Focus

L’economia, palanca de sentiments

Exagerar o falsejar dades per acovardir la població és un dels recursos més habituals en processos de separació nacional

La ‘postveritat’ neix quan la gent pensa que la informació està manipulada
La il·lusió està guanyant a la por perquè mobilitza més les persones
Santiago Sánchez-Pagés
Professor Economia UB
Qui pot suscitar por s’apropia de la voluntat de la víctima
José Antonio Marina
Pensador
Quan hi ha fuga d’empreses, les amenaces passen a tenir més força
Antony Lewis Poole
Professor màrqueting Eada
Una societat atemorida i una d’emprenyada tenen consum diferents

Fa deu anys de l’inici de la crisi finan­cera i econòmica mun­dial que va tenir greus con­seqüències a Cata­lu­nya i tor­nem a mirar amb pre­o­cu­pació l’eco­no­mia. L’esca­lada en el con­flicte polític pel procés sobi­ra­nista està afec­tant alguns sec­tors d’acti­vi­tat sobre­tot des de l’1 d’octu­bre, quan la repressió poli­cial del referèndum va inter­na­ci­o­na­lit­zar el pro­blema, i espe­ci­al­ment amb la decla­ració uni­la­te­ral d’inde­pendència, que ha fet que mol­tes empre­ses pren­guin la decisió de tras­lla­dar la seva seu social fora de Cata­lu­nya.

El fet que aquests fets des­men­tis­sin el mis­satge de con­fiança del govern català que “no hi hau­ria fuga d’empre­ses” ha donat argu­ments als con­tra­ris a l’inde­pen­den­tisme, que han ali­men­tat la idea de l’apo­ca­lipsi econòmica. I aquest serà un dels prin­ci­pals ter­renys de joc on es jugarà la cam­pa­nya per a les elec­ci­ons del pròxim 21 de desem­bre.

Uti­lit­zar l’eco­no­mia per aco­var­dir la població i obte­nir ren­di­ments elec­to­rals no és nou. En el marc d’ante­ri­ors comi­cis s’ha uti­lit­zat amb pro­fusió tant a casa nos­tra com a fora. Car­re­gar les tin­tes sobre els efec­tes nega­tius de la sepa­ració ter­ri­to­rial va ser el prin­ci­pal cavall de bata­lla de pro­ces­sos com els del Que­bec o Escòcia. En el referèndum del Bre­xit, la dura cam­pa­nya dels con­tra­ris a la marxa del Regne Unit de la Unió Euro­pea, amb mis­sat­ges sobre el des­as­tre econòmic que repre­sen­ta­ria, va ser bate­jada com a Pro­ject Fear, el ‘Pro­jecte Por’. Veus del Banc d’Angla­terra van adver­tir de la des­a­pa­rició de 10.000 llocs de tre­ball el pri­mer dia del Bre­xit i de molts més, fins a 75.000, els dies poste­ri­ors.

La por de per­dre la feina és una de les més “ren­di­bles”, per això és de les més usa­des en els mis­sat­ges -“Si hi hagués inde­pendència, molts de vostès aniríeu a l’atur”, va dir Josep Bor­rell davant els mani­fes­tants del 29 d’octu­bre pas­sat a Bar­ce­lona-. Bàsica­ment perquè toca un dels punts febles de tot ésser humà, la seva segu­re­tat i la seva tran­quil·litat i les de la seva família. El pen­sa­dor José Anto­nio Marina diu en el seu lli­bre Ana­tomía del miedo: “La por impulsa a obrar d’una deter­mi­nada manera per lliu­rar-se de l’amenaça i de l’ansi­e­tat que pro­du­eix. Per tant, qui pot sus­ci­tar por s’apro­pia fins a un cert punt de la volun­tat de la víctima.” Marina hi afe­geix que una de les con­duc­tes més habi­tu­als per fugir de la por és “la sub­missió”. Es tracta d’un recurs que obser­vem amb més clare­dat en els ani­mals, per la qual cosa segu­ra­ment entronca amb el nos­tre pas­sat més ances­tral. San­ti­ago Sánchez-Pagés, pro­fes­sor d’eco­no­mia de la Uni­ver­si­tat de Bar­ce­lona i mem­bre del grup de recerca BEAT, pensa que les raons són clara­ment evo­lu­ti­ves: “El risc pot dur-nos a situ­a­ci­ons excel·lents, però en el nos­tre pas­sat evo­lu­tiu ens podia por­tar també a la mort, i això ha fet que pre­fe­rim la segu­re­tat a la incer­tesa; els can­vis en l’eco­no­mia ens poden donar o treure aquesta segu­re­tat que tant anhe­lem.”

