Eines

David Igual

Autor del llibre Fintech

“És ingenu pensar que les ‘fintech' es carregaran els bancs. És impossible”

Un 60% dels bancs col·laboren amb ‘fintech', mentre que un 40% no tenen vincles

Quina és la dimensió i la trans­cendència de les ‘fin­tech'?
La dimensió del feno­men de les fin­tech s'ha de veure, el que sí que és inne­ga­ble és la capa­ci­tat que estan tenint per entrar i trans­for­mar un sec­tor on hi ha unes enti­tats amb un poder molt gran, immens. Les fin­tech s'han cen­trat en tros­sos con­crets del negoci ban­cari i estan acon­se­guint fer-los més asse­qui­bles o amb millors con­di­ci­ons per als cli­ents però sobre­tot dei­xant enrere la manera com ho esta­ven fent els bancs.
És ingenu plan­te­jar aquest tema com un David que pot eli­mi­nar Goliat?
És abso­lu­ta­ment ingenu i fora de la rea­li­tat, entre altres coses perquè les fin­tech són start-ups que nei­xen amb la idea de llançar un negoci, esca­lar-lo i ven­dre'l, pot­ser a un banc. També n'hi ha algu­nes que es man­tin­dran en paral·lel però això no va de car­re­gar-se els bancs, impos­si­ble.
La seva irrupció ha coin­ci­dit amb la crisi finan­cera que ha dei­xat el sec­tor tra­di­ci­o­nal molt tocat, en esta­bi­li­tat i en imatge. La prin­ci­pal amenaça dels bancs són les ‘fin­techs' o ells matei­xos pels pecats que han comès?
Jo no diria que els bancs han comès pecats. Els bancs venen d'una crisi molt forta en què han hagut d'eixu­gar grans pèrdues i encara estan fent-ho. Però el mer­cat és molt viu i, men­tre els bancs s'han cen­trat a tenir esta­bi­li­tat finan­cera, altres han vist una opor­tu­ni­tat. No és que els bancs no escol­tin els seus cli­ents però tenien unes pri­o­ri­tats. D'altra banda la capa­ci­tat d'inno­var és més fàcil en una empresa nova que està al marge de la nor­ma­tiva bancària i que té més agi­li­tat. De tota manera les fin­tech poden sig­ni­fi­car un 4% del negoci ban­cari mun­dial. Cal pen­sar que encara més de la mei­tat de la població mun­dial no té un compte ban­cari i les fin­tech els ofe­rei­xen la pos­si­bi­li­tat de fer trans­ferències amb mone­des vir­tu­als al marge dels bancs, per tant, s'ha de veure quin serà el paper que tin­dran els bancs en un futur.
La tec­no­lo­gia ‘blockc­hain' és la que pre­o­cupa més els bancs?
És veri­tat que hi ha mol­tes tec­no­lo­gies que per­me­ten fer cas omís del sis­tema ban­cari tra­di­ci­o­nal però cal veure com evo­lu­ci­o­nen. Hi ha encara molts inter­ro­gants i els bancs sem­pre les poden adop­tar. La banca tra­di­ci­o­nal ha plan­te­jat una estratègia con­creta, segons l'impacte que té per a ells.
Què vol dir?
En un pri­mer moment, les enti­tats finan­ce­res no van fer gaire cas, i després van veure que les fin­tech podien fer-se un espai. Ales­ho­res han reac­ci­o­nat, i com ho han fet? En funció de dos fac­tors: pri­mer, la riva­li­tat que l'acti­vi­tat que desen­vo­lupa la fin­tech repre­senta res­pecte al negoci del banc i, segon, la seva capa­ci­tat d'impac­tar en volum. Això pro­por­ci­ona qua­tre esce­na­ris: en el grau màxim –és a dir, davant una riva­li­tat alta i un poten­cial de crei­xe­ment alt- l'estratègia del banc està sent adqui­rir i inte­grar la fin­tech al core o desen­vo­lu­par alguna cosa simi­lar (és el cas de Bizum). En aspec­tes menys pre­o­cu­pants -és a dir, una alta riva­li­tat però un baix impacte, com el blockc­hain- el banc pot optar per tenir-les en incu­ba­do­res, acce­le­ra­do­res per veure com evo­lu­ci­o­nen; en el cas que la riva­li­tat sigui baixa però amb un alt poten­cial de crei­xe­ment, com ara el big data, es fan joint ven­tu­res. També hi ha fin­tech que amoïnen poc i sim­ple­ment s'igno­ren. El fet és que apro­xi­ma­da­ment un 60% dels bancs tenen col·labo­ra­ci­ons amb fin­tech.
També hi ha altres actors com les grans tec­nològiques Goo­gle, Ama­zon, Face­book i Apple. Aques­tes cons­ti­tu­ei­xen una amenaça supe­rior?
Aques­tes són més peri­llo­ses però també s'haurà de veure, perquè no sé com es prendrà la soci­e­tat que enti­tats que estan en les seves rela­ci­ons i les seves comu­ni­ca­ci­ons entrin també en les seves finan­ces. Es pot con­si­de­rar una acti­vi­tat intru­siva i la con­tinuïtat és una incògnita.
Les ‘fin­tech' estan acce­le­rant la des­trucció de llocs de tre­ball en les finan­ces?
La digi­ta­lit­zació, com altres sec­tors on els ser­veis es pro­du­ei­xen de manera digi­tal, està fent que no sigui efi­ci­ent tenir una ofi­cina a cada can­to­nada. En pocs anys la dis­tri­bució de ser­veis finan­cers s'haurà digi­ta­lit­zat gai­rebé total­ment perquè la dinàmica de la com­petència farà que s'hagi de fer per eficiència. Però també la gent ho vol d'aquesta manera. Les fin­tech el que fan és tirar oli i acce­le­rar el procés.
És cert el que diuen les ‘fin­tech' que estan demo­cra­tit­zant un sec­tor que tra­di­ci­o­nal­ment havia estat en poques mans?
Espa­nya és un estat amb un nivell de ban­ca­rit­zació altíssim, per fer qual­se­vol ope­ració has de pas­sar pel banc. És veri­tat que altres països tenen altres pro­ce­di­ments alter­na­tius més desen­vo­lu­pats i aquí algu­nes fin­tech estan fent plan­te­ja­ments en aquest sen­tit. Sí que es veri­tat que això farà que molts inver­sors acce­dei­xin a ope­ra­ci­ons que abans no podien, però compte que la majo­ria d'aques­tes inver­si­ons són a risc. No és el mateix posar uns diners i bus­car una renda fixa que inver­tir en un pro­jecte que té un període de madu­ració llarg i que s'haurà de veure. No són per a tot­hom.
Es reduirà el paper del banc com a inter­me­di­ari neces­sari?
L'ofi­cina, segur; el banc, ja ho veu­rem. La nova gene­ració de fin­tech que està sor­tint està bus­cant nínxols cada cop més petits amb un alt nivell d'espe­ci­a­lit­zació. Veu­rem molta nata­li­tat i també molta mor­ta­li­tat i caldrà veure què passa.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.