Focus

Cerdà, en la memòria

Els urbanistes giren la mirada al pare de l’Eixample a la cerca d’un referent ètic

Lamenten que la planificació s’ha instrumentalitzat per uns pocs

Quan es va saber que Las Vegas Sands, pro­pi­e­tat del mul­ti­mi­li­o­nari ame­ricà Shel­don Adel­son, pre­te­nia ins­tal·lar un macro­com­plex de casi­nos i hotels al parc agrari del Llo­bre­gat, Kath­rin Golda-Pon­gratz va aga­far la seva càmera de fotos i va començar a recórrer aquells pai­sat­ges dels quals tot­hom en par­lava però pocs havien visi­tat. “Vaig inten­tar enten­dre la lògica d’aquell ter­ri­tori i ràpida­ment vaig des­co­brir que era la zona més absurda on col·locar un com­plex d’aquell tipus”, asse­gura aquesta arqui­tecta ale­ma­nya, doc­to­rada en urba­nisme, que resi­deix a Bar­ce­lona. “L’ope­ració era més pròpia del model de desen­vo­lu­pa­ment de Madrid que del de Bar­ce­lona”, afe­geix. L’aspecte que moles­tava espe­ci­al­ment Golda-Pon­gratz era la con­nivència dels seus col·legues de pro­fessió: “L’urba­nisme hau­ria d’enten­dre com fun­ci­o­nen els ter­ri­to­ris i no dedi­car-se només a posar ciment.”

Els exces­sos urbanístics van estar pre­sents en les jor­na­des Cerdà, camins de futur que es van cele­brar a Bar­ce­lona el maig pas­sat amb motiu del 150è ani­ver­sari de la publi­cació de la Teo­ria Gene­ral de la Urba­nit­zació d’Ilde­fons Cerdà. Un dels par­ti­ci­pants, Joan Tort, geògraf i pro­fes­sor de la UB, va rei­vin­di­car la figura de ’artífex de l’Eixam­ple bar­ce­loní, de qui va des­ta­car la forta càrrega ètica del seu pen­sa­ment, cons­truït amb idees com l’equi­tat, el bé públic, la dig­ni­tat o la justícia social. “En con­trast -va dir Tort-, les actu­a­ci­ons urbanísti­ques han aca­bat domi­na­des per la visió més mate­ri­a­lista; i l’espe­cu­lació i la cor­rupció han estat asso­ci­a­des a aquesta pràctica; l’urba­nisme s’ha con­ver­tit en una eina al ser­vei de la immo­ra­li­tat”, es lamenta el geògraf.

El catedràtic d’urba­nisme Anto­nio Font també és molt crític amb la per­versió de l’urba­nisme, “que ha aca­bat sent ins­tru­men­tat per uns pocs en bene­fici propi, quan el pla­ne­ja­ment és essen­ci­al­ment democràtic”. La con­seqüència ine­vi­ta­ble del que ha pas­sat és que “l’ombra de la sos­pita s’abat sobre tot allò que sig­ni­fi­qui urba­nisme”, reco­neix Maria Buhi­gas, també urba­nista.

En aquest con­text, l’ano­me­nat urba­nisme sos­te­ni­ble ha gua­nyat ter­reny. “Sense saber-ho, Cerdà va ser un urba­nista ecològic”, con­jec­tura Mic­hael Neu­man, pro­fes­sor d’urba­nisme sos­te­ni­ble a la Uni­ver­si­tat de West­mins­ter. Car­les Rivera, coor­di­na­dor gerent del Pacte Indus­trial de la Regió Metro­po­li­tana, defensa que aquest tipus de pro­pos­tes són necessàries en el model pro­duc­tiu post­crisi “que té a veure amb l’eco­no­mia cir­cu­lar i altres con­cep­tes res­pec­tu­o­sos amb l’entorn i allu­nyat de l’espe­cu­lació”, explica.

Més escèptica, Kath­rin Golda-Pon­gratz pensa que qual­se­vol dia pot irrom­pre un altre Shel­don Adel­son i ens tor­na­rem a ena­mo­rar. “Cada vegada hi ha més consciència ecològica però l’urba­nisme con­ti­nua sota la lògica de l’eco­no­mia més depre­da­dora i con­ti­nuarà fins que la riquesa natu­ral no cotitzi en borsa”.

Michael Neuman Professor d'Urbanisme Sostenible

“El delta necessita una eina de gestió específica”

Michael Neuman és un dels màxims exponents mundials del nou urbanisme sostenible. És professor a la Universitat de Westminster, Londres, autor de nombrosos estudis i assessor de governs com ara el català.

Està canviant la forma com l’urbanisme afronta els reptes?
Sí, és clar, per exemple estem canviant la forma de construir les ciutats. Des de fa mil·lennis els arquitectes han intervingut en les urbs en base a la seva forma arquitectònica. Però les persones que habitem les ciutats no vivim d’una manera rígida, som dinàmics. Per això hem de repensar el model urbanístic totalment i deixar de pensar en termes de formes i usos, anar cap a fluxos i processos. Què és la vida sinó una suma de processos? El planeta i l’univers en el seu conjunt també ho són. Si entenem qualsevol espai com la suma de processos interactuant, aleshores emergeix una nova manera d’entendre el nostre entorn.
Des d’aquest punt de vista què és un delta?
Precisament hem de parar-nos a reflexionar sobre com funciona un delta, sobretot un de tan important com el del Llobregat, que és la porta de la Catalunya interior al mar i viceversa; hi ha tantes funcions que cal recuperar! Perquè en cas contrari el riu pot estar condemnat. A més era una zona molt important d’agricultura per a l’àrea metropolitana que s’ha perdut gairebé del tot. Si el delta va fent-se petit acaba deixant de ser un riu per convertir-se en un canal. Cal orientar els esforços a recuperar aquesta funcionalitat del delta i això s’ha de tenir en compte en les actuacions previstes.
Com?
Per exemple amb una eina urbanística a mida d’aquest espai. El delta del Llobregat és tan complex i tan singular que reclama una solució específica per avançar d’una manera sostenible, perquè els models actuals no ho són.
Veu factible aquesta solució?
En la situació actual, que cada institució i cada partit va pel seu cantó i és impossible arribar a un consens polític, sembla difícil.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.