Opinió

El Primer de Maig del 2017

Si, viatjant en el temps, portéssim al present algun líder obrer del segle XIX i veiés el que succeeix (si viatgéssim nosaltres i l'hi expliquéssim no ens creuria), al·lucinaria. [...] De tot això, penso que el que més costaria entendre a aquest líder obrer del passat és la necessitat decreixent del factor treball, ara exemplificats en els ‘contractes de zero hores' que, en el fons, no és més que el “Jo, pel que sigui!”; “Jo, pel que em vulgui donar!”

Fa gai­rebé dues set­ma­nes, excepte al Regne Unit i als Estats Units, es va com­me­mo­rar el 131 ani­ver­sari de l'inici de les pro­tes­tes obre­res que van desem­bo­car, tres dies després, en la Revolta de Hay­market Square , a Chi­cago. La causa de les pro­tes­tes? Recla­mar la jor­nada labo­ral de vuit hores. Cinc exe­cu­tats després en un judici sense cap garan­tia i l'aug­ment de la pro­duc­ti­vi­tat que va por­tar la II Revo­lució Indus­trial van por­tar a la dis­mi­nució del temps diari de tre­ball i a una lenta i pro­gres­siva millora sala­rial: la bur­ge­sia –el capi­tal– va com­pren­dre que el tre­ba­lla­dor havia de dis­po­sar de temps i d'una certa renda per poder con­su­mir el que produïa.

També va com­pren­dre el capi­tal que ja no era pos­si­ble con­ti­nuar explo­tant i repri­mint la classe obrera com fins lla­vors havia succeït; a aquesta com­prensió hi van con­tri­buir els suc­ces­sos de Chi­cago de 1886 i, uns anys abans, la Com­mune de París de 1871, sal­dada amb una matança: 20.000 ciu­ta­dans de París, obrers en la seva majo­ria, mas­sa­crats per altres obrers fran­ce­sos armats pel capi­ta­lisme ale­many amb la bene­dicció de la bur­ge­sia fran­cesa.

Tre­ball neces­sari.

Molt han can­viat les coses en aquests 131 anys, però n'hi ha una que és avui calc d'una altra d'ahir. Lla­vors el tre­ball era impres­cin­di­ble per gene­rar PIB, però cada uni­tat de tre­ball valia molt poc; ara el tre­ball cada vegada és menys neces­sari per gene­rar PIB, de fet ja és pos­si­ble gene­rar PIB amb zero uni­tats de fac­tor tre­ball, per la qual cosa el preu de la major part de les uni­tats de tre­ball ten­deix a valer poquíssim.

Si, viat­jant en el temps, portéssim al pre­sent algun líder obrer de lla­vors i veiés el que suc­ce­eix (si viatgéssim nosal­tres i l'hi expliquéssim no ens creu­ria), al·luci­na­ria. Totes aque­lles pri­va­ci­ons, tota aque­lla lluita, tota aque­lla repressió, per tor­nar al “I jo, per menys!” a fi de con­ser­var, o obte­nir, una ocu­pació tem­po­ral o una ocu­pació a temps par­cial; res més, i amb una remu­ne­ració a la baixa. I amb les expec­ta­ti­ves decrei­xents de la demanda de tre­ball en un esce­nari de robo­tit­zació a l'alça i d'intel·ligència arti­fi­cial cada vegada més efi­ci­ent.

De tot això, penso que el que més cos­ta­ria enten­dre a aquest líder obrer del pas­sat és la neces­si­tat decrei­xent del fac­tor tre­ball, ara exem­pli­fi­cats en els con­trac­tes de zero hores que, en el fons, no és més que el “Jo, pel que sigui!”; “Jo, pel que em vul­gui donar!”

Es diu el con­trari, però la veri­tat és que els trens pas­sen una sola vegada. La classe obrera va tenir la seva opor­tu­ni­tat a prin­ci­pis del segle XX per donar la volta a la deriva que estava pre­nent el sis­tema econòmic, i la va tenir perquè lla­vors el tre­ball era abso­lu­ta­ment impres­cin­di­ble per gene­rar PIB i, alhora, entre els tre­ba­lla­dors hi havia ja una autèntica consciència de classe.

Quan la classe obrera va accep­tar matar-se entre ella a la I Guerra Mun­dial, quan obrers ale­manys van seguir l'ordre de matar obrers angle­sos i nord-ame­ri­cans i vice­versa, quan obrers turcs i obrers aus­tra­li­ans van accep­tar matar-se entre ells, sabent que els seus pro­ble­mes i man­ques eren idèntics i veient tots ells com la immensa majo­ria dels seus líders sin­di­cals beneïen tals matan­ces, la classe obrera va assu­mir el paper de sub­missió al capi­tal. La resta ja és història i aquesta neces­si­tat decrei­xent de fac­tor tre­ball no és més que l'evo­lució d'aque­lla situ­ació: quan el tre­ball es va con­ver­tir en una com­mo­dity més. I ara ja les revo­lu­ci­ons no estan de moda.

