Opinió

Innovació: alerta roja

Les dades sobre l’Estat espanyol són dolentes, tant és així que, en referir-s’hi, la pàgina de resum titula: “«Aggravating decline: Spain»”. S’observa un descens de gairebé el 20% del pressupost públic en termes absoluts i de pràcticament un 25% si es té en compte la inflació. A Catalunya les coses van anar pitjor, ja que el finançament públic encara va disminuir més, tot i que en part el van compensar les famílies

Fa apro­xi­ma­da­ment un mes l’Asso­ci­ació d’Uni­ver­si­tats Euro­pees va publi­car un informe sintètic sobre l’evo­lució del finançament públic de les uni­ver­si­tats en els dife­rents sis­te­mes uni­ver­si­ta­ris euro­peus en el període 2010-2016. Es refe­reix als estats excepte Bèlgica i el Regne Unit, subs­tituïts per les regi­ons fla­menca i francòfona bel­gues, i Gal·les, Angla­terra, Escòcia i Irlanda del Nord, res­pec­ti­va­ment. Malau­ra­da­ment, l’Estat espa­nyol el trac­ten homogènia­ment quan el finançament i l’admi­nis­tració hi són molt hete­ro­ge­nis. Això no ens per­met treure con­clu­si­ons dife­ren­ci­a­des sobre Cata­lu­nya.

Les dades sobre l’Estat espa­nyol són dolen­tes, tant és així que, en refe­rir-s’hi, la pàgina de resum titula: “Aggra­va­ting decline: Spain”. S’observa un des­cens de gai­rebé el 20% del pres­su­post públic en ter­mes abso­luts i de pràcti­ca­ment un 25% si es té en compte la inflació. A Cata­lu­nya les coses van anar pit­jor, ja que el finançament públic encara va dis­mi­nuir més, tot i que en part el van com­pen­sar les famílies.

Mal­grat això, els resul­tats de la recerca apa­rent­ment no han resul­tat gaire afec­tats a les uni­ver­si­tats cata­la­nes perquè, entre altres coses, la dependència que té llur recerca del finançament de la Gene­ra­li­tat és rela­ti­va­ment baixa. El dany més gran s’ha fet a les plan­ti­lles, tant la de per­so­nal sènior com la d’inves­ti­ga­dors en for­mació. Tot i que la crisi ha dis­minuït, les plan­ti­lles de per­so­nal en for­mació con­ti­nuen en situ­ació crítica, diria que encara pit­jor que els dar­rers anys.

En un con­text glo­bal, la situ­ació és pre­o­cu­pant perquè men­tre els nos­tres homòlegs inter­na­ci­o­nals crei­xen, nosal­tres lide­rem el des­cens.

És cert que en ana­lit­zar rànquings diem cofois que anem tan bé com els suecs o els dane­sos, o que amb un euro fem mera­ve­lles. És cert que tenim pics de glòria, però no em can­saré de dir que el progrés d’un país no depèn d’unes bri­llants publi­ca­ci­ons d’una mino­ria ni d’estar millor que els nos­tres veïns de l’Estat, sinó que depèn d’una base glo­bal de conei­xe­ment, d’una edu­cació enfo­cada a l’eco­no­mia del conei­xe­ment.

Els indi­ca­dors no són bons, i no a causa de cap situ­ació política recent. La dar­rera estadística sobre la des­pesa en R+D feta per l’INE mos­trava que l’any 2016 hi vam dedi­car un 1,46 % del PIB, men­tre que el 2015 va ser de l’1,52%. Hi ha qui les com­pa­rarà amb satis­facció amb les de l’Estat. Van ser de l’1,19% del PIB el 2016 i de l’1,22% el 2015. Natu­ral­ment, jo no estic gens satis­fet quan veig que a Cata­lu­nya el 2006 eren de l’1,46% del PIB, que van pujar fins a l’1,70 % el 2007, per caure després, i que no remun­tem.

Fa poc lle­gia com les prin­ci­pals uni­ver­si­tats inno­va­do­res ame­ri­ca­nes, encapçala­des per la Uni­ver­si­tat de Stan­ford, estan cen­tra­des a pro­duir la pro­pera gene­ració d’inno­va­dors i empre­ne­dors amb ini­ci­a­ti­ves i pro­gra­mes dis­se­nyats específica­ment per a això. Amb nous graus i cur­sos, labo­ra­to­ris d’inno­vació, acce­le­ra­dors empre­sa­ri­als enfo­cats en la inno­vació, espais de màrque­ting, com­pe­ti­ci­ons d’empre­ses emer­gents i hacka­tons, se cen­tren a fomen­tar el crei­xe­ment i pro­moure la inno­vació i l’espe­rit empre­ne­dor dels estu­di­ants.

Inno­vació i crei­xe­ment.

Sense empre­ses com­pro­me­ses amb la inno­vació no es pot impul­sar el crei­xe­ment econòmic d’alt valor afe­git, però també han d’actuar les uni­ver­si­tats en la for­mació de futurs inno­va­dors que por­tin i aju­din a implan­tar noves idees gene­ra­do­res. Calen amb­dues coses.

La Uni­ver­si­tat de Stan­ford lidera per ter­cer any con­se­cu­tiu el rànquing de les top 100 uni­ver­si­tats més inno­va­do­res del món. Les 4 pri­me­res són dels EUA, la 5a de Flan­des, la 6a core­ana i les 4 següents, dels EUA. Els EUA en tenen 8 de les 10 pri­me­res. Entre les 100, els EUA en tenen 49. Dina­marca, Flan­des, França, Ale­ma­nya, els Països Bai­xos, Suïssa i el Regne Unit hi estan repre­sen­tats. Natu­ral­ment, ni hi som ni se’ns espera.

De les uni­ver­si­tats més inno­va­do­res tro­bem 51 uni­ver­si­tats a l’Amèrica del Nord (EUA i Canadà), 26 són euro­pees, 20 d’Àsia i 3 d’Israel. De les asiàtiques 8 són sud-core­a­nes, 8 japo­ne­ses, 1 de Sin­ga­pur i 3 xine­ses. La Zhe­ji­ang Uni­ver­sity, xinesa, la 100 del rànquing, està per sobre de la Uni­ver­si­tat de Bar­ce­lona en els rànquings. El pres­su­post des­ti­nat a R+D l’any 2016 va ser de 472 mili­ons d’euros, va pre­sen­tar 191 patents i indica tenir-ne 1.628 d’apro­va­des. Com a referència: la Uni­ver­si­tat Autònoma de Bar­ce­lona va ser la que més patents va pre­sen­tar l’any 2016, 20.

Mis­satge urgent al govern: els que més en saben han de posar-se al cap­da­vant, i no importa el car­net.

El ‘top 100’

“El rànquing de les ‘top 100’ universitats més innovadores del món” l’elabora Reuters a partir de diverses plataformes de recerca. Ho fa amb la identificació d’aproximadament les 600 organitzacions acadèmiques i governamentals que van publicar més articles en revistes acadèmiques del 2010 al 2015. A partir d’aquesta llista compten les patents i la seva influència.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.