Opinió

DE MEMÒRIA

La nova economia d'Estanislau Ruiz i Ponsetí

La Nova Economia fou el primer intent de bastir un socialisme competitiu en una economia industrial urbana avançada

El 29 de maig del 2017, a l'Asso­ci­ació/Col·legi d'Engi­nyers Indus­tri­als de Cata­lu­nya, un Record i home­natge a Esta­nis­lau Ruiz i Pon­setí (Maó, 1889-Mèxic DF, 1967) amb motiu dels 50 anys de la seva mort. Als anys 1970, el model de la Nova Eco­no­mia ela­bo­rat per l'engi­nyer indus­trial (i matemàtic) Esta­nis­lau Ruiz i Pon­setí (i pels altres mem­bres del Con­sell d'Eco­no­mia de Cata­lu­nya, és clar) va començar a ésser cone­gut per un grup de joves eco­no­mis­tes que es dona­ria a conèixer publi­cant un lli­bre col·lec­tiu: Eco­no­mia crítica: una pers­pec­tiva cata­lana (Bar­ce­lona, Edi­ci­ons 62, 1973).

Ruiz i Pon­setí havia mort a Mèxic el 1967. Els seus arti­cles, les seves inter­ven­ci­ons als plens del Par­la­ment de Cata­lu­nya i els seus lli­bres, es podien lle­gir a algu­nes de les bibli­o­te­ques de Bar­ce­lona. Vam acon­se­guir unes fantàsti­ques fotos seves. Manuel Ibáñez-Esco­fet, direc­tor de Tele-exprés, per il·lus­trar un arti­cle de la secció d'eco­no­mia, va publi­car una foto fami­liar d'un dinar a la casa mexi­cana de Ruiz i Pon­setí, amb una taula que feia goig. Al damunt del bufet, al cos­tat d'altres objec­tes, un bust de Vla­di­mir Ilitx Uli­a­nov, Lenin, l'impul­sor de la NEP, la política econòmica que, segons Ruiz i Pon­setí, ins­pi­rava la Nova Eco­no­mia.

El model ela­bo­rat el 1936 pel Con­sell d'Eco­no­mia de Cata­lu­nya era un model inno­va­dor, que es basava en una diver­si­fi­cació de les for­mes empre­sa­ri­als, en un cert con­trol sobre els flu­xos finan­cers i en la muni­ci­pa­lit­zació de les fin­ques urba­nes dites lucra­ti­ves.

Els tipus d'empre­ses del model eren: 1) Les empre­ses de menys de 50 tre­ba­lla­dors i les coo­pe­ra­ti­ves seguien com abans. 2) Les grans empre­ses, de més de 100 tre­ba­lla­dors, pas­sa­ven a ésser pro­pi­e­tat del col·lec­tiu que en for­mava part. Però el 50% dels seus bene­fi­cis ana­ven a un nou banc: la Caixa de Crèdit Indus­trial i Comer­cial, que estava codi­ri­gida pels sin­di­cats i la Gene­ra­li­tat, 3) A les empre­ses entre 50 i 100 tre­ba­lla­dors, per un referèndum intern es deci­dia si seguien com abans o es col·lec­ti­vit­za­ven. 4) Algu­nes empre­ses metal·lúrgi­ques i químiques serien naci­o­na­lit­za­des car es recon­ver­ti­rien en fàbri­ques de la indústria de guerra. 5) Alguns impor­tants ser­veis públics (aigua, elec­tri­ci­tat, tram­vies) serien muni­ci­pa­lit­zats. 6) Els sin­di­cats agra­ris, les coo­pe­ra­ti­ves que tenien com a socis les empre­ses fami­li­ars agràries i que s'ocu­pa­ven de com­prar lla­vors, adobs, pes­ti­ci­des, etcètera, i de comer­ci­a­lit­zar els pro­duc­tes agra­ris, es gene­ra­lit­za­rien: tots els page­sos havien d'inte­grar-se a un sin­di­cat.

Les fin­ques urba­nes dedi­ca­des al llo­guer pas­sa­ven a ésser muni­ci­pa­lit­za­des. El nou llo­guer (defi­nit per la superfície de l'habi­tatge i la amplada del car­rer) es paga­ria a les noves Cai­xes Immo­biliàries Muni­ci­pals. Els antics pro­pi­e­ta­ris serien indem­nit­zats, amb un topall.

La Nova Eco­no­mia fou el pri­mer intent de bas­tir un soci­a­lisme com­pe­ti­tiu en una eco­no­mia indus­trial urbana avançada.

L'empresari

L'enginyer Estanislau Ruiz i Ponsetí va treballar –primer a Barcelona i després a Mèxic DF- com a directiu d'empreses editorials de llibre tècnic i, paral·lelament, va crear empreses de la indústria de l'alimentació. A Catalunya, al 1920, va produir Lardina, mantega de coco, i amb copra importada de Filipines, un aliment per a animals: Kokofarin. A Mèxic, una granja avícola: la Granja Menorca. Als 70 anys, l'endemà de la revolució cubana de 1959, va anar a l'Havana i va oferir els seus serveis als nous governants.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.