Per totes aques­tes raons, el recurs de la por ha estat àmpli­a­ment uti­lit­zat per la política, sent un dels trets defi­ni­to­ris dels règims tota­li­ta­ris, tot i que, com s’ha vist, la democràcia tam­poc no n’està al marge. No cal dir que uti­lit­zar argu­ments econòmics per defen­sar una idea política és per­fec­ta­ment lícit. No ho hau­ria de ser tant exa­ge­rar-los o direc­ta­ment men­tir. L’ano­me­nat “dis­curs de la por” es basa en això: en l’engany, si bé és cert que l’ús de l’expressió ha aca­bat desig­nant totes les idees que sim­ple­ment no agra­den als afec­tats amb inde­pendència de la seva con­sistència intel·lec­tual.

Estar ben infor­mats és la millor defensa con­tra els enganys malin­ten­ci­o­nats que pre­te­nen aco­var­dir-nos. Marina diu que “la ignorància és font de temors”. En aquest sen­tit, una soci­e­tat ben infor­mada hau­ria de ser una soci­e­tat menys mani­pu­la­ble. Però, per ser hones­tos, l’eco­no­mia és una matèria com­plexa i no és fàcil tenir tots els conei­xe­ments que cal­dria per inter­pre­tar bé el que està pas­sant; neces­si­tem que ens ho tra­du­ei­xin, i això ens fa més vul­ne­ra­bles. La com­ple­xi­tat crei­xent del nos­tre món tam­poc no hi ajuda. Sánchez-Pagés diu: “El ciu­tadà d’una soci­e­tat com­plexa té més difícil dis­cer­nir si allò que diu un polític o un expert o un peri­o­dista és cert o si seguei­xen les seves pròpies moti­va­ci­ons.” De fet, el feno­men de la post­ve­ri­tat neix quan els ciu­ta­dans comen­cen a sos­pi­tar de manera sis­temàtica de les opi­ni­ons dels polítics, experts i mit­jans de comu­ni­cació tra­di­ci­o­nals, opi­ni­ons que veuen com decla­ra­ci­ons que no res­po­nen a l’interès comú sinó només al par­ti­cu­lar de qui les emet.

Marc Argemí, soci direc­tor de la con­sul­tora de comu­ni­cació i dades mas­si­ves Sibi­lare, denun­cia en el seu lli­bre El sen­tido del rumor que “ens enfron­tem al pro­blema de la ignorància i l’accés al conei­xe­ment”, i apunta que “als mit­jans de comu­ni­cació, l’eina comu­na­ment accep­tada per aju­dar-nos en aquesta tasca, la situ­ació els ha des­col·locat i han per­dut part de la legi­ti­mi­tat social de què gau­dien”.

Per si tot això no fos sufi­ci­ent, inter­net i les xar­xes soci­als, que havien de ser ali­ats per demo­cra­tit­zar el conei­xe­ment, estan actu­ant més aviat com a vec­tors de la con­fusió. Argemí uti­litza la metàfora del res­tau­rant per expli­car què està pas­sant en relació amb la situ­ació prèvia en què la gene­ració i difusió del conei­xe­ment estava en mans d’uns pocs: “És com si, després de segles de res­tau­rants amb carta tan­cada, ens hagues­sin obert el rebost i poguéssim fer-nos un menú al nos­tre gust. Allò que ano­me­nen desin­for­mació o post­ve­ri­tat és un empatx tre­mend o un cas d’obe­si­tat mòrbida.”

A més, a les xar­xes fun­ci­o­nen molt bé les bom­bo­lles: els grups d’usu­a­ris d’una mateixa ide­o­lo­gia que es retro­a­li­men­ten i com­par­tei­xen con­tin­guts que refor­cen la seva par­ti­cu­lar visió del món. En aquests entorns, els rumors es mouen com peix en l’aigua. En temes com la reti­rada de dipòsits per un hipotètic cor­ra­lito o les cam­pa­nyes de boi­cots de pro­duc­tes cata­lans es pot pro­duir el feno­men de la pro­fe­cia auto­com­plerta, “quan el rumor és donat per bo per molta gent de tal manera que allò que es temia sense motiu acaba suc­ceint real­ment”, explica Argemí a L’Econòmic.

