Gran angular

IQS Tech Factory, àngel de la guarda de l’‘start up’ industrial

El centre de promoció de l’emprenedoria industrial tindrà l’any vinent una xarxa d’inversió pròpia

Una xarxa de ‘business angels’ pròpia permet donar un impuls a l’emprenedoria

L’Institut Químic de Sarrià (IQS), una institució amb 110 anys d’història, que té el doble paraigua formatiu en enginyeria i direcció empresarial, s’ha convertit en un engranatge clau en l’emprenedoria industrial, el germà petit en el flamant sector de les start ups. Amb l’eclosió de les noves empreses digitals, amb un cost d’entrada més baix i una alta escalabilitat, l’emprenedoria industrial semblava relegada a un tema del passat, però, encara que menys nombrosos i menys sorollosos, hi ha emprenedors industrials de segona generació. Fa dos anys, l’IQS es va adonar que a aquest perfil de start ups els mancava suport i van crear IQS Tech Factory, un centre d’emprenedoria de caràcter industrial, amb l’objectiu de contribuir al desenvolupament d’aquests nous empresaris i ajudar a transformar tecnologies disruptives en oportunitats de negoci. Oriol Pascual, director del centre, explica que la seva tasca va més enllà de l’impuls a l’emprenedoria industrial: “Fem de pont entre les start ups i la gran indústria, per una banda perquè unes necessiten la relació amb la indústria per créixer, i la gran indústria s’ha adonat que els seus departaments d’innovació no són suficients i ha de buscar també a fora i identificar noves oportunitats. Nosaltres anem més enllà.” De fet, per al primer trimestre del 2018, el centre d’emprenedoria espera engegar el seu propi business angels. Per una banda, informalment ja ho fan, tenen tota una xarxa d’inversors privats i family offices que aporten capital per als projectes que impulsen. Ara aspiren a posar aquests recursos econòmics en xarxa i poder interactuar de forma regular tenint en compte les particularitats d’inversió que requereix una start up industrial.

El centre s’ha centrat en les àrees de ciències de la vida, química, alimentació, energia, robòtica i tècniques avançades.

La seva tasca està organitzada en diferents tipus d’accions, la primera és la promoció d’emprenedoria de base cientificotècnica i de caràcter industrial. Cada dues setmanes organitzen xerrades, tallers específics o conviden algun emprenedor perquè expliqui la seva experiència. L’elevada assistència en cada esdeveniment confirma l’encert en la posada en marxa d’aquesta iniciativa. “De mitjana tenim entre 30 i 40 persones que hi participen, tant de la comunitat IQS, com de fora”, explica el director.

El desembre passat, per exemple, van organitzar la primera fira de start ups industrials, en la qual van participar-hi 18 dels projectes als quals aleshores donaven suport, i per a l’edició d’enguany esperen superar la cinquantena d’empreses.

IQS Tech Factory ajuda a un pla de negoci conjuntament,“es tracta de projectes que es troben en fases molt inicials i els ajudem a estructurar el projecte, perquè sovint els emprenedors tenen un perfil tècnic que dominen molt el desenvolupament de producte però en el desenvolupament de negoci ho desconeixen”, explica Pascual. Els posen en contacte, a més, amb una xarxa d’experts d’advocats, especialistes de patents, recerca de finançament públic, i una xarxa d’inversors privats. IQS Tech Factory els acompanya per estructurar les rondes de finançament i també ajuda a buscar talent.

Ara com ara, la incubadora de l’IQS dona suport a uns 32 projectes, el doble que fa un any, i en té 20 més esperant per sumar-s’hi.

Totes les start ups són empreses que tenen o bé un prototip funcional o una tecnologia amb propietat intel·lectual patentada i un focus industrial.

Enguany, a més a més, han llançat el primer programa d’acceleració, per a una selecció de 10 empreses que durant sis setmanes tenen accés a 11 sessions formatives, que van des de definició, estratègia, propietat intel·lectual, i també amb mentoratge. En concret, 20 mentors els acompanyen de prop en el seu procés de posada en marxa i enlairament.

El programa d’acceleració té a més un premi. Una de les firmes participants és escollida per ser durant una setmana a Boston i beure dels coneixements i conèixer els principals actors mundials en el món de les start ups. L’empresa Zymvol va ser la seleccionada com a start up industrial més prometedora de 2017.

ELS NOMS PROPIS

Les empreses del programa d’acceleració
1.
BioEclosion
2.
3dealo
3.
Husk Ventures
4.
Naru Intelligence
5.
Sense4care
6.
Onyriq
7.
Symbio
8.
Smartmonkey
9.
Tamic
10.
Zymvol Biomodeling
sector productiu

Fidels als orígens

L’IQS no s’havia involucrat mai en el tema de l’emprenedoria, va decidir fer una aposta molt concreta en emprenedoria industrial per no renunciar als orígens industrials del país. El seu director recorda que no podien oblidar que som un país de caràcter eminentment industrial, quan el 51% del PIB a Catalunya és industrial i prové del que es coneix com a nova indústria de la suma de la productiva més els serveis auxiliars. I a més, l’1% de coneixement científic mundial es produeix a Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.