Eines

Oriol Iglesias

Coautor de '¡Quiero esta marca!'

“Les ‘start-ups’ que fracassen sovint no han construït bé la seva marca”

En un entorn tan hiperconnectat com l’actual és més difícil fer una marca desitjable

Què és el desig?
El desig és una pulsió intrínseca al ser humà. Quan asso­lim quel­com que desit­gem, de seguida tor­nem a desit­jar quel­com dife­rent. Fins i tot alguns autors sug­ge­rei­xen que desit­gem desit­jar.
Hi ha cul­tu­res i reli­gi­ons que demo­nit­zen el desig.
El que pot ser bo o dolent del desig són les inten­ci­ons que algú tin­gui per acon­se­guir segons qui­nes coses amb la palanca del desig. En el cas par­ti­cu­lar de les mar­ques i les orga­nit­za­ci­ons és cert que tra­di­ci­o­nal­ment quan han vol­gut apro­xi­mar-se als con­su­mi­dors, ho han fet des d’una pers­pec­tiva molt agres­siva, de posar molta pressió. Nosal­tres pen­sem que si les mar­ques volen asso­lir una posició de lide­ratge sos­tin­gut en el mer­cat han de com­bi­nar aquesta pressió amb una ètica res­pon­sa­ble. Tre­ba­llant de manera posi­tiva amb aquesta palanca del desig podem trans­for­mar posi­ti­va­ment el món en què vivim.
Qui­nes són les fonts del desig?
La pri­mera és la iden­ti­tat de les per­so­nes; la segona, la per­ti­nença a un deter­mi­nat grup social -les mar­ques més desit­ja­bles d’aquest món com Apple o Lego tenen comu­ni­tats d’usu­a­ris molt impor­tants que volen ser part d’aquest grup-; la ter­cera, l’auten­ti­ci­tat -els con­su­mi­dors valo­ren les mar­ques que són real­ment autènti­ques per­ce­bu­des des de dos ves­sants, que són cohe­rents amb el seu sis­tema de valors i també perquè tenen dar­rere una història i una herència que les fa atrac­ti­ves-; en quart lloc hi ha el tema sen­so­rial -les mar­ques d’èxit fan pro­duc­tes que ens agrada tocar, olo­rar o sen­tir, pen­sem en Bang & Oluf­sen, per exem­ple-; i final­ment, la sor­presa i la inno­vació.
És com­pa­ti­ble ser res­pectuós amb l’herència i inno­var?
No només és com­pa­ti­ble sinó que és abso­lu­ta­ment neces­sari. Les mar­ques d’èxit són les que sor­pre­nen i això només és pos­si­ble si s’innova. La clau per cons­truir una gran marca i desit­ja­ble és que sigui molt con­sis­tent; lla­vors, que sàpigues el que tro­baràs però que, d’altra banda, no sigui pre­dic­ti­ble, que de tant en tant et sor­pren­gui.
I quin paper ha de tenir el con­su­mi­dor ara que les tec­no­lo­gies li ator­guen un paper més actiu?
L’entorn en el qual avui dia es cons­tru­ei­xen les mar­ques és molt dife­rent, en pri­mer lloc perquè estem hiper­con­nec­tats gràcies a la tec­no­lo­gia i a les xar­xes soci­als. Així els con­su­mi­dors tenen més infor­mació sobre les mar­ques i poden com­par­tir les seves experiències per­so­nals. Des d’aquesta pers­pec­tiva, ja no és relle­vant com abans el que la marca diu, perquè diguis el que tu diguis serà con­tras­tat per l’experiència del con­su­mi­dor. També és molt més difícil con­tro­lar els mis­sat­ges perquè no ets l’únic que par­les i els canals estan molt més frag­men­tats. Per tant, estem en un entorn on la marca no con­trola el mis­satge, per tant, les con­seqüències de no actuar de forma cohe­rent o ètica són molt més relle­vants. El con­trol de les mar­ques el tenen els usu­a­ris i, per tant, les mar­ques són cocre­a­des per mol­tes per­so­nes dife­rents.
Això és un pro­blema?
A mi m’agrada una frase del pre­si­dent de Sun Microsys­tems, Bil Joy, que diu: “No importa l’empresa que siguis, segur que una part molt relle­vant de les per­so­nes més bri­llants del món no tre­ba­llen per tu.” Doncs si accep­tes aquesta pre­missa i saps que el món està hiper­con­nec­tat i que en entorns madurs els con­su­mi­dors tenen molta experiència sobre l’ús dels pro­duc­tes, invo­lu­crar-los en els pro­ces­sos de cons­trucció de la marca i sobre­tot en la cre­ació de nous pro­duc­tes i ser­veis pot ser una idea molt relle­vant.
La con­clusió és que ara és més difícil fer una marca desit­ja­ble?
És molt més difícil que no abans. Si ens anem unes dècades enrere les mar­ques es cons­truïen fona­men­tal­ment des de la comu­ni­cació i això depe­nia de la inversió que feies. A més, com que els canals eren limi­tats, era més fàcil fer arri­bar el mis­satge amb la inten­si­tat que volies en funció del pres­su­post.
Per a una empresa que comença és un fre?
Les meves reco­ma­na­ci­ons a les start-ups: pri­mer, no con­fon­dre marca i logo, el logo és una de les expres­si­ons visu­als d’una marca. La marca és molt més estratègica. Segon, mol­tes orga­nit­za­ci­ons fan ser­vir la marca des d’una pers­pec­tiva externa per pro­jec­tar una imatge quan en rea­li­tat la força d’una marca és la pers­pec­tiva interna, quan tens molt clars uns prin­ci­pis que són com­par­tits per tots els mem­bres de l’orga­nit­zació tens un focus molt clar d’actu­ació. Nosal­tres hem conduït recer­ques sobre qui­nes start-ups tenen èxit i qui­nes no i hem obser­vat que la gran majo­ria de les start-ups que fra­cas­sen són aque­lles que no tenen una iden­ti­tat clara i defi­nida. Perquè quan no saps qui ets i com fas les coses el que passa és que en el procés de crei­xe­ment aca­bes dei­xant-te por­tar pels esde­ve­ni­ments sense cap focus. Ales­ho­res es dis­per­sen i es fan molt més com­ple­xes i difícils de ges­ti­o­nar. Enten­dre que la marca és el motor intern de tota la com­pa­nyia al vol­tant de la iden­ti­tat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.