Si Grifols guanya, ells també
La fundació Probitas, creada pels accionistes, rep el 0,7% del benefici de l’empresa i els destina a temes socials
Quan els resultats econòmics de la companyia farmacèutica Grifols milloren, els seus accionistes no són els únics que tenen un retorn directe; en una altra proporció, també en surten beneficiats nens de famílies amb poc recursos de Salt, alguns altres de l’escola del Raval Collaso i Gil o un grup de refugiats al Líban. I així fins a més de 17.000 nens a l’Estat espanyol i uns quants més arreu el món, que són els beneficiaris dels programes socials de la fundació Probitas, un ens independent creat pels accionistes de l’empresa Grifols.
Aquesta fundació té justament la particularitat que no és de l’empresa sinó dels seus accionistes i, per tant, es nodreix del 0,7% dels beneficis anuals que tingui la companyia abans d’impostos i abans de repartir-los els dividends.
Tot i que la proposta de posar-la en marxa si que va sortir del president de la farmacèutica, Víctor Grifols Roura, a la junta d’accionistes del 2008, la decisió final va ser dels seus accionistes. “Som un patronat totalment independent de la companyia, no rebem cap directriu sobre les nostres línies d’acció i les inversions”, explica Marta Segú, la directora general de la fundació Probitas.
Així que el pressupost de la fundació ha anat creixent en la mateixa proporció que la companyia anava millorant els seus números, i afortunadament per a Probitas i els seus programes d’acció social, Grifols és una de les companyies que han tingut una de les trajectòries de més èxit dels darrers anys, tot i la crisi. De fet si l’any 2012, el 0,7% va generar un pressupost per a la Fundació d’1,3 milions d’euros, l’any passat la xifra va pujar a 5,8 milions d’euros. Tot aquest pressupost es dedica a diferents programes d’acció social, a excepció d’un 10% que es destina a cobrir una estructura operativa formada per sis empleats més dos becaris.
En el moment de constituir la fundació es van centrar en l’acció internacional, principalment en nens i joves, com a població diana, i concretament en el camp de salut, molt especialment en la nutrició. La fundació dona suport a laboratoris d’anàlisi i aporta ajuts per a millores d’infraestructures sanitàries a països en vies de desenvolupament. Ara bé, a partir del 2012 van voler fer alguna cosa contra la pobresa infantil local, sense abandonar la seva acció internacional. Coincidint a més que aleshores es va visibilitzar una creixent bossa de pobresa infantil que no tenia cobertes les necessitats nutritives bàsiques. D’aquesta doble localització va sortir el lema que defineix avui la fundació: Aquí i allà. “El patronat va debatre el tema i vam concloure que no es tractava d’una dicotomia, sinó d’una voluntat de fer la nostra aportació allà on fos possible”, recorda la directora general.
Tenint en compte que aquí el sistema de salut dona assistència universal, des de la fundació Probitas van optar per centrar-se a garantir la nutrició de nens. I a partir d’aquest àmbit es va elaborar un projecte molt particular que consisteix a aportar recursos econòmics directament a les escoles de més complexitat de manera que ajudés a arribar on l’administració no ho feia.
Probitas va engegar el programa RAI (Reforç d’Alimentació Infantil), en què l’escola identifica nens que no reben beca menjador però es troben en situació de precarietat, o que només reben el 50% de l’ajut però no tenen capacitat per pagar el copagament i per tant marxen a dinar a casa, sense garanties de poder menjar. Així que l’escola certifica les necessitats en serveis socials i la fundació els finança a través de l’escola els menús de menjador durant tot el curs escolar.
El programa va començar el 2012 amb 39 escoles i avui són a més de 150, “al principi hi havia una mica de recel de la nostra proposta, ens preguntaven què demanàvem a canvi. Per això vam fer una tasca molt intensiva de comunicació amb els centres per explicar-los que som una iniciativa altruista”, explica Marta Segú.
Un cop la iniciativa va començar a rutllar, l’equip de la fundació va anar identificant altres necessitats no cobertes en nutrició infantil entre certs col·lectius.Què menjaven aquests nens quan no hi havia escola? Es van preguntar des de la Fundació, i van voler posar resposta. Acompanyats dels bons resultats de la companyia i per tant del seu pressupost, han anat ampliant a d’altres programes de finançament de casals d’estiu per mantenir el suport nutricional en vacances i més recentment han desenvolupat programes de recolzament nutricional per a estudiants de l’ESO.
Tot i el bon ritme de les accions de la companyia, Probitas ha generat un coixí econòmic per assegurar-se el pressupost anual en cas que hi hagués un daltabaix en els dividends de l’empresa farmacèutica.