Eines

Carlos Doblado i Isaac de la Peña

Autors del llibre Fundamentos del análisis técnico

“Amb els mercats en mans dels robots ens estalviarem molta absurditat humana”

L’analista tècnic no inverteix, especula en la mesura que no ens importa què comprem o venem

Un ana­lista tècnic és un espe­cu­la­dor?
Car­los Doblado: Sí, un ana­lista tècnic no inver­teix, espe­cula. Jo penso que tot­hom ho fa, però no tinc dubte que un ana­lista tècnic ho fa en la mesura que no ens importa què hi ha dar­rere del que com­prem i venem, nosal­tres estem explo­tant tendències.
El que importa és l’evo­lució del preu?
CD: Sí, com­prar i ven­dre pro­voca oscil·laci­ons dels preus i els tècnics estu­diem aquesta acció. Isaac de la Peña: Hi ha una broma a la pro­fessió que diu “pels seus preus els conei­xe­reu”; els preus són els actes que reflec­tei­xen com és cadascú.
De fet al lli­bre diuen: “Una forma d’ope­rar reque­reix una forma de pen­sar”.
IP: Sí, això vol dir que sense con­sistència intel·lec­tual i coherència ningú no pot sobre­viure en entorns d’incer­tesa en els quals una cosa i la contrària poden ser jus­ti­fi­ca­bles. CD: Jo penso que cal una deter­mi­nada acti­tud que és una com­bi­nació de conei­xe­ment, experiència i de res­pecte a aquest conei­xe­ment i experiència. Perquè en un entorn d’incer­tesa pots tenir la temp­tació de trair el teu mètode i pen­sar “aquesta vegada és dife­rent”.
Però hi ha vega­des que sí que són dife­rents?
IP: En efecte hi ha can­vis d’estruc­tura. Avui en dia hi ha una inter­venció més forta de les màqui­nes. És difícil com­pa­rar l’acti­vi­tat d’un mer­cat dels anys sei­xanta i setanta que no estava infor­ma­tit­zat i tot era manual, amb un mer­cat dels noranta, en què s’uti­lit­za­ven ordi­na­dors, o amb un mer­cat d’avui en dia en què en les com­pu­ta­do­res són les que ope­ren soles. Es diu que més d’un 60% de l’acti­vi­tat finan­cera glo­bal està cre­ada per robots que com­pren i venen, sobre­tot en el mer­cat intra­dia. El que no can­via és el rere­fons, i és que els mer­cats es mouen per for­ces d’oferta i demanda. Pel que ano­me­nem l’avarícia i la por, i això és el que va crear els movi­ments tan forts del punt com o del flash crash del 2010.
Les màqui­nes han des­plaçat els humans vers ter­mi­nis d’inversió més llargs?
CD: Qual­se­vol eina d’anàlisi tècnic que es pugui uti­lit­zar en el molt curt ter­mini ha de ser útil en el llarg ter­mini també. Però aquí entra en joc l’acti­tud i quant més al curt ter­mini vul­guis fer les coses més emo­ti­vi­tat hi posaràs i menys temps per pen­sar-les bé tindràs i, per tant, més errors cometràs. IP: També influ­eix el tipus d’inver­sor que ets. Depe­nent del temps que tin­guis per dedi­car-te a això no sola­ment per for­mar-te sinó també per ope­rar als mer­cats, tre­ba­lles en un rang d’inversió o en un altre. El pro­blema és l’inver­sor que vol fer-se d’or d’avui per demà, amb poca for­mació, i només hi dedica cinc minuts perquè ha d’anar a tre­ba­llar i a por­tar el nen a l’escola. Pot come­tre errors greus i per­dre molt capi­tal en ope­ra­ci­ons molt palan­que­ja­des.
Com evo­lu­ci­o­narà l’auto­ma­tit­zació dels mer­cats?
IP: jo penso que anem a veure pro­gres­si­va­ment graus d’auto­ma­tit­zació més grans. Els humans no des­a­pa­rei­xe­ran, al final dar­rere d’una cadena de màqui­nes hi haurà un humà, però l’acti­vi­tat de mer­cat estarà més i més inter­vin­guda per màqui­nes que ja han superat la prova de la rapi­desa i ara també ani­ran cap a models cada vegada més com­ple­xos basats en la intel·ligència arti­fi­cial. CD: El cer­vell humà és excel·lent per tro­bar certs patrons amb poques vari­a­bles, però una màquina pot des­co­brir patrons molt més com­ple­xos amb cen­te­nars de vari­a­bles: per exem­ple, ¿què passa quan plou a Moçambic i afecta el preu de cafè a Lla­ti­noamèrica i de retruc la pro­ducció de cacau en una altra part del món i...?
Els mer­cats en mans de robots!
CD: ¿I és mes segur estar en mans d’humans? IP: Sovint asso­ciem segu­re­tat amb fami­li­a­ri­tat i és un error. Durant molt de temps la gent va rebut­jar les transac­ci­ons amb tar­geta de plàstic perquè pre­fe­ria por­tar diners a la car­tera, això mal­grat que por­tar diners a la car­tera té més ris­cos de per­dre’ls o que te’ls robin. La fami­li­a­ri­tat genera la sen­sació de segu­re­tat falsa. Amb les màqui­nes s’obren nous rep­tes, sens dubte, però molta irra­ci­o­na­li­tat humana que ara sofrim des­a­pa­rei­xerà.
La con­ducta humana i l’eco­no­mia. Com valo­ren el premi Nobel 2017 a Ric­hard H. Tha­ler?
Isaac: El Nobel sig­ni­fica el reco­nei­xe­ment a un grup d’eco­no­mis­tes que durant molts anys van estar mar­gi­nats perquè les seves teo­ries no es pres­ten a grans models científics. Van posar sobre la taula l’evidència que la gent no es com­porta amb la raci­o­na­li­tat que els models científics els supo­sen. Diuen que el que fa la gent és fun­ci­o­nar amb heurística, bàsica­ment triar solu­ci­ons que van apli­car en el pas­sat, i ho fan fins que dei­xen de fun­ci­o­nar i s’equi­vo­quen, i per això els mer­cats sem­blen molt fluids però de vega­des sem­bla que tenen deci­si­ons absur­des i irra­ci­o­nals. Per això diuen que cal pen­sar en el mer­cat com si fos un eco­sis­tema.
Un eco­sis­tema?
Sí, com un bosc on hi ha espècies dife­rents que com­pe­tei­xen per sobre­viure i impo­sar-se amb dife­rents interes­sos, mit­jans, capa­ci­tats... i que en un entorn nor­mal es pot arri­bar a un cert equi­li­bri però que quan s’hi intro­du­eix una nova espècie, com poden ser les màqui­nes, es pro­du­eix un col·lapse del sis­tema i es des­en­ca­dena un entorn irra­ci­o­nal, en què pot pas­sar qual­se­vol cosa.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.