Opinió

Digitalització

La renda bàsica és imprescindible per evitar que la major part de la població s'enfonsi en la pobresa, però també com a element mantenidor de l'ordre públic: el pitjor enemic en qualsevol situació és qui no té res a perdre. Una situació, de pau social, que convé als estats, però també a les grans corporacions, fet que no descarta la seva participació en el sistema que mantingui la renda bàsica

Lle­geixo aquesta entre­vista a Rut­ger Breg­man: renda bàsica, sí, evi­dent­ment; ja sabeu que fa anys que la defenso, però quinze hores de tre­ball a la set­mana penso que no, almenys no per a la majo­ria.

Tots els plan­te­ja­ments que en el pas­sat i en el pre­sent es van fer i es fan en relació amb el repar­ti­ment del temps de tre­ball o sobre la pura i sim­ple reducció de la jor­nada mit­jana man­te­nint el nivell de població ocu­pada no tenen en compte el radi­cal canvi que la digi­ta­lit­zació ha impo­sat en el sis­tema pro­duc­tiu.

Fins fa qua­tre dies per gene­rar PIB era neces­sari capi­tal en forma de maquinària, uti­llat­ges... actius pro­duc­tius, en defi­ni­tiva... i fac­tor tre­ball de diversa qua­li­fi­cació. Des de la I Revo­lució Indus­trial la neces­si­tat de capi­tal va ser crei­xent i la de tre­ball min­vant, però la gene­ració de PIB estava vin­cu­lada a la dis­po­ni­bi­li­tat de tre­ball; no obs­tant això avui s'ha arri­bat a una rea­li­tat nova, dife­rent; una rea­li­tat ini­ma­gi­na­ble fa un parell de dècades: avui ja és pos­si­ble, en diver­ses acti­vi­tats, gene­rar PIB amb zero hores de tre­ball humà.

Model pro­duc­tiu.

Avui la importància (és a dir, la dependència) del capi­tal és gai­rebé total, demà ho serà més encara. La tec­no­lo­gia està ocu­pant totes les face­tes del model pro­duc­tiu, la qual cosa porta a un des­cens pro­gres­siu de la demanda de tre­ball humà, a una seg­men­tació d'aquesta demanda en funció de les apti­tuds reque­ri­des, i a una tipo­lo­gia de con­trac­tació de tre­ball segons neces­si­tat, la qual cosa deriva en la pre­ca­rit­zació, la sub­o­cu­pació i la subre­mu­ne­ració de la majo­ria dels com­po­nents de la població que en un moment donat es trobi ocu­pada.

La renda bàsica és impres­cin­di­ble per evi­tar que la major part de la població s'enfonsi en la pobresa, però també com a ele­ment man­te­ni­dor de l'ordre públic: el pit­jor ene­mic en qual­se­vol situ­ació és qui no té res a per­dre. Una situ­ació, de pau social, que convé als estats, però també a les grans cor­po­ra­ci­ons, fet que no des­carta la seva par­ti­ci­pació en el sis­tema que man­tin­gui la renda bàsica.

És clar que la mera con­cepció del que és la renda bàsica, el seu plan­te­ja­ment i existència, suposa assu­mir que el sis­tema econòmic, el capi­ta­lisme, ha evo­lu­ci­o­nat des d'aquell “una per­sona–una ocu­pació” a “l'ocu­pació que es neces­siti”. La desi­gual­tat no va a menys, ans al con­trari; i la con­cen­tració de la pro­ducció no va a menys, al con­trari. El sis­tema capi­ta­lista, d'alguna manera, està tor­nant als seus orígens: escas­ses ocu­pa­ci­ons però per a un major i més inten­siu ús del capi­tal, la qual cosa suposa una atmos­fera oli­go­polística en la qual molt poques uni­tats pro­du­ei­xin el con­ve­ni­ent en una atmos­fera de pro­duc­ti­vi­tat a l'alça. Alguna cosa que anun­cia que també el capi­ta­lisme s'està esgo­tant.

(En relació amb “els licors i les dones” del pre­si­dent de l'Euro­grup, Mr. Dijs­sel­bloem, que és en el que, diu, es gas­ten els països del sud d'Europa els fons euro­peus: és una estu­pi­desa, una gro­lle­ria, una falta de tacte; però poden ima­gi­nar-se el que deuen pen­sar un ale­many o un holandès quan s'assa­ben­ten que a Espa­nya hi ha una estació d'AVE que la uti­lit­zen dues per­so­nes al dia, que més d'un poli­es­por­tiu recent­ment cons­truït no pot fun­ci­o­nar perquè no hi ha fons per satis­fer les seves des­pe­ses de man­te­ni­ment, o que la majo­ria d'aero­ports espa­nyols tenen pèrdues. Ja saben: “El mitjà és el mis­satge”, Mars­hall McLu­han, Unders­tan­ding Media: The Exten­si­ons of Man, 1964).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.