Borsa

Els inversors estrangers, en ‘stand-by’

La incertesa política al voltant de què passarà a Catalunya després de l’1-O ha motivat que molts es decantin per recollir beneficis en espera de com evolucionen els esdeveniments.

Els mercats havien mantingut certa tranquil·litat fins ara, el nerviosisme per la incertesa de la situació catalana després de l’1-O s’ha deixat notar a la borsa i en la prima de risc.
En aquests moments, els mercats no es posen nerviosos tan fàcilment. Els inversors s’ho pensen bé abans de vendre massivament
xAVIER TEIXIDÓ
DTOR. RENTA 4 A CATALUNYA
Diverses cases d’anàlisis han recomanat vendre el deute espanyol
Hem de veure si avancem cap a una solució. Si la situació d’enquista pot afectar a més llarg termini
susana felpeto
Subdirectora de renda variable d’ATL capital
És previsible que regni la volatilitat en tots els actius financers relacionats amb l’Estat espanyol perquè no es pot descartar cap escenari
Felipe López-Gálvez
Analista de self trade

Pocs en volien par­lar, però tot­hom s’ho mirava de reüll. Això és el que pro­vo­cava entre ana­lis­tes i inver­sors el procés català fins fa poc. Els mer­cats de valors ho han vis­cut amb una certa tran­quil·litat, mal­grat la sobre­re­acció que han demos­trat davant altres ris­cos polítics a Europa. Sem­bla, doncs, que, entre els que els mouen, pocs dona­ven crèdit al fet que tot ple­gat pogués aca­bar en un tren­ca­ment amb l’Estat espa­nyol.

En les dar­re­res set­ma­nes, però, la situ­ació havia començat a can­viar. L’esca­lada de la tensió entre el govern del PP i les for­ces cata­la­nes inde­pen­den­tis­tes va por­tar que alguns inver­sors, fona­men­tal­ment estran­gers, mires­sin amb més cau­tela cap a la borsa espa­nyola. Això expli­ca­ria que la pujada en els prin­ci­pals índexs durant el mes de setem­bre fos sen­si­ble­ment infe­rior a la regis­trada pels selec­tius euro­peus.

En el cas de la renda fixa, habi­tu­al­ment sen­si­ble als ris­cos polítics, la incer­tesa no es feia notar. Segu­ra­ment, la inter­venció del Banc Cen­tral Euro­peu (BCE), que segueix com­prant 60.000 mili­ons d’euros men­su­als en deute, hi va tenir a veure. No obs­tant això, la set­mana pas­sada també hi va haver un canvi de tendència en aquest mer­cat després que diver­ses cases d’anàlisi inter­na­ci­o­nals reco­ma­nes­sin sor­tir de la renda fixa espa­nyola.

L’endemà de l’1-O.

Aques­tes tímides reac­ci­ons es van con­ver­tir dilluns, després de la cele­bració d’un referèndum en el qual van par­ti­ci­par més de 2 mili­ons de per­so­nes el 90% de les quals es van mos­trar par­ti­da­ris de la inde­pendència, en una tendència més mar­cada. Des de l’inici de la jor­nada, la borsa espa­nyola es va des­mar­car clara­ment de les euro­pees. L’Ibex-25 va tan­car amb una cai­guda de l’1,2%, men­tre els prin­ci­pals mer­cats euro­peus regis­tra­ven lle­gue­res puja­des -del 0,58% en el cas de Frank­furt; el 0,39% en el de París; el 0,9% en el de Lon­dres i el 0,51% a Milà.

Els valors més cas­ti­gats van ser els ban­ca­ris, espe­ci­al­ment les dues enti­tats amb seu a Cata­lu­nya, Cai­xa­bank i Banc Saba­dell, que van per­dre un 4,4% i un 4,5% res­pec­ti­va­ment. No van ser els únics, ja que Bankia es dei­xava un 3,3%, BBVA bai­xava un 2,4% i San­tan­der queia un 1,6%.

Els mer­cats de renda fixa també es van veure afec­tats, amb una prima de risc del deute públic espa­nyol que es va enfi­lar als 124 punts bàsics, 10 més que l’ante­rior jor­nada hàbil després de que l’interès del bo espa­nyol a 10 anys aug­mentés fins a l’1,69%. I no era l’únic. La incer­tesa es va esten­dre al deute de països del sud d’Europa com Itàlia o Por­tu­gal, en una mos­tra de que els ris­cos polítics encara gene­ren l’aversió dels inver­sors cap a aquests mer­cats.

Els ana­lis­tes atri­bu­ei­xen a la incer­tesa política a Cata­lu­nya després del referèndum la lleu­gera bai­xada que va patir l’euro davant el dòlar aquell mateix dia. Segons Felipe López-Gálvez, de Self Bank, més enllà dels efec­tes econòmics que pugui tenir, els mer­cats temen que el cas de Cata­lu­nya senti pre­ce­dent i pugui ani­mar altres naci­o­na­lis­mes euro­peus, cosa que podria tor­nar a posar els ris­cos polítics a la UE damunt la taula dels inver­sors.

Més enllà de dilluns, la set­mana con­ti­nu­ava amb uns mer­cats molt pen­dents del què pas­sava al Prin­ci­pat. I dime­cres la borsa espa­nyola va viure la pit­jor jor­nada des de la votació sobre el Bre­xit, amb els bancs lide­rant les cai­gu­des. Però la situ­ació es va cap­gi­rar dijous quan les espe­cu­la­ci­ons sobre un pos­si­ble canvi de seu de les enti­tats cata­la­nes van fer remun­tar el selec­tiu. Amb tot, la borsa espa­nyola ha vis­cut una set­mana carac­te­rit­zada per la vola­ti­li­tat, fruit de la incer­tesa sobre què pas­sarà en el futur pro­per.

