Opinió

Consum intern

L'argument d'apujar els salaris té lògica: si els salaris es mantenen baixos (i els crèdits al consum no augmenten –ells van ser els protagonistes de l'“<España va bien>”–) el consum intern no creix. Però si els salaris no pugen la competitivitat (no sana) augmenta, i augmenta el consum extern via importacions. El que es guanya per un costat es perd per l'altre

En els últims dos anys, quan, segons ens expli­quen, “Espa­nya torna a anar bé”, han començat a emer­gir algu­nes veus que diuen que seria con­ve­ni­ent ele­var els sala­ris a fi que aug­menti el con­sum intern.

Però també s'argu­menta el següent: la com­pe­ti­ti­vi­tat (sana) se sus­tenta en ele­va­des pro­duc­ti­vi­tats que impli­quen des­cen­sos en els cos­tos de pro­ducció, la qual cosa per­met reduc­ci­ons en els preus de venda i fa que la com­pe­ti­ti­vi­tat aug­menti. La pro­duc­ti­vi­tat (sana) creix amb inversió i amb reor­ga­nit­zació dels pro­ces­sos pro­duc­tius, però a causa del reduït valor de molts dels béns i ser­veis produïts a Espa­nya no surt a compte inver­tir ni reor­ga­nit­zar en les empre­ses que els pro­du­ei­xen. Després l'única forma via­ble de man­te­nir aquesta com­pe­ti­ti­vi­tat en nivells que pos­si­bi­li­tin l'expor­tació és seguir amb els sala­ris bai­xos i amb les con­di­ci­ons d'ocu­pació precària i amb reduc­ci­ons de plan­ti­lla –encara que sigui per la via de les pre­ju­bi­la­ci­ons– (com­pe­ti­ti­vi­tat no sana).

L'argu­ment d'apu­jar els sala­ris té lògica: si els sala­ris es man­te­nen bai­xos (i els crèdits al con­sum no aug­men­ten –ells van ser els pro­ta­go­nis­tes de l'“España va bien”–) el con­sum intern no creix. Però si els sala­ris no pugen la com­pe­ti­ti­vi­tat (no sana) aug­menta, i aug­menta el con­sum extern via impor­ta­ci­ons. El que es gua­nya per un cos­tat es perd per l'altre.

Penso que hi ha un altre fac­tor: el deute pri­vat. A Espa­nya les famílies deuen prop de 700.000 mili­ons d'euros, la seva capa­ci­tat d'amor­tit­zació de deute és la que és, i la seva solvència davant noves deman­des de crèdit també és la que és. En con­seqüència, poden les famílies espa­nyo­les con­su­mir més? A això hi afe­gim una altra cosa, una dada cru­cial (que des­co­nec): la ren­di­bi­li­tat mit­jana per a qui fabrica una uni­tat del que sigui venuda aquí i venuda a fora. És a dir, què és més ren­di­ble, el con­sum intern o les expor­ta­ci­ons? (En la ren­di­bi­li­tat ho poso tot: marge net uni­tari, risc d'impa­ga­ment, ter­mini de cobra­ment, taxa de devo­lució…). Amb el turisme pas­sa­ria el mateix: com­pensa més rebre un turisme bàsica­ment low cost amb reduïda capa­ci­tat de des­pesa però que exi­geixi poc o molt poc, o bé fer inver­si­ons cos­to­ses en equips i capi­tal humà (i també en infra­es­truc­tu­res) a fi d'atreure turisme de més nivell de des­pesa?

Dic això perquè, tal vegada, i tal vegada més en algu­nes acti­vi­tats, als qui pro­du­ei­xen els convé man­te­nir a Espa­nya sala­ris depri­mits i con­di­ci­ons de tre­ball precàries a fi de tenir cos­tos bai­xos i expor­tar. Tal vegada, no ho sé.

Si això és cert, Espa­nya té un gran pro­blema perquè està con­dem­nada a la pobresa –una de cada vuit per­so­nes que tre­ba­lla ja és pobra– i perquè el seu model pro­duc­tiu s'assem­bla bas­tant al d'algu­nes eco­no­mies ano­me­na­des emer­gents.

Hi ha coses que s'han vol­gut obli­dar però que seguei­xen aquí, influint en el pre­sent. El 2005, quan es deia que “España va bien”, l'Estat tenia la mateixa pro­duc­ti­vi­tat que Suècia el 1973. Aquesta és la pura rea­li­tat, o sigui, que la pre­ca­ri­e­tat labo­ral –i el con­seqüent baix con­sum intern– com a estratègia no és gens absurd: es troba a la base d'“Espa­nya torna a anar bé”. Penso que val­dria la pena explo­rar aquesta pos­si­ble dico­to­mia i saber on ens tro­bem, encara que no es pugui can­viar perquè és impos­si­ble can­viar-la, i encara que només sigui per conèixer on ens situem.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.