Mediktor farà el triatge d’urgències des de casa
La firma catalana ha desenvolupat un sistema avaluador de símptomes que està certificat clínicament
Mediktor és el primer avaluador de símptomes a partir d’intel·ligència artificial que té el seu nivell d’encert provat clínicament. El sistema, que ara està disponible com a app per al gran públic, permet des de casa rebre una diagnosi de possibles malalties a partir d’una sèrie de preguntes intuïtives. El programa acaba donant recomanacions per al malalt, classificades en tres nivells d’urgència, que pot ser des d’anar a l’hospital ràpidament, demanar cita a un especialista o no fer res. A més dona l’opció d’accedir a un xat amb un professional mèdic, “i tot en a penes cinc minuts”, precisa Cristian Pascual, cofundador de l’empresa que ha creat Mediktor.
El sistema aspira a anar més enllà i convertir-se en l’eina de triatge de qualsevol servei d’urgències però des de casa i amb un dispositiu electrònic. D’aquesta manera, quan es tingui una indisposició, amb un dispositiu connectat a internet es pot fer el triatge i quan el malalt arribi al centre hospitalari ja se’l dirigirà a l’especialista o a la prova prevista sense haver d’estar hores a les saturades sales d’espera d’urgències. Cristian Pascual avança que ara mateix estan realitzant estudis clínics per poder fer aquest nou pas en el sistema informàtic, que suposaria un avançament clar cap a la telemedicina.
Pascual explica que Mediktor es va crear l’any 2011 amb el somni de fer un programa tan similar com fos possible a un metge, però no per substituir-lo, sinó per donar-li més eines en la seva tasca de diagnosi i alhora optimitzar els recursos dels sistemes sanitaris. Aleshores, Óscar García Esquirol, especialista en medicina intensiva, es va adonar que la seva rutina a la consulta mèdica funcionava d’una manera similar al popular joc Akinator, una eina d’entreteniment telemàtic que encerta el personatge en qui estàs pensant a partir d’un seguit de preguntes. García Esquirol i Pascual es van posar a la feina. Van començar a treballar en el camp d’urgències a partir de la lògica del programa informàtic, tant la base de dades com els algoritmes, i van barrejar diferents tecnologies basades en tècniques d’aprenentatge de màquines, que els ha permès guanyar en sofisticació i encert respecte als sistemes existents. La màquina ha fet fins ara 1,5 milions d’avaluacions reals en 195 països, que equivaldria a 250 anys d’experiència d’un metge.
Mediktor va començar a comercialitzar el sistema l’any passat i ja l’ha venut a companyies d’assegurances internacionals com ara Münich Re, que té una incidència sobre 30 milions d’assegurats; l’americana Clementse Worlwide, i la catalana Sphera Global, que té presència a Ruanda, el Marroc i Rússia. A més, tenen acords comercials amb webs com ara Cuidateplus, Topdoctors i Enfeminino.
La firma acaba d’obrir una oficina comercial a Nova York per l’atractiu mercat de les assegurances de salut als Estats Units. Enguany esperen facturar 500.000 euros.