Eines

La llei que ha arribat per eliminar les desigualtats

Costa trobar la complicitat social per aconseguir aplicar la igualtat efectiva de dones i homes en la feina

La discriminació en el món laboral està provocada per comportaments culturals heretats
Josep Ginesta
Secretari general de treball

A Cata­lu­nya hi havia regis­tra­des en començar l’any un total de 608.981 empre­ses, 2.349 de les quals amb 200 o més assa­la­ri­ats. Malau­ra­da­ment, el regis­tre públic de plans d’igual­tat –la llei obliga a tenir un pla d’igual­tat a les empre­ses amb 250 tre­ba­lla­dors o més però no obliga a regis­trar-lo– només va comp­ta­bi­lit­zar fins al novem­bre pas­sat 125 docu­ments, 45 dels quals pre­sen­tats per empre­ses pri­va­des.

No hi ha cap pla d’igual­tat regis­trat cor­res­po­nent a empre­ses pri­va­des ubi­ca­des a l’Alt Piri­neu i l’Aran, ni a Lleida, ni a les Ter­res de l’Ebre. A Bar­ce­lona, l’han pre­sen­tat 31 empre­ses, entre elles el Fut­bol Club Bar­ce­lona, l’edi­to­rial Pen­guin Ran­dom House, Ser­veis Inte­grals Fin­ques Urba­nes, BASF, Ludic 3, Barna Verd, B. Braun Medi­cal i B. Braun Sur­gi­cal o Trans­port Sani­tari de Cata­lu­nya.

Per­ta­nyents a la Cata­lu­nya Cen­tral s’han ano­tat tres regis­tres (Fun­dació Pri­vada Àuria, Mon­tana Colors i Taller Àuria). També han regis­trat el pla d’igual­tat cinc d’empre­ses situ­a­des a la demar­cació de Girona (les fun­da­ci­ons pri­va­des Drissa, Map i Minusvàlids Físics Asso­ci­ats; l’Asso­ci­ació de Dis­ca­pa­ci­tats Intel·lec­tu­als i Giro­park) i sis més cor­res­po­nents a la demar­cació de Tar­ra­gona (Bor­ges, Cuina i Gestió, Aigües de Tar­ra­gona, Empresa Plana, Hos­pi­tal Uni­ver­si­tari Sant Joan de Reus i TQ Tec­nol). La llista com­pleta es pot con­sul­tar a http://​treball.​gencat.​cat/​ca/​ambits/​igualtat/​plans/​registre/​consulta/

Després de dos anys i qua­tre mesos de vigència de la llei d’igual­tat efec­tiva de dones i homes, aques­tes xifres indi­quen el baix grau d’impli­cació social en aquesta qüestió, mal­grat que la nor­ma­tiva esti­gui diri­gida a reduir al màxim la dis­cri­mi­nació de la dona en el món labo­ral.

En aquests dos anys, la direcció gene­ral d’Igual­tat ha mul­ti­pli­cat per quinze el pres­su­post per a acci­ons de foment de la igual­tat d’homes i dones a la feina, pas­sant dels 41.000 euros als 600.000, alhora que ha gene­rat recur­sos i acci­ons de for­mació, suport i asses­so­ra­ment per divul­gar aquesta matèria. Tan­ma­teix, tal com va indi­car Josep Ginesta, secre­tari gene­ral de Tre­ball, Afers Soci­als i Famílies, és neces­sari “pro­vo­car un canvi de men­ta­li­tat en la soci­e­tat, perquè aques­tes acti­tuds dis­cri­mi­natòries en el món labo­ral estan moti­va­des per com­por­ta­ments cul­tu­rals here­tats”.

El Depar­ta­ment de Tre­ball va posar en marxa el juny pas­sat dues eines des­ti­na­des a faci­li­tar la diagnosi i l’ava­lu­ació dels plans d’igual­tat: la Guia pràctica de diagnosi d’igual­tat i l’Eina de segui­ment i ava­lu­ació de plans d’igual­tat. La Guia per­met obte­nir un mapa rigorós i deta­llat de la situ­ació de les dones i els homes en l’empresa, i l’Eina de segui­ment i ava­lu­ació indica a l’empresa el grau d’implan­tació del pla d’igual­tat i l’impacte que han produït les actu­a­ci­ons que s’han rea­lit­zat en aquest sen­tit. No han estat poques les empre­ses, segons fonts del Depar­ta­ment de Tre­ball, que després d’uti­lit­zar les dues eines han visi­bi­lit­zat unes diferències de gènere que fins lla­vors cre­ien ine­xis­tents.

El depar­ta­ment està a hores d’ara tre­ba­llant en una meto­do­lo­gia que faci­li­tarà la pre­pa­ració del pla d’igual­tat i que incor­po­rarà al seu web a prin­cipi del 2018. La nova eina per­metrà fer la diagnosi de la situ­ació, indi­carà els punts de millora i acon­se­llarà els pas­sos a seguir per cor­re­gir les dis­fun­ci­ons.

Conscienciar l’empresari

Les patronals també se sumen a la conscienciació de l’empresariat en l’àmbit de la igualtat de gènere en el món laboral. “Treballem perquè les empreses incorporin la igualtat en el món laboral, sobretot a través dels convenis col·lectius, que és on neixen les relacions laborals”, comenta Itziar Ruedas, responsable en matèria d’igualtat de Pimec. Ruedas destaca de manera positiva les accions que està duent a terme l’administració catalana en aquest sentit i les eines que ha posat a l’abast perquè la reducció de l’escletxa entre home i dona en el món laboral sigui possible. “Ens hem adonat que hi ha molt desconeixement dins de les empreses i, per tant, cal fer molta pedagogia per promoure i incentivar la igualtat”, assegura.

Les Claus

A tenir en compte

1

PLA D’IGUALTAT. Estan obligades a tenir-ne un totes les empreses a partir de 250 treballadors, aquelles que el conveni col·lectiu propi ho incorpori i les que hagin rebut alguna sanció per desigualtat.

2
REGISTRE PÚBLIC. Un total de 125 plans d’igualtat han entrat fins al novembre en el registre, les mesures dels quals beneficien 110.000 treballadors.

3

FORMACIÓ. Durant els dos anys de vigència de la llei, el Departament de Treball ha format en igualtat 4.304 treballadors, amb la previsió d’arribar a 10.000 al tancament d’aquest any.

4

DENÚNCIES. La Inspecció de Treball ha rebut prop de 500 denúncies per motius de discriminació des que va entrar en vigor la llei, de les quals només el 13% han acabat en sanció, ja que moltes de les accions han estat considerades com a discriminació indirecta, un comportament que no es considera sancionable.

5

BRETXA SALARIAL. La desigualtat que castiga la dona provoca una diferència salarial del 25%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.