Eines

L’efervescència dels dispositius mèdics

El sector dels ginys i les tecnologies mèdiques passa un moment d’eclosió en la creació de noves empreses i la incorporació d’altres firmes més grans

Ens manca un teixit industrial fort com el que té Alemanya
jorge juan Fernández
director moebio

El sec­tor dels dis­po­si­tius mèdics viu el seu procés par­ti­cu­lar de revo­lució. En els dar­rers anys ha tin­gut un crei­xe­ment expo­nen­cial. Segons les dar­re­res dades de Bio­cat, el con­sorci publi­co­pri­vat del sec­tor bio­tec­nològic i de tec­no­lo­gies mèdiques mos­tra com en només tres anys (2011 i 2014) ha aug­men­tat un 98% la fac­tu­ració, en pas­sar de 1.555 mili­ons d’euros a 3.092 mili­ons, i ha cres­cut el nom­bre d’empre­ses, de 512 a 713.

Tot i que d’empre­ses de dis­po­si­tius mèdics n’hi va haver abans que les bio­tec­nològiques, han tin­gut un crei­xe­ment molt més impor­tant en els dar­rers anys. Jorge Juan Fernández, direc­tor de Moe­bio, el pro­grama de Bio­cat que trans­forma els alum­nes en empre­ne­dors en salut, argu­menta que hi ha dos motius que expli­quen aquest avançament. Per una banda, perquè neces­si­ten un capi­tal ini­cial infe­rior que el de les empre­ses bio­tec­nològiques i per l’altra, perquè tenen un temps molt més curt perquè aquesta tipo­lo­gia de pro­ducte arribi al mer­cat.

Un altre dels fets que expli­quen l’aug­ment del sec­tor de dis­po­si­tius mèdics és el repar­ti­ment dels bene­fi­cis. Tra­di­ci­o­nal­ment les far­macèuti­ques i bio­tech havien cap­tu­rat més valor i ara s’està dis­tri­buint amb d’altres com els hos­pi­tals, empre­ne­dors més petits, etcètera. “Ens tro­bem enmig d’una revo­lució tec­nològica”, diu Fernández.

A aques­tes par­ti­cu­la­ri­tats que té el sec­tor de dis­po­si­tius mèdics s’hi suma el gran canvi que s’esdevé en el sec­tor salut, a causa de la irrupció de les noves tec­no­lo­gies i la diver­si­fi­cació dels actors.

Cada cop més empre­ses grans han posat un peu en l’àrea de dis­po­si­tius mèdics i alhora en sur­ten d’altres de dimensió més petita per donar res­posta a neces­si­tats con­cre­tes. Per exem­ple, empre­ses no tra­di­ci­o­nals en el sec­tor com Telefónica han entrat mit­jançant l’e-Health en línies de nego­cis d’inte­gració de dis­po­si­tius mèdics. D’altres com Apple, Ama­zon, Face­book o Micro­soft tenen àrea de salut amb tec­no­lo­gia mèdica. A casa nos­tra la mateixa mul­ti­na­ci­o­nal Ficosa, del sec­tor de com­po­nents d’auto­moció, s’hi ha posat en salut (vegeu pàgina següent). Les grans mul­ti­na­ci­o­nals han vist en aquest camp una línia més de negoci en ple canvi del sec­tor.

Si ens endin­sem una mica en els nous actors, el per­fil d’empre­ne­dors de dis­po­si­tius mèdics és molt més divers que d’altres sub­sec­tors de la salut. Des de per­so­nes que han tin­gut vin­cu­lació amb empre­ses de labo­ra­to­ris de diagnòstic, també de part d’asso­ci­a­ci­ons de paci­ents o neces­si­tats clíniques als hos­pi­tals.

S’hi ha de sumar, doncs, un feno­men que ha estat espe­ci­al­ment impor­tant en la cre­ació d’empre­ses de dis­po­si­tius mèdics i ha estat la irrupció del que es diu en anglès els pro­xi­mers, que són per­so­nes amb certa vin­cu­lació a alguna malal­tia i desen­vo­lu­pen dis­po­si­tius o pro­duc­tes per fer la vida més fàcil als malalts.

