Opinió

Canvis demogràfics i impacte econòmic i social

Japó és el país desenvolupat més envellit de l’OCDE. L’economia torna a créixer i la taxa d’atur és solament el 2,8%, però el futur segueix emboirat per una baixíssima taxa de fecunditat (1,44 fills per dona), l’envelliment de la població i una falta de mà d’obra disponible que s’agreuja en una societat reticent a acollir els treballadors estrangers

El des­cens dels índexs de fer­ti­li­tat per dona amb el ràpid enve­lli­ment i l’incre­ment de l’espe­rança de vida de la població obli­guen les ins­ti­tu­ci­ons inter­na­ci­o­nals, esta­tals i soci­als a reac­ci­o­nar i adap­tar les estruc­tu­res i les pau­tes de com­por­ta­ment cap a uns models de crei­xe­ment més igua­li­ta­ris, justs i sos­te­ni­bles. Uns can­vis demogràfics que afec­ten tant els països desen­vo­lu­pats com els països emer­gents i en vies de desen­vo­lu­pa­ment.

El relleu gene­ra­ci­o­nal no està asse­gu­rat a Europa. El nom­bre de nai­xe­ments declina, fins i tot a França, el país més fèrtil després d’Irlanda. El menys fecund és Por­tu­gal amb 1,3 nens per dona. L’indi­ca­dor francès va caure en els últims dos anys de 2 nens en 2014 a 1,96 en 2015 i a 1,93 en 2016. I si l’Hexàgon va acon­se­guir els 66,9 mili­ons d’habi­tants en 2016 va ser gràcies als 67.000 immi­grants arri­bats aquell any. Les polítiques públi­ques poden afa­vo­rir que les pare­lles deci­dei­xin tenir fills. Però no bas­ten. Les difi­cul­tats dels joves per entrar en un mer­cat labo­ral cada vegada més pre­cari i aspi­rar a una vida pro­fes­si­o­nal i afec­tiva esta­ble retar­den l’edat mit­jana de la mater­ni­tat, que a França és als 30,4 anys.

La per­llon­gada crisi econòmica col­peix prin­ci­pal­ment les gene­ra­ci­ons joves. A EUA, la taxa de nata­li­tat va pas­sar de 2,12 nens per dona en 2008 a 1,8 en 2014. Però també Ale­ma­nya, motor econòmic de la zona euro amb un robust mer­cat labo­ral gai­rebé a plena ocu­pació, enve­lleix, i amb un índex de nata­li­tat de sola­ment l’1,5. I l’arri­bada de més d’1,2 mili­ons d’emi­grants en els últims dos anys és insu­fi­ci­ent. I amb un pro­blema afe­git, crei­xen les desi­gual­tats ter­ri­to­ri­als i soci­als: els lan­ders de l’est s’han anat des­po­blant des de la reu­ni­fi­cació ale­ma­nya el 1991 perquè els joves emi­gren cap a les riques regi­ons indus­tri­als de l’oest. També els països del cen­tre i sud euro­peus, com Polònia, Grècia, Itàlia, Por­tu­gal i Espa­nya, sofrei­xen una fugida de talent cap al nord. A Itàlia, la nata­li­tat se situa en 1,34 fills per dona. I són més fèrtils les mares d’ori­gen estran­ger (1,95) que les ita­li­a­nes (1,27), La població total (60,5 mili­ons) es manté esta­ble gràcies al flux migra­tori, però enve­lleix. L’edat mit­jana de la població euro­pea va pujant. Espa­nya (46,5 mili­ons) fa cinc anys que perd població i els majors de 65 anys repre­sen­ten el 19%. En canvi, a Cata­lu­nya (7,55 mili­ons), es va incre­men­tar en 2016 per segon any con­se­cu­tiu. En tot cas, els vigents sis­te­mes de pen­si­ons resul­ten insos­te­ni­bles si les eco­no­mies no creen ocu­pa­ci­ons esta­bles i més ben remu­ne­rats per als joves.

Japó és el país desen­vo­lu­pat més enve­llit de l’OCDE. L’eco­no­mia torna a créixer i la taxa d’atur és sola­ment el 2,8%, però el futur segueix emboi­rat per una baixíssima taxa de fecun­di­tat (1,44 fills per dona), l’enve­lli­ment de la població i una falta de mà d’obra dis­po­ni­ble que s’agreuja en una soci­e­tat reti­cent a aco­llir els tre­ba­lla­dors estran­gers. Els cos­tos de la segu­re­tat social repre­sen­ten el 32,5% del pres­su­post esta­tal en 2017, gai­rebé el doble del 17,6% en 2000. El pri­mer minis­tre, Shinzo Abe, va reac­ci­o­nar apro­vant mesu­res legis­la­ti­ves per pro­moure la incor­po­ració de la dona i la con­ti­nu­ació dels sèniors al mer­cat labo­ral. Una situ­ació sem­blant afronta Corea del Sud, un país soci­al­ment més obert que ja acull 2 mili­ons d’estran­gers. I a Sin­ga­pur i Hong-Kong, l’apor­tació dels resi­dents estran­gers és clau per al bon fun­ci­o­na­ment de les seves eco­no­mies.

Però, segons un informe del FMI del 9 de maig, alguns països emer­gents d’Àsia es veu­ran també afec­tats per les tendències demogràfiques i podrien enve­llir abans d’acon­se­guir uns bons nivells de desen­vo­lu­pa­ment. A Xina i Tailàndia dis­mi­nu­eix la mà d’obra dis­po­ni­ble a causa d’un ràpid enve­lli­ment de la població. La situ­ació és millor a Índia, Indonèsia i Fili­pi­nes, on tant la població com la mà d’obra activa segui­ran crei­xent fins al 2030 i encara poden apro­fi­tar els avan­tat­ges del divi­dend demogràfic.

La política del fill únic.

Pequín va enter­rar a finals de 2015, després de 36 anys, la política del fill únic per per­me­tre a les pare­lles tenir dos fills. Una mesura que podria arri­bar massa tard. El 2016 van néixer 17,86 mili­ons de nens, 1,4 mili­ons més que el 2015, però una xifra insu­fi­ci­ent per fre­nar l’enve­lli­ment, men­tre el nom­bre de dones en edat fèrtil va seguir bai­xant 5 mili­ons més el 2017. El 53,3% de les famílies amb un sol fill deci­dei­xen no tenir un segon fill en una soci­e­tat cada vegada més urbana i con­su­mista. Les pare­lles joves neces­si­ten estal­viar molt per poder pagar una bona edu­cació dels fills i la cura dels pares. Xina és ofi­ci­al­ment comu­nista però el seu sis­tema públic de segu­re­tat social i pen­si­ons és encara insu­fi­ci­ent i poc efi­ci­ent. El ràpid enve­lli­ment mun­dial obliga tots els països a dur a terme urgent­ment les refor­mes estruc­tu­rals econòmiques i soci­als pen­dents.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.