaracions del seu president, Mario Draghi, també s'han seguit amb deteniment, sobretot per endevinar quines eren les intencions de l'organisme pel que fa al seu programa de compra de deute, que s'ha mantingut.

Amb vista al 2017, els focus d'atenció no són gaire diferents. Els analistes coincideixen que tot el que té a veure amb les eleccions a Holanda, França i Alemanya serà examinat amb lupa pels inversors. A més, queda molt per veure en el cas del Brexit, ja que les negociacions entre el Regne Unit i la UE haurien de començar després que el Parlament britànic demani la desconnexió del seu país de les institucions europees, una cita prevista per a aquest primer semestre de l'any. Això donarà pas a unes converses que influiran en els moviments dels mercats.

Per acabar, malgrat que s'ha especulat molt sobre la seva presidència, Donald Trump ni tan sols ha pres possessió del càrrec de president dels EUA. Per tant, caldrà esperar quines mesures pren en l'àmbit econòmic per veure si les bones expectatives per a les empreses i l'economia nord-americana s'acaben complint.

Tant les negociacions sobre el Brexit com les primeres mesures de Trump des de la Casa Blanca poden tenir una incidència especial en la borsa espanyola. L'Estat espanyol té en el Regne Unit una de les destinacions principals a l'hora d'invertir. “Als diners no els agraden els riscos reguladors”, diu l'analista de Caixa Enginyers Toni Cárdenas, que recorda que la caiguda de la lliura fa minvar els ingressos de les filials britàniques de les empreses espanyoles. Per la seva exposició al Regne Unit, són especialment sensibles valors com ara IAC, Iberdrola, Santander i Banc Sabadell.

Als EUA, si compleix el que va avançar en campanya, l'arribada de Trump a la Casa Blanca pot comportar l'aprovació de mesures proteccionistes, que afectarien el bloc emergent, especialment països com ara Mèxic. De fet, Ford ja ha anunciat la cancel·lació d'unes inversions previstes en aquest país. I, com que les empreses espanyoles tenen interessos a Llatinoamèrica, tot el que afecti aquesta economia té efectes sobre la borsa espanyola. En aquest sentit, BBVA és un dels valors més sensibles a aquest tema, ja que una part important dels seus ingressos provenen de Mèxic.

Les decisions dels bancs centrals també generen expectació. En el cas dels EUA, els analistes preveuen que la Fed segueixi amb una pujada progressiva dels tipus d'interès. Per la seva banda, Europa va un pas enrere en la normalització de la política monetària, però les expectatives d'inflació fan pensar també en una possible pujada dels tipus d'interès. Una notícia que el sector financer rebria amb molta alegria, després d'un any en tensió per l'escenari de tipus baixos i els dubtes sobre la solvència d'algunes entitats com ara Deutsche Bank i Monte dei Paschi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.