Empreses

Siarq s'alia amb Cellnex en projectes de connectivitat

Amb el projecte Solar Hub, la firma conjumina el recurs fotovoltaic amb internet de les coses

Amb el programa SHOC és possible ‘customitzar' Solar Hub per a cada client

El fanal solar intel·ligent de Siarq és prou enlluernador perquè aquesta empresa ara pugui comptar com a soci tecnològic amb l'empresa de telecomunicacions Cellnex, interessada a com aquesta font d'il·luminació també pot allotjar tota mena de sensors que permetin la mesura del trànsit, la contaminació ambiental o el soroll, per posar uns exemples. No menys important, el fanal solar s'acompanya d'un programa d'innovació oberta, el Solar HUB Open Collaboration (SHOC), que permetrà treballar conjuntament amb administracions locals, empreses tecnològiques o col·lectius ciutadans per decidir quines solucions s'incorporen a la lluminària.

Com explica Alessandro Caviasca, director i fundador de Siarq amb Axelle Vergés, “amb el Solar Hub el que pretenem és acostar encara més l'energia fotovoltaica als centres urbans, tot convertint aquest fanal en un hub en què s'integren els sensors de la ciutat intel·ligent”. Com afegeix, “ara mateix, el repte tecnològic és com integrar aquests dispositius d'internet de les coses al medi urbà, cosa que Solar Hub permet amb la particularitat que, a més a més, s'alimenta amb una energia renovable, la solar.” El dispositiu incorpora un microinversor per vessar energia excedent a la xarxa. Amb el programa SHOC, el que es tracta és customitzar el producte segons les necessitats, ja sia un ajuntament o de col·lectius econòmics o ciutadans: hipotèticament, una peixatera d'un mercat municipal pot enviar el missatge al fanal que es ven peix a bon preu i els consumidors, a través d'una app creada per un gremi de comerciants, poden rebre aquesta informació valuosa. Caviasca insisteix que cal reflexionar acuradament sobre quins són els sensors que cal instal·lar: “Tenir dades perquè si, no ha de ser l'objectiu.” Cal tenir les coses clares, com és el cas de l'Ajuntament de Sant Cugat, que ha demanat a Siarq fanals amb sensors per prendre mesures del soroll urbà.

A Siarq tenen molt clar que SHOC ha de ser un producte “obert” i que, al territori, les infraestructures cal dissenyar-les en funció del context local. Hom aprofita que la tecnologia de connexió sense fils LoRa permet cobrir grans distàncies per capturar tota mena de dades de la ciutat, i així és possible que a cada illa un fanal solar smart capturi dades que es pengen al núvol perquè la institució o el ciutadà tingui a l'abast informació per prendre les decisions que s'escaiguin. En aquests moments, Siarq està testant prototipus a la Universitat de Cadis i a la seu de Cellnex Telecom, a la Zona Franca de Barcelona.

Pel que fa a la tecnologia de la placa solar, si bé Siarq treballa amb tecnologia flexible en silici té previst aprofitar les possibilitats que ofereix la tecnologia CIGS en el desenvolupament de les noves cèl·lules solars, tot seguint el que vol acabar imposant la Unió Europea.

Expansió.

L'objectiu de Siarq és expandir Solar Hub fonamentalment per Catalunya i Espanya, però també cobeja l'oportunitat de la internacionalització, inicialment per a mercats com Itàlia o França, on existeix la possibilitat d'una associació amb Engie, un dels principals grups energètics del país veí. Siarq ha disposat d'un milió d'euros de finançament per desenvolupar aquest producte de mobiliari urbà solar, capital que procedeix de recursos propis i de KIC Innoenergy, un consorci públic i privat al qual dóna suport l'European Institute of Innovation & Technology (EIT). S'ha de dir que des del 2013, Siarq ha participat en diversos projectes europeus del Programa Horitzó 2020, que apleguen grups de recerca de tot Europa. Des de l'any 2009, Siarq col·labora habitualment amb centres tecnològics.

Patents arreu.

La firma posseeix patents a Europa, Xina i els EUA, on precisament ha entrat en contacte amb In Touch, empresa que ha guanyat un concurs per convertir Columbus, capital de l'estat d'Ohio, en una smart city. Aquí, els fanals de Siarq, mitjançant la tecnologia bluetooth, oferirien informació general de la ciutat. A Mèxic, actualment la firma també hi té distribuïdors, després d'haver-hi llicenciat els seus productes. Els seus productes també es distribueixen al Marroc i l'empresa també s'està obrint mercat al Brasil.

Precursors a integrar el sol

Siarq es va fer un nom amb projectes escultòrics urbans que integraven l'energia solar, com ara Dinosaur, que fou tot un emblema en el moment de la seva aparició. Entre els anys 2010 i 2014, la firma va optar per llicenciar els seus productes perquè fos una empresa del sector de la il·luminació qui fes la comercialització. Així, diversos models de mobiliari urbà que integra l'energia solar, van ser comercialitzats per la firma Carandini. En aquests moments s'estan comercialitzant models com ara Hom, Lux, Curva o Bambú.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.