Eines

Daniel Faura

President del Col·legi de Censors Jurats de Comptes Catalunya

“Hi ha menys frau amb els balanços auditats”

La fusió de firmes mitjanes en el sector és vital per respondre a la tecnologia
Hi ha 20.000 auditories voluntàries d’empreses que no hi estan obligades

Daniel Faura és pre­si­dent del Col·legi de Cen­sors Jurats de Comp­tes de Cata­lu­nya. L’orga­nisme, que es va crear l’any 1931 a imi­tació dels que hi havia al Regne Unit des del segle XIX, va ser el pri­mer de l’Estat espa­nyol. Aviat, però, va ser ani­qui­lat amb la dic­ta­dura i no es va poder recu­pe­rar fins a l’any 1995. Faura, que és al seu cap­da­vant des de fa uns anys, ana­litza els rep­tes que té aquesta pro­fessió i els recents can­vis nor­ma­tius que han vin­gut mar­cats des d’Europa. Per posar-nos en con­text, a Cata­lu­nya hi ha 1. 540 col·legi­ats, una quarta part de tot l’Estat, i es fan 60.000 infor­mes d’audi­to­ria, uns 14.500 són a Cata­lu­nya.

Cada cop hi ha menys audi­tors que fan els seus infor­mes de manera indi­vi­dual i pas­sen a fir­mes audi­to­res. Per què?
En el sec­tor hi con­vi­uen fir­mes de dimen­si­ons molt vari­a­des. Des de les qua­tre grans, cone­gu­des en el seu terme anglès com les Big Four (Ernst & Young, Pri­cewa­ter­hou­se­Co­o­pers, KPMG, Deloitte), a mit­ja­nes, peti­tes i audi­tors indi­vi­du­als. Aquest últim per­fil és cada cop menys habi­tual perquè la tasca d’audi­to­ria ha anat gua­nyant en com­ple­xi­tat i resulta difícil ser espe­ci­a­lista en tots els àmbits. A més, la nova nor­ma­tiva fa més com­pli­cat poder desen­vo­lu­par la feina sol. Hi ha també una tendència impa­ra­ble de fusi­ons entre empre­ses peti­tes perquè per poder fer front a les exigències d’inversió en tec­no­lo­gia, cal més massa crítica.

Després de la crisi, la Comissió Euro­pea va crear el lli­bre verd de l’audi­to­ria amb la pre­tensió de millo­rar la inde­pendència de l’audi­tor, i alhora afa­vo­rir les empre­ses més peti­tes. S’estan asso­lint aques­tes fites?
A poc a poc estan entrant més fir­mes audi­to­res. I sí que hi han influït mesu­res com la coau­di­to­ria, mit­jançant la qual s’obliga a con­trac­tar una firma dife­rent de la tra­di­ci­o­nal que afa­vo­reixi l’entrada en escena de més actors. Ara bé, amb l’adap­tació que ha fet el govern espa­nyol del lli­bre verd, no està sent tan efec­tiu com ens agra­da­ria. Tot i això, s’han fet molts avenços quant a la inde­pendència pro­fes­si­o­nal. Des de l’any 2015 les audi­to­ries tenen limi­ta­des un per­cen­tatge de fei­nes que no siguin audi­tar pròpia­ment a una mateixa empresa, a més s’han esta­blert ser­veis pro­hi­bits com són els fis­cals. Sem­bla men­tida que en el decàleg de limi­ta­ci­ons s’hagi hagut d’escriure: “Un audi­tor no pot fer la comp­ta­bi­li­tat de l’empresa que audita.”
En quins casos és obli­gatòria l’audi­to­ria?
En el de les enti­tats d’interès públic, que en són al vol­tant de 1.800 a tot l’Estat i que incor­pora les empre­ses cotit­za­des, les que tenen algun tipus de regu­lació com seria el sec­tor finan­cer, les asse­gu­ran­ces o plans de pen­si­ons i les que fac­tu­ren més de 2.000 mili­ons d’euros i tenen més de 4.000 tre­ba­lla­dors, siguin del sec­tor que siguin. Però, a més a més, resulta que hi ha 20.000 audi­to­ries voluntàries d’empre­ses que no hi estan obli­ga­des.
Quins creu que són els prin­ci­pals bene­fi­cis perquè una empresa, que no hi està obli­gada, deci­deixi audi­tar-se?
Només pel fet que s’hagi de qüesti­o­nar el que fa per poder expli­car-ho a un ter­cer, ja té valor. A més, una empresa audi­tada dona una infor­mació amb un plus de ver­sem­blança, en la mesura que un ter­cer que no està vin­cu­lat a l’empresa ho ha donat per bo. Així mateix, afe­geix fia­bi­li­tat i con­fiança a la infor­mació. Els actius de l’empresa esta­ran pro­te­gits si tenen una fia­bi­li­tat externa. I també perquè el ser­vei va més enllà de la relació entre proveïdor de ser­veis i cli­ent. És un tre­ball que afecta l’interès públic ja que un informe de l’audi­tor implica tots els actors vin­cu­lats a l’empresa (cli­ents, proveïdors, banca, comu­ni­tat, etc.). Cada cop més veiem que la comu­ni­cació no finan­cera és una eina molt vin­cu­lada a la trans­parència.
L’audi­tor és una figura clau per a la detecció del frau a les empre­ses?
L’objec­tiu de l’audi­to­ria no és detec­tar el frau. Per bus­car el frau hi ha tècni­ques molt més acu­ra­des, però hi ha estu­dis que demos­tren que a les empre­ses que tenen els seus balanços audi­tats el frau és menor. Som com un radar de con­trol. Si fem un símil a la cir­cu­lació, els radars no detec­ten tots els infrac­tors, però els pre­ve­uen.
Vostès recla­men que se’ls per­meti audi­tar també el sec­tor públic. Ara no hi està obli­gat?
El sec­tor públic no està obli­gat a audi­tar-se de manera inde­pen­dent. L’Ajun­ta­ment de Bar­ce­lona, per exem­ple, ho fa des dels anys 90 de manera voluntària. Ara bé, des de l’abril pas­sat es va apro­var un decret llei que obliga els ajun­ta­ments a audi­tar-se mit­jançant un òrgan intern. Tot i que hau­ran de con­trac­tar empre­ses exter­nes perquè no tin­dran prou recur­sos per fer la feina, el res­pon­sa­ble final del con­trol és l’inter­ven­tor, que no deixa de ser un òrgan intern. Cre­iem que el decret podria ser millo­ra­ble. A nosal­tres ens hau­ria agra­dat més la fórmula britànica, amb un orga­nisme inde­pen­dent del govern que se li assig­nen recur­sos perquè con­tracti fir­mes inde­pen­dents que audi­tin ajun­ta­ments.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.