Eines

Millor un bon cap que un bon metge

Una guia ajuda les organitzacions a millorar la salut emocional en un context d’alta incidència de l’estrès

La salut emocional està directament relacionada amb la salut física

L’estrès costa cada any a la Segu­re­tat Social uns 8.000 mili­ons d’euros en bai­xes labo­rals (una de cada tres bai­xes hi està rela­ci­o­nada). S’estima que el 59% dels tre­ba­lla­dors espa­nyols patei­xen algun tipus d’estrès a la feina. És el gran motor de malalts d’aquest país però no l’únic; l’asset­ja­ment labo­ral i sexual, altres tipus de violència a la feina i la inse­gu­re­tat dels con­trac­tes for­men part d’aquest còctel de pati­ment emo­ci­o­nal sovint infra­va­lo­rat.

Segons les enques­tes, els tre­ba­lla­dors ho tenen clar: les empresa noci­ves ho són perquè qui lidera els equips no fa una bona gestió de les emo­ci­ons. “És més impor­tant tenir un bon cap que un bon metge”, reco­neix Josep San­ta­creu, con­se­ller dele­gat de DKV Segu­ros. Pre­ci­sa­ment aquesta com­pa­nyia a través de l’Ins­ti­tut DKV de la Vida Salu­da­ble acaba de pre­sen­tar la Guia per al benes­tar emo­ci­o­nal en les orga­nit­za­ci­ons, un manual per fer de la feina un entorn salu­da­ble, un manual que ha estat ela­bo­rat en col·labo­ració amb la Fun­dació Salut i Per­sona, una ins­ti­tució sense ànim de lucre que es dedica a pro­moure la salut i l’atenció psi­co­e­mo­ci­o­nal de les per­so­nes.

El seu gerent, Joan Piñol, asse­gura que un lloc salu­da­ble “és aquell en el qual els tre­ba­lla­dors i els direc­tius col·labo­ren en l’apli­cació d’un procés de millora contínua per pro­te­gir i pro­moure la salut, la segu­re­tat i el benes­tar de tot l’equip i la sos­te­ni­bi­li­tat del lloc de tre­ball”. No sem­bla una pràctica gaire freqüent.

Però, ¿què és la salut emo­ci­o­nal? D’acord amb la Guia, una per­sona sana des d’aquest punt de vista és la que gau­deix d’un benes­tar psi­cològic gene­ral; és a dir, que se sent bé amb si mateixa, que té unes rela­ci­ons per­so­nals riques i que és capaç de ges­ti­o­nar les pròpies emo­ci­ons i fer front a les difi­cul­tats. Aspec­tes com una bona ali­men­tació, un bon des­cans, l’exer­cici regu­lar i evi­tar l’alco­hol i el tabac també aju­den a tenir una bona salut emo­ci­o­nal.

Els con­di­ci­o­nants interns interac­tuen amb els externs ja sigui dins o fora de la feina. Els ano­me­nats fac­tors de risc psi­co­so­ci­als poden aca­bar afec­tant la nos­tra salut. No cal posar-se en extrems com ara una situ­ació d’asset­ja­ment, n’hi ha prou amb una inde­fi­nició de la feina i del càrrec. Quan falta clare­dat en els rols i les res­pon­sa­bi­li­tats es poden donar situ­a­ci­ons de con­flicte entre tre­ba­lla­dors, que aca­bin deri­vant en estrès. El mateix pro­blema es pot pro­duir quan un empleat té unes exigències exces­si­ves per al càrrec que té o, pel con­trari, quan té un poder de decisió limi­tat sobre les tas­ques que rea­litza. “L’estrès és natu­ral i ens ajuda a sobre­viure, el pro­blema és quan la situ­ació d’estrès es manté en el temps”, recorda Piñol.

La salut emo­ci­o­nal està direc­ta­ment rela­ci­o­nada amb la salut física.

La Guia per al benes­tar emo­ci­o­nal en les orga­nit­za­ci­ons ajuda a iden­ti­fi­car aquests fac­tors de risc a les empre­ses i esta­bleix actu­a­ci­ons per evi­tar-les i ges­ti­o­nar l’estrès. També pro­posa exem­ples de bones pràcti­ques a par­tir de l’experiència d’algu­nes empre­ses, com ara Aigües de Bar­ce­lona, que ha creat el depar­ta­ment de benes­tar del per­so­nal, dins de l’àrea de recur­sos humans.

La posada en marxa d’un pro­grama de millora de la salut emo­ci­o­nal en una empresa genera de forma ràpida retorns econòmics posi­tius. Ara bé, no sem­pre és fàcil convèncer les empre­ses que duguin a terme can­vis que les facin més salu­da­bles. El pre­si­dent de la Fun­dació Salut i Per­sona reco­neix que durant la crisi anar a par­lar a les empre­ses de salut emo­ci­o­nal, quan el que estava en pri­mer lloc era la super­vivència del negoci, era com pre­di­car en el desert.

En canvi, als dar­rers anys ha aug­men­tat subs­tan­ci­al­ment el conei­xe­ment que al si de les orga­nit­za­ci­ons es té de ter­mes com “salut emo­ci­o­nal” o “entorn labo­ral salu­da­ble”. La Guia intenta ali­men­tar aquest interès.

Emocionals
Les reaccions emocionals entre els treballadors poden ser: irritabilitat, ansietat, desànim, tendència a la introversió, fatiga i relacions problemàtiques amb els companys.
Cognitives
Les persones presenten dificultats per concentrar-se, tenen problemes de memòria, problemes per prendre decisions o aprendre coses noves. També hi ha una tendència evident a tenir pensaments negatius.
Conductuals
Es posen de manifest hàbits nerviosos com mossegar-se les ungles o no saludables com consumir alcohol, drogues o tabac, retraïment, imperícia, falta de puntualitat i agressivitat. També es pot observar falta de cura en la pròpia persona i conductes pessimistes.
Físiques
Entre les reaccions de tipus físic el quadre típic és predisposició a estar de baixa i absències laborals més llargues i freqüents. Pel contrari, hi ha persones estressades que no es troben bé i malgrat tot van a la feina.

LES XIFRES

3,50€
El retorn de la inversió.
Les empreses emocionalment saludables tenen treballadors més productius i més compromesos. També hi ha menys absentisme. Es calcula que per cada euro que es destina a salut a les empreses el retorn és d’uns 3,50 euros.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.