Però és eficaç infon­dre temor per moure el vot en un deter­mi­nat sen­tit? L’eco­no­mista San­ti­ago Sánchez-Pagés pensa que no sem­pre i posa l’exem­ple de la victòria del sí al Bre­xit o l’elecció de Donald Trump als EUA. En tots dos casos, els dis­cur­sos de la por van ser der­ro­tats.

El pro­fes­sor de màrque­ting d’Eada Antony Lewis Poole dubta de la ren­di­bi­li­tat d’usar deter­mi­nats argu­ments macro­e­conòmics: “Inten­tar fer por amb la desac­ce­le­ració del PIB o la cai­guda de la inversió estran­gera té efec­tes molt limi­tats”, diu. Ara bé, quan el tema implica direc­ta­ment el ciu­tadà i comença a haver-hi indi­cis de cer­tesa, la cosa can­via. En aquest cas es tro­ba­ria ara Cata­lu­nya, on la fuga de seus soci­als d’empre­ses esta­ria reforçant el dis­curs dels defen­sors dels ris­cos econòmics.

Per a Sánchez-Pagés, els favo­ra­bles al Bre­xit o els par­ti­da­ris de Donald Trump van gua­nyar la por perquè la van con­tra­po­sar a la il·lusió: “La il·lusió està gua­nyant la bata­lla a la por perquè mobi­litza més les per­so­nes en ofe­rir-los un propòsit, un sen­tit a la seva vida; els par­ti­da­ris de la il·lusió menys­preen la por perquè la veuen com un obs­ta­cle que els impe­deix asso­lir un destí comú i supe­rior.” El paral·lelisme amb el que està pas­sant a Cata­lu­nya és evi­dent: el sobi­ra­nisme pro­met una soci­e­tat més justa i també més pròspera. Però l’eco­no­mista adver­teix: “Tot això podria sem­blar fantàstic perquè asso­ciem il·lusió amb una cosa posi­tiva, però no ho és necessària­ment quan pot por­tar-nos a no veure la rea­li­tat i a menys­te­nir l’evidència sòlida en con­tra de la nos­tra il·lusió; el «Make Ame­rica great again» de Trump o el «Take back con­trol» dels par­ti­da­ris del Bre­xit, per molt il·lusi­o­nants que puguin ser, són emmi­ra­lla­ments que no supor­ten el test de l’evidència tal com estan for­mu­lats, però han tin­gut èxit perquè ofe­rei­xen a les per­so­nes la il·lusió que poden pren­dre el con­trol de la seva pròpia vida, quel­com que les soci­e­tats com­ple­xes ens neguen cada dia.”

La por para­litza, la il·lusió mobi­litza. En el cas de Cata­lu­nya el pro­jecte d’il·lusió que per a molts és la fun­dació d’una República cata­lana té el seu ori­gen en un altre sen­ti­ment, pot­ser no tan posi­tiu però amb simi­lar capa­ci­tat de moure la gent: el sen­ti­ment de greuge. El popu­lar “Espa­nya ens roba”, que també par­teix de l’ús de l’eco­no­mia que en fa la política, va sem­brar el sen­ti­ment d’enuig entre les cata­lans, que segons els estu­di­o­sos també és molt poderós.

El també pro­fes­sor d’Eada Jatin­der Jit Singh va inves­ti­gar el com­por­ta­ment com a con­su­mi­dors de per­so­nes en estat de por i per­so­nes empre­nya­des. Va obser­var que, tot i que es tracta en els dos casos de sen­ti­ments nega­tius, la reacció era com­ple­ta­ment dife­rent. D’una banda, les per­so­nes amb por solen tenir la sen­sació de menys auto­con­trol en les seves vides i ten­dei­xen a actuar de manera més ètica; d’una altra, les per­so­nes indig­na­des sen­ten que tenen el domini de la situ­ació i que poden infrin­gir algu­nes nor­mes.

No seria just por­tar els resul­tats d’aquest estudi sobre el com­por­ta­ment del con­su­mi­dor a altres àmbits, però sí que ajuda a enten­dre que el nos­tre estat d’ànim par­ti­cu­lar o col·lec­tiu ens fa més pro­clius a fer o dei­xar de fer deter­mi­na­des acci­ons. I a veure que a vega­des en el punt de par­tida hi ha l’eco­no­mia i l’ús que se’n fa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.