Empreses

Comunitat de suport a la pime

La plataforma d'inversió col·lectiva en préstecs per a pimes preveu tancar l'any amb 40 milions de finançament

La firma creu que té potencial per fer 50 operacions al mes de finançament

El crowdlending (inversió col·lectiva en préstecs per a pimes) s'obre pas amb fermesa a les nostres finances i un bon exemple el dóna LoanBook, una plataforma de finançament alternatiu que ja ha conduït 450 operacions des que fou fundada l'any 2013 i que preveu tancar l'exercici del 2017 amb 40 milions d'euros finançats, quan el 2016 el va cloure amb 16 milions.

La visibilitat que s'ha guanyat LoanBook queda ben palesa amb l'èxit assolit recentment en una ronda de finançament, en què aquesta fintech ha superat amb escreix els 500.000 euros que s'havien marcat en una fase oberta al crowdequity (finançament col·lectiu d'inversió) tot assolint els 750.000 euros, després d'haver assolit entre inversors més institucionals un milió d'euros. Amb el resultat d'aquesta operació, realitzada en col·laboració amb Crowdcube, pretén impulsar el desenvolupament tecnològic de la plataforma i llançar nous productes per als inversors.

Aquesta fintech, com d'altres, està aprofitant la baixa remuneració que en aquests moments els mercats poden donar als inversors, per donar-los l'alternativa d'entrar en un marketplace en què podran esdevenir creditors d'empreses de l'economia real, de solvència contrastada. Aquesta és la situació que va observar el 2013 James Buckland, un professional de la gestió d'actius de la City de Londres, quan va decidir replicar aquí l'èxit que al Regne Unit i als EUA està obtenint el préstec a la pime, amb el benentès que la retribució a l'inversor és d'un atractiu indiscutible: tot depenent del nivell de risc, el tipus d'interès pot anar del 4% al 9%, amb una mitjana en les operacions que tenen lloc a LoanBook del 5-6%. No menys important és que la morositat no arriba a l'1%.

El cap d'operacions de LoanBook atribueix l'èxit que s'està assolint a “la transparència: quan un inversors diposita diners al banc no sap ben bé què en farà”. Empresa de llums d'interior catalana; firma de mudances madrilenya; serveis de programari de Múrcia; celler de Galícia, etcètera. Una llarga llista de destinacions, ben tangibles figuren al marketplace, perquè l'inversor faci la tria que més li convé, dins d'un perfil d'empresa d'almenys 500.000 euros de facturació i tres anys d'antiguitat. Els préstecs poden anar dels 40.000 als 200.000 euros, amb una mitjana que se situa en els 80.000 euros, amb terminis de temps de quatre a vint-i-quatre mesos. “A mesura que hem anat adquirint experiència, ha anat pujant l'import, així com els terminis de temps. Els clients renoven, en un 80%, i sumem més i més inversors”, explica De Mendoza, que pot exhibir un registre de velocitat envejable: LoanBook materialitza 30 operacions de finançament cada mes, que sumen un import total de 2 milions d'euros. El potencial, com assegura Lucas de Mendoza, és de cinc milions intermediats al mes, en 50 operacions. En l'experiència quotidiana, hom ha comprovat que entre les empreses finançades destaquen operacions d'exportació. Lucas de Mendoza vol insistir que LoanBook no té vocació d'usurpar el paper del banc, sinó de ser una peça més en la diversificació del risc de la pime que necessita finançament per al seu funcionament. És clar que recórrer al crowdlending té els seus avantatges: “A diferència del que passa amb els bancs, aquí, a banda de proporcionar-li circulant, no es vol fer una gestió totalitzadora del client, en què se li vol monetitzar tot.” Des de LoanBook estimen que sempre tindran un diferencial positiu en la competència amb els bancs, ja que aquests apliquen comissions.

El client, en la interpretació de De Mendoza, “també té l'experiència d'haver viscut durant un oligopoli en què quan un banc tancava l'aixeta, el del costat també ho feia”. És per això que, justament, “a LoanBook tenim sempre el client al cap, tenim cura de totes les seves queixes i suggeriments, no volem que sigui un simple abonat”. És per això que, exhibeix orgullós De Mendoza, “els clients, que tant confien en nosaltres, han volgut ser accionistes de LoanBook a través de les rondes de finançament”. Als inversors, sobre l'empresa a la qual volen donar suport financer, LoanBook els proporciona l'històric, els estats financers, com voldran pagar, etcètera.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.