Eines

Pagesia social i, a més a més, prou rendible

Un estudi del projecte RecerCaixa demostra que la inversió d’un euro en iniciatives d’agricultura social té un retorn de 3 euros

Conviuen diversos models, uns més urbans i altres més rurals

La visió sovint con­des­cen­dent que plana sobre les ini­ci­a­ti­ves del ter­cer sec­tor queda en evidència davant de recer­ques com L’agri­cul­tura social: anàlisi econòmica i ava­lu­ació del retorn a la soci­e­tat, en què es cal­cula que per cada euro que s’inver­teix en una enti­tat d’agri­cul­tura social hi ha un retorn econòmic de 3 euros.

L’estudi, ela­bo­rat per l’Equip de Recerca en Agri­cul­tura Social, del depar­ta­ment de Geo­gra­fia de la UAB, dins del pro­grama Recer­Caixa, de l’Obra Social La Caixa, des­criu i quan­ti­fica els diver­sos efec­tes benèfics que es pro­du­ei­xen quan es con­ju­mina la pro­ducció i comer­ci­a­lit­zació de pro­duc­tes agra­ris amb la inserció i atenció soci­o­sa­nitària a col·lec­tius en risc d’exclusió social. L’estudi també con­firma que efec­ti­va­ment hi ha un cert auge en l’impuls de pro­jec­tes d’agri­cul­tura social, amb un cens que actu­al­ment s’eleva a les 161 enti­tats, quan el 2014 només n’hi havia 42. Com explica l’inves­ti­ga­dor que ha lide­rat l’estudi, Antoni Tulla, “amb la crisi que es va ini­ciar el 2008, l’agri­cul­tura social es va expan­dir molt, en diver­si­fi­car-se els col·lec­tius en risc d’exclusió social. A més dels col·lec­tius de per­so­nes que tenen alguna mena de dis­ca­pa­ci­tat física, ara ens trobàvem altres col·lec­tius als quals sot­java l’amenaça de la pobresa”. La crisi ha espe­ro­nat l’agri­cul­tura social ja que, com diu Tulla, “tant l’admi­nis­tració local com el ter­cer sec­tor han hagut de tirar enda­vant mesu­res per com­ba­tre la pobresa”. El 46% de les enti­tats d’aquest cens es loca­lit­zen en l’àmbit de la inserció soci­o­la­bo­ral, un 45% són horts soci­als, men­tre que la resta tre­ba­llen en l’edu­cació, for­mació, teràpia i reha­bi­li­tació. Com explica, és freqüent que tin­guin al dar­rere una “enti­tat mare” que els dona suport en les pri­me­res pas­ses,“sigui una admi­nis­tració o una fun­dació que ofe­reix finançament amb bones con­di­ci­ons, i mit­jançant un con­veni o un con­sorci es garan­teix que les espat­lles estan ben cober­tes.”

Dins de les diver­ses àrees d’espe­ci­a­lit­zació d’aques­tes ini­ci­a­ti­ves, com ara l’hor­ti­cul­tura, la trans­for­mació agro­a­li­mentària i les tas­ques de neteja fores­tal, hi podríem tro­bar tres models ben defi­nits: “Un que es visu­a­litza a l’àrea metro­po­li­tana, molt lli­gat a la recu­pe­ració i pro­tecció d’espais periur­bans; un altre situat en àmbits agra­ris però molt vin­cu­lats a ciu­tats pròximes, com el cas de gran­ges que sub­mi­nis­tren ous i bolets ecològics a res­tau­rants de la gran ciu­tat, i un ter­cer emi­nent­ment rural, com l’ela­bo­ració de vins i olis que L’Oli­vera desen­vo­lupa a Vall­bona de les Mon­ges, amb per­so­nes dis­ca­pa­ci­ta­des.”

Els inves­ti­ga­dors de l’estudi han esta­blert que si hi ha un retorn econòmic és perquè hi ha un retorn ambi­en­tal i social: “Si cui­des un ter­reny per pre­ve­nir incen­dis, estàs evi­tant cos­tos futurs. Con­tri­buir a man­te­nir la bio­di­ver­si­tat també és quan­ti­fi­ca­ble, així com con­te­nir les emis­si­ons de CO2. En el ves­sant social, si una per­sona, a més de recu­pe­rar la dig­ni­tat, cerca feina i la troba, això suposa un gran suport per a la seva família.” Així mateix, “quan una per­sona deixa de cobrar el sub­sidi d’atur perquè s’ha empleat en una d’aques­tes enti­tats, ja pot con­tri­buir a l’eco­no­mia i pagar impos­tos”. La cre­ació d’una agro­bo­tiga que vehi­culi l’agri­cul­tura de pro­xi­mi­tat també s’inter­preta com una con­tri­bució al desen­vo­lu­pa­ment local.

I val a dir que, com diu Tulla, “només tenen sor­tida al mer­cat si ofe­rei­xen un pro­ducte de qua­li­tat extra­or­dinària”.

Crear el marc més adequat

A partir de l’estudi de l’activitat de deu entitats d’agricultura social, que en un any són capaces de generar un producte de tres milions d’euros, es conclou que un 29% d’aquesta suma repercuteix en les persones usuàries i el seu entorn familiar; un 21% en l’administració pública, en la mesura que redueix despesa i se li retorna el que ha esmerçat en subvencions i ajuts; un 20% en els gestors del projecte i l’equip tècnic, i un 26% en el territori local, que ajuden a desenvolupar.I què caldria fer per donar més embranzida a l’agricultura social al país? Antoni Tulla creu que, d’entrada, caldria aprofitar les possibilitats que ofereix la política agrària comuna (PAC), que ofereix ajuts dins del seu eix de pagament verd o greening, que té per finalitat incentivar les bones pràctiques mediambientals. Itàlia, respectant les proporcions de demografia i PIB, té un sector d’agricultura social quatre vegades més gran que el català, en bona part gràcies al fet d’haver sabut aprofitar els ajuts comunitaris.

Així mateix, fora important que l’administració local facilités finques als promotors d’agricultura social. També fora bo que “el sector públic, que havia impulsat durant anys la creació de centres especials de treball (CET) per donar feina a persones amb discapacitat, i que ho va deixar de fer amb les retallades de la crisi, el 2010, ara ho redinamitzés”. També fora important, com diu, donar facilitats de crèdit, tirar endavant un pla de formació per a professionals del sector o crear un segell que certifiqui el valor social dels productes que comercialitzen les entitats d’agricultura social.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.