Impera la prudència.

No obs­tant això, el direc­tor de Renta 4 a Cata­lu­nya, Xavier Tei­xidó, posa de mani­fest que no s’han produït bai­xa­des espec­ta­cu­lars a la borsa, ni repunts alar­mants de la prima de risc. Res a veure, per tant, amb la sobre­re­acció que van tenir els mer­cats davant d’altres notícies polítiques com ara el Bre­xit, la victòria de Trump o l’arri­bada d’Emma­nuel Macron a l’Elisi. Això demos­tra que “els mer­cats no es posen ner­vi­o­sos molt fàcil­ment”. “Els inver­sors s’ho pen­sen molt abans de ven­dre de forma mas­siva i clara”, sen­ten­cia Tei­xidó. Segons diu, davant d’un esde­ve­ni­ment que genera incer­tesa, es viuen dos moments als mer­cats. En el pri­mer, mar­cat per la prudència, els inver­sors man­te­nen posi­ci­ons i estan alerta davant l’evo­lució dels fets. Pre­ci­sa­ment és això el que suc­ce­eix ara mateix.

En la mateixa línia, Susana Fel­peto, sub­di­rec­tora de Renda Vari­a­ble d’Atl Capi­tal, asse­gura que al mer­cat hi ha la sen­sació que els inver­sors, espe­ci­al­ment els estran­gers, han valo­rat la pujada que regis­trava des de prin­ci­pis d’any la borsa espa­nyola i han deci­dit apro­fi­tar el moment per reco­llir bene­fi­cis i espe­rar a veure què passa. No ha sigut, però, una fugida mas­siva. Per això con­si­dera que, a curt ter­mini, les cai­gu­des a la renda vari­a­ble no ani­ran molt més enllà. Una altra cosa és al mer­cat de deute, on creu que es poden ten­si­o­nar per la incer­tesa política.

Els esce­na­ris.

“És pre­vi­si­ble que regni la vola­ti­li­tat en tots els actius finan­cers rela­ci­o­nats amb l’Estat espa­nyol”, afirma López-Gálvez, que con­si­dera que, avui dia, no es pot des­car­tar cap esce­nari. En aquest sen­tit, afirma que si el govern del PP perdés el suport dels par­tits cons­ti­tu­ci­o­na­lis­tes que fins ara l’han secun­dat en la posició sobre Cata­lu­nya i s’obre la via cap a una con­vo­catòria elec­to­ral ja es gene­ra­ria una ines­ta­bi­li­tat política que podria espan­tar els inver­sors. Deixa clar, però, que l’esce­nari els mer­cats enten­drien com a esce­nari més dis­rup­tiu la decla­ració uni­la­te­ral d’inde­pendència.

Segons Fel­peto, l’apli­cació de l’arti­cle 155 podria com­por­tar una ines­ta­bi­li­tat simi­lar. En aquest sen­tit, con­si­dera que tant un esce­nari com l’altre mai nos’han donat a l’Estat espa­nyol i ambdós gene­ra­rien incer­tesa. Afe­geix, però, que cap dels dos l’estan des­comp­tant ara mateix els mer­cats. “Hau­rem de veure els ter­mi­nis en què ens movem, si s’avança cap a una solució”, comenta per afe­gir que “si la situ­ació s’allarga i s’enquista, pot afec­tar més a llarg ter­mini”.

ELS PROTAGONISTES

Banc de Sabadell
1,21%
Caiguda de l’ibex-35.
És el que el selectiu espanyol es va deixar el dia després del referèndum, amb els valors bancaris, especialment els catalans, encapçalant les baixades.
124 pb
Prima de risc.
És el nivell a què es va situar en aquella jornada la prima de risc del deute espanyol. Aquesta xifra significa un increment de 10 punts bàsics respecte al nivell registrat divendres passat.
47.000
exportadores
Actualment, a Catalunya, aquest nombre d’empreses ha exportat alguna vegada, i 16.929 ho fan de forma regular.
Les seves accions van començar a patir la setmana passada per la incertesa sobre el referèndum. Dilluns i dimecres va patir les pitjors caigudes de l’Ibex-35, però les especulacions i la posterior confirmació d’un canvi de seu han aconseguit que rebotés a finals de setmana.
Abertis 30,42 Almirall -42,7% Applus 11,35% Banc Sabadell 27,67% Caixabank 30,76% Cellnex 40% Colonial 19,4% Dogi -13,1% eDreams Odigeo -16,3% Ercros 36,19% FCC 7,93% Fersa -15% Fluidra 96,76% Gas Natural 2,76% Grifols 28,52% Catalana Occidente 9,06% Miquel i Costas 21,01% Oryzon Genomics -52,9% Reig Jofré -14,1% Renta Corporación 55,59% Service Point -47,6% Dades al tancament del dijous 5
CaixaBank
Com Banc Sabadell, s’ha vist especialment afectat per la volatilitat. Dilluns va perdre un 4,4% i la caiguda va ser lleugerament superior dimecres. No obstant això, les accions de l’entitat van remuntar enmig de rumors sobre un possible canvi de seu que, de moment, no ha estat confirmat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.