Depre­ci­ació del tre­ball.

Però des de quan, des de quin moment la rea­li­tat ha posat sobre la taula en tota la seva dimensió la pro­blemàtica que avui afecta el món del tre­ball? El tre­ball suma dècades d'un procés acce­le­rat de depre­ci­ació, de fet des de prin­ci­pis dels vui­tanta, tant per la des­lo­ca­lit­zació de tas­ques a països sub­desen­vo­lu­pats com per l'inici en la mas­si­fi­cació de la robòtica que va donar lloc a nous sis­te­mes orga­nit­za­tius en el model pro­duc­tiu occi­den­tal, les con­di­ci­ons de tre­ball s'han anat degra­dant i els sala­ris min­vant a nivell real: als Estats Units, i és només un exem­ple, la plu­ri­o­cu­pació és la norma entre amplis sec­tors de la població i els sala­ris reals mit­jans es tro­ben estan­cats des de la dècada de 1980. En qual­se­vol cas el pro­blema era rela­tiu perquè la sub­o­cu­pació i el sec­tor ser­veis de baix valor podien gene­rar una demanda de tre­ball que man­te­nia les estadísti­ques de deso­cu­pació dins d'uns límits accep­ta­bles; fins que va arri­bar l'actual crisi i a la cai­guda en la demanda de tre­ball es va unir l'impacte incon­te­ni­ble de la tec­no­lo­gia.

Els polítics, inde­pen­dent­ment del seu color, així com bas­tants experts van man­te­nir posi­ci­ons sem­blants a les man­tin­gu­des durant els últims vint-i-cinc anys. El seu rao­na­ment era doble i sen­zill: d'una banda, una crisi és tem­po­ral i quan sigui pas­sada es tor­narà a una “robusta cre­ació d'ocu­pació”; per una altra, sem­pre en el pas­sat hi ha hagut avenços tec­nològics que han por­tat a la des­a­pa­rició de pro­fes­si­ons que han estat subs­tituïdes per altres de noves, la qual cosa també es donarà ara; línia en la qual es mou el ja famós “encara estan per inven­tar les ocu­pa­ci­ons del futur”.

Les ins­ti­tu­ci­ons inter­na­ci­o­nals han man­tin­gut una postura bas­tant neu­tra, adme­tent i assu­mint l'existència d'un pro­blema pel que fa al tre­ball menys qua­li­fi­cat i fitant pos­si­bles solu­ci­ons a acords de foment de l'ocu­pació on la for­mació exercís un paper impor­tant encara que sense aban­do­nar mai la senda de la “con­so­li­dació fis­cal”, un eufe­misme per dir que l'objec­tiu era acon­se­guir l'equi­li­bri pres­su­pos­tari i que havia de reta­llar-se la des­pesa pública de manera que no fos­sin superats els ingres­sos públics. En defi­ni­tiva: sane­ja­ment de les finan­ces de l'Estat i con­fiança que l'àmbit del pri­vat resol­gui l'encaix entre oferta i demanda de tre­ball.

Deso­cu­pació inas­su­mi­ble.

Des de fa un any escàs alguna cosa sem­bla que s'està movent en l'àmbit d'algu­nes d'aques­tes ins­ti­tu­ci­ons, com a exem­ple una recent res­se­nya del World Eco­no­mic Forum . La nove­tat: s'assu­meix que la tec­no­lo­gia –robòtica, auto­ma­tit­zació, IA– gene­rarà una deso­cu­pació estruc­tu­ral inas­su­mi­ble; ja no es dubta d'això. Després ve el volun­ta­risme que, en gran manera, se sus­tenti en el con­for­misme, l'accep­tació d'una rea­li­tat incan­vi­a­ble i l'admissió d'una desi­gual­tat menor que l'actual, encara que des­co­mu­nal.

Ara pot com­pa­rar-se l'avui del tre­ball amb allò que tan bri­llant­ment expo­sa­ven aquells filòsofs, eco­no­mis­tes i sociòlegs d'entre mit­jans del XIX i prin­ci­pis del XX; quan es deia que la lluita obrera i la unió dels tre­ba­lla­dors acon­se­gui­ria vèncer en la lluita con­tra l'explo­tació bur­gesa i con­tra el capi­tal depre­da­dor. I la veri­tat és que la con­clusió a la qual s'arriba és que les con­ces­si­ons capi­ta­lis­tes van com­prar la pau social men­tre el tre­ball va ser neces­sari i que avui tot això s'acaba perquè la pro­duc­ti­vi­tat obtin­guda a través de la tec­no­lo­gia i les eco­no­mies d'escala asso­li­des per l'oli­go­po­lit­zació per­me­ten enfon­sar els cos­tos de pro­ducció i adap­tar el preu de venda a la quan­ti­tat que cada seg­ment social pugui en cada moment pagar.

Es pot con­ti­nuar cele­brant el Pri­mer de Maig sense pro­ble­mes. A això se li diu man­te­nir les tra­di­ci­ons.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.