Per la seva banda. el direc­tor de negoci mèdic de la firma Idneo, Xavier Cels, explica que hi ha una tendència crei­xent en el sec­tor mèdic i és que cada cop més la per­sona n’és res­pon­sa­ble en ter­mes de salut, no només per cui­dar-se sinó fins i tot per auto­di­agnos­ti­car-se en les pri­me­res fases. “Aquesta tasca s’està des­plaçant dels cen­tres mèdics cap a la per­sona. I aquí hi ha molt camp de crei­xe­ment per a dis­po­si­tius mèdics”, diu Cels.

Al dar­rere d’aquesta efer­vescència hi ha una rea­li­tat i és que les fron­te­res s’estan difu­mi­nant en els dife­rents actors del sec­tor. “Les far­mes desen­vo­lu­pen cada cop més dis­po­si­tius que gene­ren apps i fan més recerca oberta amb d’altres bio­tec­nològiques”, expli­quen des de Cata­lo­ni­a­Bio, la patro­nal de les empre­ses (bio­tech, med­tech, farma i ser­veis), que suma unes 200 orga­nit­za­ci­ons a Cata­lu­nya.

Tot aquest canvi es dona però amb uns sis­te­mes sani­ta­ris que tenen els recur­sos que tenen i limi­ta­ci­ons per absor­bir tants can­vis a la vegada. “El repte glo­bal és ser capaç de trans­for­mar un pro­ducte en una solució”, diu Jorge Juan Fernández. En alguns camps és fàcil i en altres és més com­pli­cat.

En el cas de Cata­lu­nya els rep­tes estan asso­ci­ats a la capa­ci­tat de cap­tar capi­tal i al tei­xit pro­duc­tiu. Tant les med­tech com les bio­tech són empre­ses que no gene­ren ingres­sos ini­ci­al­ment i neces­si­ten un cert temps de retorn.

“Ens manca un tei­xit indus­trial fort com el que té Ale­ma­nya. Si tinguéssim mol­tes empre­ses peti­tes amb capa­ci­tat per donar res­posta als pro­to­tips esta­ria bé. Ara tenim més cen­tres tec­nològics que indústria pri­vada”, con­si­dera Fernández.

usmima

Un dispositiu que estalvia en fàrmacs i sanitat

Usmima, una start-up sorgida del màster Health Barcelona de Moebio, ha desenvolupat un dispositiu mèdic contra el restrenyiment.

L’start up, creada per un grup de persones multidisciplinari, ha aixecat més de 2 milions d’euros per poder desenvolupar i comercialitzar el producte. Registrat sota la marca Mowoot, és una solució no farmacològica.

El dispositiu té un cinturó que automatitza un massatge abdominal imitant les tècniques de massatge dels terapeutes professionals.

El dispositiu suposa un estalvi per als malalts i per al sistema sanitari, ja que evita als pacients dependre d’un professional i abarateix el cost del seu tractament.

idneo

Una línia de negoci en una firma d’automoció

Idneo Tecnologies és una de les empreses més grans del sector de dispositius mèdics a Catalunya. Pertany al grup Ficosa, una companyia tecnològica de components d’automoció que Cva crear una línia de salut com a conseqüència de l’adquisició dels actius de Sony a Catalunya l’any 2011 per part de Ficosa.

Avui són 300 enginyers en plantilla i una facturació de 26 milions d’euros.

La companyia es dedica a desenvolupar projectes de dispositius mèdics, que representa el 25% del total del negoci d’Idneo.

Xavier de Prado, el director de desenvolupament de negoci, explica que el sector de salut es troba en un moment dolç i que s’ha convertit en un dels pilars de creixement del grup; de fet, preveuen en cinc anys facturar 75 milions d’euros.

Transplant biomedicals

‘Start-up’ nascuda de la necessitat clínica

Transplant Biomedicals és una spin off d’Idibaps que pertany a l’hospital Clínic de Barcelona. Ha creat un dispositiu tecnològic per moure els òrgans humans des que s’extrauen fins que arriben al receptor que en garanteix una millor preservació.

La doctora Carmen Peralta, amb una llarga trajectòria cientificomèdica, va començar a donar forma a un dispositiu que inclogués tecnologia i va fer un primer pla d’empresa per comercialitzar-lo amb el programa Bioemprenedor21.

Poc després Peralta va buscar un perfil més de gestió empresarial que l’acompanyés i en conèixer Ignasi Heras van definir plegats el pla de negoci i van patentar la tecnologia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.