Opinió

Opcions de futur per a una Unió Europea sexagenària

En aquest mes de març se cele­bren els 60 anys dels Trac­tats de Roma pels quals es van crear la Comu­ni­tat Econòmica Euro­pea i l'Eura­tom, que desprès de molt can­vis quan­ti­ta­tius i qua­li­ta­tius al llarg d'aquests any han donat lloc a l'actual Unió Euro­pea.

El Movi­ment Euro­peu ha con­vo­cat una marxa sobre Roma per recla­mar una Europa més inte­grada el dia en què els caps d'estat i de govern de la UE es reu­ni­ran a la capi­tal ita­li­ana per com­me­mo­rar el sei­xantè ani­ver­sari dels Trac­tats de Roma, fent avançar el que va sig­ni­fi­car el Trac­tat de París de 1951 que cre­ava la Comu­ni­tat Euro­pea del Carbó i de l'Acer (vegeu www.​mar​chfo​rEur​ope2​017.​eu).

El Movi­ment Euro­peu ha pro­mo­gut també un mani­fest a favor d'una autèntica unió euro­pea per garan­tir el benes­tar, la segu­re­tat i la democràcia, superant els pro­ble­mes actu­als de la UE: Bre­xit, immi­grants i refu­gi­ats, desi­gual­tats i males­tars, gestió de l'euro, quarta revo­lució indus­trial, etcètera.

Però si aquesta mani­fes­tació popu­lar té interès, té molt més interès el fet que amb vista a la reunió del Con­sell Euro­peu que se cele­brarà després que els britànics hagin dema­nat la seva sor­tida de la UE a començaments d'abril, la Comissió Euro­pea pre­si­dida per Jean Claude Juncker ha publi­cat l'1 de març el Lli­bre Blanc sobre el futur d'Europa en què rea­firma els valors euro­peus que s'han de defen­sar (democràcia, defensa de la llei, estat de dret), en què repassa els avançaments que ha fet la inte­gració euro­pea en tots els seus anys de vida i en què ana­litza els rep­tes que la UE ha d'afron­tar i els esce­na­ris de futur que al seu enten­dre se'ls ofe­rei­xen als 27 estats mem­bres de la UE un cop el Regne Unit hagi aban­do­nat Europa en el seu procés de Bre­xit.

Amb això la Comissió Euro­pea vol que els caps d'estat i de govern dels 27 estats que que­da­ran a la UE i els par­la­ments es defi­nei­xin sobre el grau d'inte­gració que cre­uen neces­sari fer avançar després que es pro­du­eixi el Bre­xit.

Acti­var l'arti­cle 50.

Un Bre­xit que començarà a nego­ciar-se a par­tir del moment que el govern de la Sra. May pre­senti la sol·lici­tud d'acti­vació de l'arti­cle 50 del Trac­tat de Lis­boa en exe­cució del man­dat del referèndum del 23 de maig de 2016 i del man­dat rebut de la Cam­bra dels Comuns el 8 de febrer -mati­sat per la Cam­bra dels Lords l'1 de març res­pecte als drets dels ciu­ta­dans- i que només arri­barà a port quan cul­mi­nin les rati­fi­ca­ci­ons dels pac­tes a què s'arribi per fixar els ter­mes de la sor­tida del Regne Unit de la Unió en un procés que, com s'està veient ara i que s'havia ocul­tat pels que volien “inde­pen­dit­zar-se de la UE”, està car­re­gat de difi­cul­tats tant intrínse­ques al neces­sari res­pecte a la nor­ma­tiva euro­pea com con­seqüència dels dife­rents interes­sos nego­ci­a­dors (comer­ci­als, de movi­ment de per­so­nes, d'aco­llir agències que hau­ran de des­lo­ca­lit­zar-se, etcètera) que tenen cada un dels 27 res­pecte al que han de ser les futu­res rela­ci­ons de la UE amb el Regne Unit.

A les 32 pàgines del Lli­bre Blanc sobre el Futur de l'Europa dels 27, la Comissió Euro­pea expli­cita les avan­tat­ges i limi­ta­ci­ons de les cinc opci­ons plan­te­ja­des pel futur de la UE par­tint de la idea que en tot cas caldrà repen­sar mol­tes coses perquè l'entorn mun­dial per a la UE d'avui és molt dife­rent del que havia exis­tit en el pas­sat per fer front als rep­tes de les noves tec­no­lo­gies, pel fet que Europa està veient caure el seu pes en la població i en la pro­ducció mun­dial, i per la rea­li­tat d'un món que pre­senta per una banda més rep­tes però, per una altra, també més opor­tu­ni­tats, tal com es va reconèixer al Con­sell Euro­peu cele­brar el pas­sat 27 de gener a Bra­tis­lava i com havia defen­sat el pre­si­dent Juncker en el seu dis­curs davant el Par­la­ment Euro­peu al 2014.

Els esce­na­ris.

El pri­mer dels esce­na­ris seria seguir igual que fins ara i limi­tar-se al pro­grama actual de refor­mes posi­ti­ves. El segon esce­nari seria el de cen­trar-se pro­gres­si­va­ment a apro­fun­dir el mer­cat únic. El ter­cer seria que els que desit­gen avançar més, facin avançar coo­pe­ra­ci­ons reforçades en àmbits específics (Europa a diver­ses velo­ci­tats). El quart esce­nari seria el de fer menys però de forma més efi­ci­ent, dei­xant de banda àmbits en què la UE no aporta valor afe­git addi­ci­o­nal. El cinquè esce­nari seria fer molt més i de forma con­junta.

El Con­sell Euro­peu, després de veure el que demana el Regne Unit en acti­var l'arti­cle 50, deci­dirà la res­posta nego­ci­a­dora que cal donar a Lon­dres i quin ha de ser el camí a seguir per la inte­gració a 27 més enllà dels pri­mers 60 anys dels Trac­tats de Roma.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.