Opinió

Puja la contribució de Catalunya a la UE

En un moment en què es parla molt de la relació entre Cata­lu­nya i la UE és relle­vant recor­dar l’apor­tació cata­lana al pres­su­post comu­ni­tari. D’acord amb les dades que ha publi­cat recent­ment el Minis­teri d’Eco­no­mia, Cata­lu­nya va apor­tar el 2014 a la UE 1.699 mili­ons d’euros més dels que va rebre (0,8% del PIB). Per tant, els fons que Cata­lu­nya rep de la UE són menors a les apor­ta­ci­ons fetes, per exem­ple, amb una part de l’IVA que paguem. Sobre aquest dèficit, podem fer diver­ses ano­ta­ci­ons. En pri­mer lloc, és un dèficit que s’ha dupli­cat en relació amb el de 2012, que va ser de 859 mili­ons d’euros. En segon lloc, Espa­nya està en una posició molt dife­rent ja que és recep­tora neta (0,5% del PIB). En ter­cer lloc, el dèficit fis­cal de Cata­lu­nya amb la UE és més ele­vat que el de qual­se­vol altre país en relació amb el PIB. Així, els països que més apor­ten són Holanda (0,4% del PIB), Ale­ma­nya (0,3%), Suècia (0,3%) i Regne Unit (0,2%). Són dades que per­me­ten visu­a­lit­zar que Cata­lu­nya és un soci molt interes­sant per a la UE, ja que l’ajuda a equi­li­brar el pres­su­post comu­ni­tari.

Una altra qüestió són els motius que expli­quen el dèficit català. Entre aquests podem des­ta­car que l’import rebut de fons euro­peus és molt infe­rior a la mit­jana. Per exem­ple, si ana­lit­zem les aju­des agràries, d’un total rebut a Espa­nya de 5.000 mili­ons d’euros de mit­jana per any, 1.600 mili­ons són per a Anda­lu­sia, 900 mili­ons per a Cas­te­lla i Lleó, 750 per a Cas­te­lla-la Manxa, 530 per a Extre­ma­dura, 450 per a Aragó, 325 per a Astúries i 310 per a Cata­lu­nya. Aquesta dis­pa­ri­tat es reflec­teix en la sub­venció per tre­ba­lla­dor. Amb dades de 2013, les aju­des agràries rebu­des a Cata­lu­nya varen ser de 7.661 euros per tre­ba­lla­dor del sec­tor pri­mari. En canvi, a Cas­te­lla-La Manxa varen ser de 21.360 euros/any per tre­ba­lla­dor, 19.458 a Extre­ma­dura i 15.493 a Madrid.

Aques­tes dis­pa­ri­tats tan grans s’expli­quen per les pri­o­ri­tats de la UE i sobre­tot del govern espa­nyol, que bene­fi­cien unes regi­ons en detri­ment d’altres. Un altre aspecte a revi­sar és el del frau. Periòdica­ment, el Tri­bu­nal de Comp­tes de la UE fa públics infor­mes en els que acos­tu­men a des­ta­car fraus fets a Espa­nya. Per exem­ple, el que va fer un empre­sari agrícola de Cas­te­lla-La Manxa que va obte­nir una sub­venció per a ter­renys cul­ti­va­bles que en rea­li­tat eren una pista de motocròs.

En resum, Cata­lu­nya és un bon soci per a la UE i tot i que el dèficit fis­cal amb la UE no pre­o­cupa, cal revi­sar les pri­o­ri­tats amb què s’assig­nen els fons comu­ni­ta­ris.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.