Eines

El comerç ja pot avaluar el seu grau de digitalització

L'eina TIC ofereix diverses recomanacions segons el nivell de penetració a internet i a les xarxes socials

L'exigència de les recomanacions està relacionada amb la facturació
El programa és una iniciativa de la Generalitat i del CCAM

L'eina d'auto­di­agnosi TIC va ser una de les estre­lles de la Set­mana del Comerç, cele­brada del 20 al 26 de març, a múlti­ples indrets del país. L'eina, diri­gida a empre­ses de comerç i ser­veis, forma part del Pro­grama per a la Trans­for­mació Digi­tal del Comerç, impul­sat per la Gene­ra­li­tat a través de la Direcció Gene­ral de Comerç. Allò que es pretén amb l'eina és ava­luar el grau de pene­tració a inter­net i les xar­xes soci­als del tei­xit comer­cial del país, per deter­mi­nar qui­nes acci­ons cal pren­dre des de l'Admi­nis­tració per millo­rar la posició actual. “Amb aquesta eina les empre­ses poden fer un auto­e­xer­cici de reflexió en madu­ració digi­tal”, explica Muntsa Vilalta, direc­tora gene­ral de Comerç, que afe­geix que “és un punt de reflexió i de par­tida per poder seguir tre­ba­llant en línies de millora”. Els resul­tats de l'auto­di­agnosi, explica, “per­me­tran a l'Admi­nis­tració saber el punt exacte de madu­ració que tenen avui dia les nos­tres empre­ses comer­ci­als i, a par­tir d'aquí, desen­vo­lu­par les polítiques públi­ques necessàries”.

Web oberta a tot­hom.

L'eina d'auto­di­agnosi “és una ini­ci­a­tiva de la CCAM (Con­sorci de Comerç, Arte­sa­nia i Moda) i de la Direcció Gene­ral de Comerç de Cata­lu­nya, a la qual tot­hom pot acce­dir-hi a través de la web http://​aut​odia​gnos​i.​ccam.​cat”, explica Lluís Sur­roca, con­sul­tor tec­nològic d'Eure­cat, cen­tre res­pon­sa­ble del desen­vo­lu­pa­ment informàtic de l'eina. Sur­roca la defi­neix com a “fàcil, amb un test no exces­si­va­ment llarg de res­pon­dre i que es pot fer ser­vir des de qual­se­vol dis­po­si­tiu”.

El pro­grama de l'eina defi­neix tres esta­dis de digi­ta­lit­zació: el bàsic, aquell on es tro­ben les empre­ses de comerç i ser­veis que no dis­po­sen de web ni presència activa a les xar­xes soci­als ni botiga en línia, amb man­can­ces evi­dents en l'adap­tació de la digi­ta­lit­zació dels seus esta­bli­ments; l'inter­medi, on se situen les que ja han ini­ciat la digi­ta­lit­zació, l'ús d'inter­net i de la xarxa, però que les seves acci­ons són limi­ta­des i encara tenen camí per recórrer en l'opti­mit­zació; i l'avançat, que aglu­tina les que estan al dia de les tendències digi­tals amb una web i unes xar­xes soci­als actu­a­lit­za­des, que tre­ba­llen cor­rec­ta­ment el comerç electrònic i tenen digi­ta­lit­zats els pro­ces­sos de gestió del negoci.

Les reco­ma­na­ci­ons gai­rebé per­so­na­lit­za­des apa­rei­xe­ran un cop s'hagi res­post els qüesti­o­na­ris que sur­ten en funció de les res­pos­tes –no hi ha un iti­ne­rari igual, ja que es va gene­rant segons les res­pos­tes dona­des–. Les reco­ma­na­ci­ons apa­rei­xen en fina­lit­zar el test, tot i que també hi ha la pos­si­bi­li­tat de rebre-les en for­mat pdf via cor­reu electrònic. “L'eina d'auto­di­agnosi es pot fer ser­vir tan­tes vega­des com es vul­guis. Es trac­ta­ria de tor­nar a rea­lit­zar el test un cop apli­ca­des les millo­res sug­ge­ri­des a les reco­ma­na­ci­ons”, explica Igna­cio Cam­poi, ges­tor admi­nis­tra­tiu de CCAM.

Cinc paràmetres.

L'eina té en compte cinc graus d'àmbits digi­tals: web, xar­xes digi­tals, comerç electrònic, màrque­ting digi­tal i comu­ni­cació, i digi­ta­lit­zació de l'esta­bli­ment. Però no és el mateix una petita botiga que una de gran i, per tant, “el nivell d'exigència de les reco­ma­na­ci­ons està direc­ta­ment rela­ci­o­nat amb la fac­tu­ració de l'empresa, ja que el loga­ritme que hem creat és capaç de dis­tin­gir el nivell de guanys del negoci enques­tat”, explica Javier López, con­sul­tor tec­nològic d'Eure­cat.

“El que hem detec­tat és que tenim dife­rents velo­ci­tats digi­tals en el nos­tre comerç, tot i que majo­ritària­ment no van a gran velo­ci­tat”, apunta Vilalta. Estem en un “punt d'inflexió impor­tant”, asse­gura, “i amb molt camí per recórrer”. Per a la direc­tora gene­ral de Comerç, “és un bon símptoma el fet que les empre­ses tenen mol­tes ganes, il·lusió i interès en la digi­ta­lit­zació i s'estan posant les piles”. Asse­gura que “ens tro­bem en un moment de grans rep­tes”.

Vilalta és molt opti­mista res­pecte a la res­posta que està donant el comerç i anun­cia que tot i que fins d'aquí a un any no es tin­dran i s'ana­lit­za­ran els resul­tats que ofe­reix l'eina d'auto­di­agnosi TIC, ja s'estan rea­lit­zant acci­ons des de l'Admi­nis­tració per faci­li­tar eines i recur­sos, perquè les empre­ses de comerç puguin fer el salt cap a la trans­for­mació digi­tal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.