Borsa

Sense amenaces a l’horitzó

Els inversors estaran especialment pendents de les dades d’inflació i de les paraules dels presidents dels bancs centrals

L’enfortiment de l’euro, únic factor negatiu per als analistes

Després d’un semes­tre com el que s’acaba de tan­car, la pre­gunta de molts inver­sors –espe­ci­al­ment d’aquells que no han pogut bene­fi­ciar-se de les alces- és si el patró es repe­tirà. S’ha de dir que la majo­ria d’ana­lis­tes veuen poc pro­ba­ble que es tor­nin a donar puja­des del nivell de les què s’han produït entre gener i maig, quan les bor­ses van arri­bar al punt més alt de l’any. De fet, a par­tir de lla­vors s’ha donat una lleu­gera cor­recció que, això sí, no treu bri­llan­tor al balanç glo­bal.

Ara bé, també és cert que aquests experts tam­poc no veuen ame­na­ces a l’horitzó que puguin deses­ta­bi­lit­zar els mer­cats.

En el ter­reny polític, el pano­rama sem­bla més paci­fi­cat, amb unes elec­ci­ons a Ale­ma­nya després de l’estiu que, almenys fins ara, els inver­sors no han vist amb temor. De fet, en aquest cas, totes les enques­tes dei­xen el can­di­dat euro­escèptic bas­tant allu­nyat dels dos pri­mers llocs, que sem­blen garan­tits per a l’actual can­ce­llera, Angela Merkel, i el soci­a­lista Mar­tin Schulz.

No obs­tant això, alguns ana­lis­tes com ara Felipe López-Gálvez, de Self Bank, sí que veuen un risc polític per als pròxims mesos. López-Gálvez apunta que és una incògnita com reac­ci­o­na­ran les bor­ses al referèndum que el govern català ha promès orga­nit­zar. Segons diu, fins ara no s’havia des­comp­tat aquesta pos­si­bi­li­tat. Per això, pre­veu que els mer­cats puguin reac­ci­o­nar en els pròxims mesos.

Per la seva banda, als EUA s’espe­ren les con­cre­ci­ons de les pro­me­ses que el pre­si­dent Trump va fer durant la cam­pa­nya i en els pri­mers mesos del seu man­dat. Res no podria fer més con­tent Wall Street que la con­fir­mació de la rebaixa fis­cal, l’aug­ment de la des­pesa pública i la des­re­gu­lació bancària. No obs­tant això, està per veure si el repu­blicà acon­se­gueix els suports neces­sa­ris per tirar enda­vant les refor­mes, enmig d’un ambi­ent molt divi­dit a la cam­bra legis­la­tiva.

Amb tot, més que als palaus pre­si­den­ci­als i a les ins­ti­tu­ci­ons polítiques, els inver­sors esta­ran més atents a allò que diuen els res­pon­sa­bles dels bancs cen­trals. Així ho creu l’ana­lista de Self Bank. La prova és el que va pas­sar la set­mana pas­sada als mer­cats. El pre­si­dent del BCE, Mario Draghi, va pro­nun­ciar una con­ferència a Por­tu­gal i alguns ana­lis­tes van inter­pre­tar a par­tir de les seves parau­les que la fi del pro­grama de com­pra de deute podia estar més a prop del que s’espe­rava. I van anar més enllà en pre­veure que, si era així, l’incre­ment de tipus també es podia avançar. Les bor­ses van reac­ci­o­nar a l’alça, men­tre que es van des­en­ca­de­nar les ven­des al mer­cat de deute. Hores després, els matei­xos res­pon­sa­bles del BCE s’encar­re­ga­ven de mati­sar la inter­pre­tació que s’havia fet de les parau­les de Draghi i esvaïen l’espe­rança d’una reti­rada dels estímuls mone­ta­ris.

Així, sem­bla que els plans de l’orga­nisme no han can­viat i els mer­cats encara hau­ran d’espe­rar un temps perquè es pro­du­ei­xin les puja­des de tipus. Aques­tes estan més a prop als EUA, on la Reserva Fede­ral manté la seva pre­visió de decre­tar un nou incre­ment d’aquí a finals d’any.

Mal­grat aquesta diferència en la política monetària, que, en teo­ria, hau­ria d’afa­vo­rir el dòlar res­pecte de l’euro, la moneda comu­nitària s’ha enfor­tit aquests mesos res­pecte de l’ame­ri­cana. Aquest és, de fet, l’únic fac­tor nega­tiu que apun­ten els ana­lis­tes per a l’eco­no­mia euro­pea. L’ana­lista de Self Bank Felipe López-Gálvez ho atri­bu­eix pre­ci­sa­ment a la recu­pe­ració i a la dis­mi­nució de ris­cos polítics al con­ti­nent, dos fac­tors posi­tius, però que han pro­vo­cat, de retruc, una pujada de l’euro que pot llas­tar la com­pe­ti­ti­vi­tat de les empre­ses euro­pees res­pecte a les nord-ame­ri­ca­nes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.