Eines

Formar per emprendre arreu del territori

El Programa Primer de Preacceleració impulsat per Catalunya Emprèn fomenta en diferents indrets del país l'emprenedoria tecnològica d'alt valor afegit

La iniciativa que es desenvolupa a Osona ja ha traspassat fronteres
Es treballa perquè Catalunya sigui un gran pol tecnològic i emprenedor

La Fundació per a la Promoció de l'Autoocupació de Catalunya, dins del Programa Primer de Preacceleració, impulsat per Catalunya Emprèn, va presentar a les acaballes d'abril un nou projecte dirigit a la demarcació de Tarragona i enfocat a formar emprenedors en solucions innovadores al sector del turisme d'oci. La iniciativa, denominada, Enginy, Diversió i Turisme, s'emmarca en la nova línia dels programes que Catalunya Emprèn va posar en marxa a finals de l'any passat, a través dels quals subvenciona projectes enfocats a fomentar arreu del territori una emprenedoria especialitzada i d'alt component tecnològic i innovador.

La iniciativa Enginy, Diversió i Turisme ofereix formació a una trentena de persones interessades a emprendre nous projectes empresarials en l'àmbit del turisme d'oci a la demarcació de Tarragona. Els participants reben formació de mans de professionals altament experts, en una primera fase, per passar després a realitzar una mentoria de tutoria individualitzada que els ajudarà a desenvolupar el projecte empresarial.

El programa endegat a Tarragona disposa de la col·laboració d'entitats punteres en els sectors de l'ensenyament, l'emprenedoria i el turisme, com ho són la Universitat Rovira i Virgili, el Business Angels Network de Catalunya (BANC) i el Parc Científic i Tecnològic de Turisme i Oci de Catalunya.

Taca d'oli.

El director del programa Catalunya Emprèn, Pere Condom, explica que el que pretén el govern amb aquests programes “és reforçar Catalunya com a gran pol d'emprenedoria, aprofitant l'atracció de Barcelona com a hub emprenedor i tecnològic, fent arribar aquest efecte fins al territori”.

Projectes com el de Tarragona, que és un dels deu que Catalunya Emprèn ha ajudat a organitzar arreu del país, “fomenten una emprenedoria molt específica, d'alt valor afegit i que pivota en les virtuts dels diferents territoris, a més de vertebrar i projectar Catalunya com un ecosistema emprenedor que pot mirar cara a cara els ecosistemes més avançats del món”, afirma Condom.

Durant la presentació del programa tarragoní, Albert Colomer, director d'Autoocupació, va destacar que una de les prioritats de l'entitat que encapçala, que va celebrar fa pocs dies els seus 30 anys, és “innovar i arriscar” a l'hora de canviar els itineraris tradicionals i de formació en emprenedoria a Catalunya, amb l'objectiu de “fer-los més efectius perquè planteja l'autoocupació com una solució real”. Els pols territorials, destaca Condom, “tenen gent jove –i no tan jove–, amb un perfil tècnic, que o bé volen tornar al territori o bé no han marxat, i amb aptituds per a l'emprenedoria especialitzada. Ells són l'objectiu d'aquests programes”.

En una primera fase, es fa una acció formativa de 150 hores. Als participants se'ls expliquen entre deu o dotze reptes o necessitats que s'han detectat en el territori, les tecnologies que poden aportar per donar resposta a aquests reptes, i se'ls orienta perquè puguin concebre solucions a les necessitats detectades. En una segona fase, que té una durada d'uns quatre mesos, s'entra en la mentoria de tutoria, que enllaçarà amb altres programes que el govern ja té implantats i a través dels quals s'acompanya l'emprenedor fins que posi en marxa el projecte.

Condom anuncia que en la segona convocatòria del Programa Primer de Preacceleració, que s'anunciarà en breu, la tutoria passarà a ser d'un any de durada, amb participació tant d'entitats públiques com privades i amb una dotació de gairebé un milió d'euros, lleugerament superior a la d'enguany, que ha estat de 759.000 euros.

Idees disruptives.

Els programes endegats fins ara a proposta d'una o més entitats, són els següents: Cotxe autònom i connectat (Universitat Autònoma de Barcelona); Tecnologia aplicada a platges i rutes (Ajuntament del Vendrell); Tecnologies ‘smart' per a polígons industrials (Patronal del Baix Llobregat); Tecnologia orientada als reptes de la distribució alimentària (a¡Ajuntament de Viladecans, amb la col·laboració de Mercabarna); Tèxtil tècnic sanitari (Agència de Desenvolupament del Berguedà); Tecnologia aplicada a l'‘Endurance' –disciplina hípica de resistència– (Creació de Vic); Tecnologia aplicada al sector educatiu (Universitat Oberta de Catalunya); Empreses de tesis doctorals (Universitat Politècnica de Catalunya i Universitat de Barcelona); Connected Car Living Lab (Consell Comarcal de l'Anoia, aprofitant el seu Campus Motor Anoia); i Turisme i Oci (Fundació per a la Promoció de l'Autoocupació, a Tarragona).

La proposta d'Osona, comenta Condom, “ja ha traspassat fronteres, un fet que prevèiem per d'aquí uns anys, amb la consolidació del programa, però a Vic ja hi ha una dotzena de participants internacionals d'un total de 30”. Cada un dels programes rep entre 50.000 i 80.000 euros per a formació altament especialitzada i tutoria.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.