Opinió

DE MEMÒRIA

Identificar 50 productes

Els nous productes catalans del primer terç del segle XX són els automòbils i els motors d’avió d’Hispano-Suïssa; el petit material elèctric de Simon, el ciment Portland, la ceràmica sanitària de Roca Radiadors, els hemoderivats de Grífols, els daus de sopa de Gallina Blanca, els iogurts de Danone o la llet amb cacau de Cacaolat

Si, l’eco­no­mia cata­lana és una eco­no­mia líquida (fluïda, fle­xi­ble, L’Econòmic, 11.9.2016) amb empre­sa­ris inno­va­dors, schum­pe­te­ri­ans (L’Econòmic,6.12.2015), és interes­sant iden­ti­fi­car quins han estat, històrica­ment, els pro­duc­tes –els 50 pro­duc­tes, per exem­ple- que han pro­ta­go­nit­zat els seus èxits. Sabem, a més, que el mira­cle català és, en bona part, resul­tat dels pac­tes publi­co­pri­vats, on l’acció pública, o semipública, hi té un paper pre­do­mi­nant (L’Econòmic, 31.1 i 3.2.2015).

Un dels pri­mers intents d’iden­ti­fi­cació d’aquests pro­duc­tes és el del lli­bre de 1600 de Pere Gil. Cata­lu­nya expor­tava: 1) pro­duc­tes de ferro: claus, gani­vets, rei­xes, eines, armes; 2) draps de llana; 3) pro­duc­tes de cànem: espar­de­nyes, cor­des, teles de naus, sacs, filats; 4) vidres; 5) ali­ments: oli, vi, mel, for­mat­ges. Sal­vant les distàncies, les expor­ta­ci­ons cata­la­nes del segle XXI no són tan dife­rents com podria sem­blar a pri­mer cop d’ull.

Al dar­rer terç del XVII, un cert tomb, amb noves espe­ci­a­lit­za­ci­ons: 1) armes de foc, pedre­nyals (visi­bles a molts museus d’Europa i Amèrica) i rellot­ges mecànics, 2) tei­xits de cotó, estam­pats, les famo­ses indi­a­nes, que s’expor­ten, 3) paper, a Amèrica: el papelín catalán, 4) aiguar­dents, vins: mol­tes vinyes, en ter­ras­ses de pedra seca.

Des de mit­jan XIX, men­tre des­a­pa­rei­xen les armes de foc i els rellot­ges, s’hi afe­gei­xen uns pro­duc­tes molt con­crets: 1) els pia­nos, 2) les panes i altres tei­xits de cotó i de llana, 3) els taps de suro per als xam­panys fran­ce­sos i les cer­ve­ses ale­ma­nyes (i nord-ame­ri­ca­nes), 4) el cuir i les saba­tes, 5) els lli­bres il·lus­trats, 6) les llon­ga­nis­ses de Vic. L’informe de Rafael Puig i Valls de l’Expo­sició Uni­ver­sal de Chi­cago de 1893 ens en va fer un balanç (L’Econòmic, 23.7.2011).

Al segle XX, la llista que con­fec­ci­ona, al 1927, Car­les Pi Sunyer és: “Vi, oli, amet­lles i ave­lla­nes, hor­ta­lis­ses i lle­gums, cere­als, fari­nes i pas­tes per a la sopa, suro en plan­xes i tre­ba­llat, cui­ros i pells, calçat, tei­xits de cotó, llana i seda, gèneres de punt, adobs, pro­duc­tes químics i far­macèutics, essències i per­fums, ciment, vidre, paper, fer­re­te­ria i maquinària.”

Pro­duc­tes cata­lans.

Els nous pro­duc­tes cata­lans del pri­mer terç del segle XX són: 1) els automòbils i els motors d’avió d’His­pano-Suïssa, 2) el petit mate­rial elèctric de Simon, 3) el ciment Port­land, els vidres cor­bats de Cir­cursa, la ceràmica sanitària de Roca Radi­a­dors, les pin­tu­res de Titan, 4) els hemo­de­ri­vats de Grífols, 5) els ali­ments: daus de sopa de Gallina Blanca, iogurts de Danone, llet amb cacau de Caca­o­lat, les Mataró Pota­toes, 6) les màqui­nes agrícoles de Tre­pat.

Als anys 2000, abans i després de la crisi finan­cera, la soci­e­tat cata­lana ha anat gene­rant nous pro­duc­tes d’èxit, des­ti­nats, com tan­tes vega­des en el pas­sat, a l’expor­tació. Iden­ti­fi­car-los és neces­sari, car, avui, més que mai, les empre­ses depe­nen, en bona part, dels marcs dis­se­nyats pel sec­tor públic. D’un sec­tor públic que ha d’ésser efi­ci­ent i pro­per. Propi. Català.

Els 30 del mNACTEC

Un petit esdeveniment: el Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica s’ha atrevit a identificar 30 invents generats –històricament- per la societat catalana. Des de l’astrolabi del segle X de Sunifred Llobet fins a la telefotografia de 1930 de Pau Abad. Passant, és clar, pel telescopi de 1590 de Joan Roget o el telègraf elèctric de Salvà i Campillo. En la selecció del museu, només sis invents són anteriors al segle XVIII, i la Revolució Industrial més coneguda, la del vapor, al XIX, hi ocupa un lloc central. S’ha obert un debat. Hem d’anar –en el temps, i en l’espai– més enllà i més ençà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.