Necessitem més col·laboració publico-privada
La col·laboració publico-privada consisteix en acords a llarg termini entre l’administració pública i els agents privats, ja siguin empreses mercantils o entitats socials. Podem trobar molts bons exemples de col·laboració en el camp de l’educació (escoles concertades), de la cultura (museus, gestió de centres cívics...), dels esports (concessions administratives), de la sanitat (hospitals...) i en molts d’altres. Aquesta col·laboració presenta avantatges importants, ja que permeten prestar serveis amb millor qualitat o menors costos per a l’administració. Són situacions en què el sector privat disposa de mitjans (capital, coneixement, recursos humans...) que no té el sector públic.
Tot i els avantatges, hi ha un corrent d’opinió que considera negatiu tot el que té a veure amb el sector privat. Hi ha qui no entén que per enfortir l’estat del benestar i poder ampliar els pressupostos públics hem d’aconseguir un sector privat que generi riquesa i pagui impostos. És una miopia similar a la que tenen els que consideren negatiu tot el que és públic.
En aquest sentit, un tret diferencial que podem comprovar en els països que funcionen millor és que tenen sectors públics i privats molt potents i aposten molt per la col·laboració publico- privada. Una manera de comprovar-ho és mesurant el pes que té la col·laboració publico-privada en el PIB del país. Aquest percentatge en el conjunt dels països de l’OCDE és del 14%. En països que generen més riquesa i disposen d’un bon nivell d’estat del benestar el percentatge està molt per sobre de la mitjana. És el cas d’Holanda (21%) i Finlàndia (18%), per exemple. En canvi, en països que funcionen pitjor, el percentatge és molt més baix. Com a exemples podem esmentar Grècia (11%), Turquia (11%) i Espanya (10%).
Però cal garantir que no hi ha males pràctiques i que el servei el presta qui ho pot fer millor, a vegades serà el sector públic, en altres casos serà el sector privat. Per això, el sector públic ha de controlar bé que l’agent privat actua de manera excel·lent i complint la legalitat. En resum, generarem més benestar amb més col·laboració publico- privada, potenciant el millor del sector públic i del sector privat, regulant i controlant per evitar males pràctiques i amb l’objectiu de prestar els millors serveis als ciutadans amb la màxima excel·lència i els menors costos possibles.