Eines

Negociar creativament

Fa poc va caure a les meves mans una aproximació molt diferent (a la negociació). Es tracta d'un autèntic tractat sobre negociació en situacions extremes. Porta la signatura de Chris Voss, antic agent de l'FBI especialitzat en segrestaments

Heu sen­tit par­lar del mètode Har­vard de nego­ci­ació? Pro­ba­ble­ment és un dels models més famo­sos i cone­guts: sepa­rar per­so­nes de pro­ble­mes, dis­tin­gir interes­sos de posi­ci­ons, gene­rar opci­ons cre­a­ti­ves, etcètera. Es va fer molt famós a par­tir de la publi­cació, als anys vui­tanta, del lli­bre Get­ting to Yes de Fis­her, Ury i Pat­ton, pro­ba­ble­ment el lli­bre més venut de nego­ci­ació de tots els temps.

Tot i que l'art de la nego­ci­ació s'estu­dia a molts altres llocs del món (a Whar­ton, per exem­ple, es fan coses molt interes­sants), fa poc va caure a les meves mans una apro­xi­mació molt dife­rent. Es tracta d'un autèntic trac­tat sobre nego­ci­ació en situ­a­ci­ons extre­mes. Porta la sig­na­tura de Chris Voss, antic agent de l'FBI espe­ci­a­lit­zat en segres­ta­ments.

El pri­mer que vaig pen­sar va ser: “Fantàstic, però espero no haver mai de nego­ciar un segres­ta­ment. Ales­ho­res, quin interès pot tenir el lli­bre si no et dedi­ques a aques­tes coses?”. L'habi­li­tat de Voss és pre­ci­sa­ment adap­tar la seva increïble experiència poli­cial a qual­se­vol altre àmbit: nego­ci­a­ci­ons límit amb cli­ents empre­nyats, per­so­nes que no volen entrar en raó, con­flic­tes entre veïns i un llarg etcètera.

Em va encan­tar la defi­nició que l'autor dóna sobre nego­ci­ació: “L'art de fer que els altres se sur­tin amb la teva.” D'entrada, pot sem­blar que es tracta d'un enfo­ca­ment pre­po­tent i mani­pu­la­tiu de la nego­ci­ació. Però no és així. Chris Voss argu­menta que enmig d'una situ­ació com­pli­cada cal que fem tot el pos­si­ble per resol­dre-la, i ales­ho­res ens hem de con­ver­tir en uns experts en empa­tia.

I aquest és el punt fort del lli­bre: com posar-nos de ple en la pell de l'altra banda per tal de com­pren­dre la tota­li­tat del que està pas­sant. En aquest sen­tit, l'autor des­plega un seguit molt interes­sant de tàcti­ques que, resu­mi­da­ment, es cen­tren a fer pen­sar a l'altre que té el con­trol de la situ­ació quan, en rea­li­tat, el tenim nosal­tres.

Entre mol­tes altres idees, Voss ens pro­posa que apren­guem a empa­tit­zar amb l'altre a través de la repe­tició intel·ligent d'una a tres de les parau­les més impor­tants que hagi fet ser­vir en la seva dar­rera inter­venció. Que apren­guem a eti­que­tar els estats emo­ci­o­nals per tal de gene­rar com­pli­ci­tat (“Et veig dis­gus­tat, pot­ser he dit alguna cosa que t'ha moles­tat?”). Que apren­guem a bus­car més el “no” que el “sí” (“Oi que no li importa que m'asse­gui?”, en comp­tes de: “Em deixa seure”?). Pot­ser una de les joies del lli­bre són les famo­ses pre­gun­tes cali­bra­des, que bus­quen tras­pas­sar la sen­sació de poder a l'altra banda (“Com podem arri­bar a aquesta xifra?”, “Com se suposa que podré acon­se­guir aquesta quan­ti­tat?”). I hi ha molt més...

Con­vi­dat a Har­vard, Voss va ser tan­cat en una sala per tal de fer-li una prova de les seves habi­li­tats. Uns experts van tru­car-li i li van dir que tenien el seu fill i li dema­na­ven un milió de dòlars. Voss, sense immu­tar-se, els va etzi­bar: “Com sé que el meu fill segueix amb vida? Com puc acon­se­guir un milió d'euros? Ho sento, però com puc donar-te aquesta quan­ti­tat en aquests moments si ni tan sols sé que està viu?”. Els experts de Har­vard, amb cara de cir­cumstàncies, van desis­tir. “Molt bé –van dir-li a Voss-, suposo que pot ense­nyar-nos alguna cosa sobre nego­ci­ació.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.