Empreses

Ceres per lliscar en verd

Marteen Sports World, després d'introduir la seva cera ecològica a l'esquí, entra a altres esports

Àsia ofereix moltes potencialitats, sobretot Xina amb els esports de neu

Marteen Sports World prossegueix en la tasca d'implantar les ceres ecològiques a tota mena de disciplines esportives en què sigui fonamental el lliscament o la fricció. Després d'assentar al món de l'esquí la marca Nzero, ara es disposa a endinsar-se al mercat de l'skateboard, enguany, per passar al 2018 a subministrar ceres al mercat del ciclisme.

Aquesta empresa radicada al Tecnocampus de Mataró, fundada i dirigida per Guillem Capellades, neix de dues passions: “l'esport i l'ecologia, a través d'un món, el de les ceres, que coneixia per vincles familiars”. Capellades constatava que les ceres, ara per garantir lliscament, adés per guanyar en capacitat d'arrapar-se, és un material comú a moltes disciplines esportives, “però utilitzat de forma barroera, ja que són ceres elaborades a partir de parafines, fluorats, hidrocarburs i altres agents tòxics i cancerígens”. Així doncs, calia oferir al mercat productes ecològics, sense comportament tòxic. La primera marca d'una sèrie que Capellades desitja que sigui llarga és la cera per a esquís NZero, 100% ecològica tant en la gamma de ceres per a aplicació en fred com també per a aplicació en calent. Marteen Sports World ha desenvolupat el producte conjuntament amb l'institut tecnològic LEITAT, amb seu a Terrassa. Com destaca Capellades, aquesta cera ecològica, a més de donar resposta a la demanda de l'esquiador plenament conscient que, a banda de delejar el millor lliscament pel pendent, té molt clar que cal tenir respecte per l'entorn, al seu torn la cera ecològica s'adreça “als professionals que busquen la millor protecció a la seva salut durant les tasques de reparació i manteniment”.

La companyia de Mataró, que encarrega la fabricació de les ceres a una empresa de Sentmenat (Vallès Occidental), ha patentat la fórmula de les seves ceres a Europa, que acaben de ser guardonades com a millor accessori ecològic a la fira ISPO d'esports a l'aire lliure que se celebra a Munic. A la fira, referència indiscutible al sector, la firma mataronina ha establert contactes amb clients de mercats com Suècia, Noruega, Dinamarca o Rússia.

Actualment, les ceres es comercialitzen en 50 botigues de tot l'Estat, a banda d'aprofitar el canal d'internet, però és clar que als mercats globals és on aquest negoci diposita les seves millors expectatives. Actualment, Marteen Sports World ja exporta el 80% de la seva producció i vol aprofitar que es troba a l'avantguarda quant a ceres ecològiques -a Europa, en esquí, n'és l'únic fabricant- per “obrir molts mercats geogràfics en nínxols molt petits”. De fet, amb vista als pròxims anys, és previst esmerçar els esforços de comercialització a Llatinoamèrica -Argentina disposa d'un potent sector de l'esquí- i Nova Zelanda, per trencar amb l'estacionalitat que comporta el producte de la neu, i també Àsia: “Les potencialitats són brutals. Cal fer avinent que els dos pròxims jocs olímpics d'hivern se celebren a Corea del Sud i Xina, país en què anualment s'obren cent pistes d'esquí”. Igualment, l'empresa esta temptejant la possibilitat d'aconseguir un o dos socis pe impulsar el negoci.

Com remarca Capellades, també és fonamental per a Marteen Sports World una còmoda usabilitat del producte, i per això la cera s'aplica amb un envàs semblant al que s'utilitza en l'aplicació de les ceres per a sabates i que facilita les coses a l'esquiador que va equipat amb guants.

Guillem Capellades creu que “el sector de l'esport, que es troba en contínua evolució i com més va més es tecnifica, ofereix moltes possibilitat per anar-hi introduint productes ecològics en moltes disciplines”. De possibilitats n'hi ha moltes: a l'handbol, substituir la colofònia, un tipus de resina que genera al·lèrgies als jugadors; a l'escalada lliure o a la sala d'halterofília del gimnàs, trobar un altre producte al marge del magnesi, les partícules del qual poden provocar problemes respiratoris; a la pesca amb mosca, la cera hidrofòbica que ajuda a surar l'ham, per què no fer-la ecològica?

Encerar els cantells de les pistes

Els practicants de skateboard necessiten la cera, millor ecològica, per arrapar-se a les seves taules, però també per encerar els cantells de les pistes on practiquen aquest esport, i així poden guanyar en capacitat de lliscament.

Greixar els pinyons sense empastifar-se

Al món del ciclisme també és possible trobar alternatives ecològiques als greixos, usualment a partir de grafits que poden esdevenir tòxics, amb què hom fa la posada a punt del sistema de plats i pinyons.

Arrapar-se a la taula per poder lliscar millor

L'esport del surf, tradicionalment molt lligat a una perspectiva ambientalista, també necessita una cera ecològica perquè el surfista s'hi pugui arrapar perfectament i sense deixar una empremta tòxica a la mar.

La traça, amb consciència ecològica

La cera és fonamental perquè els esquís puguin lliscar millor sobre la neu, en qualsevol de les diverses modalitats d'aquest esport: esquí alpí, esquí de fons, esquí de muntanya i snowboard. La cera ecològica evita que danyem el medi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.