Emprenedors

Bytes per dissenyar molècules

Tres científics fan un programari que accelera el desenvolupament d’enzims

Els enzims són part del nos­tre dia a dia. Encara que la gran majo­ria no som cons­ci­ents de la seva existència, estan a la natu­ra­lesa i també al nos­tre cos. Són molècules orgàniques que acce­le­ren la velo­ci­tat de les reac­ci­ons. Són les res­pon­sa­bles d’afa­vo­rir que els deter­gents tre­guin la brutícia o que eli­mi­nin la lac­tosa en lac­tis, també millo­ren l’eficiència dels cosmètics, entre mol­tes altres fun­ci­ons. Els enzims evo­lu­ci­o­nen i poden can­viar les seves fun­ci­ons, però no tots ser­vei­xen i s’han de mani­pu­lar. Tra­di­ci­o­nal­ment aquesta mutació es feia al labo­ra­tori, amb tècni­ques de prova-error amb mili­ons d’aques­tes proteïnes que podien tri­gar entre dos mesos i un any per acon­se­guir que un enzim tingués les carac­terísti­ques desit­ja­des. La bio­tec­nològica Zym­vol ha tro­bat la manera de fer més àgil i aba­ra­tir el procés abans d’entrar al labo­ra­tori. La firma ha desen­vo­lu­pat un pro­gra­mari per fer simu­la­ci­ons des de l’ordi­na­dor, és a dir, rea­lit­zen el procés de dis­seny d’enzims com­pu­ta­ci­o­nal­ment. A través de les simu­la­ci­ons com­pu­ta­ci­o­nals en només un mes poden asso­lir el seu objec­tiu. “Nosal­tres fem que el cli­ent obtin­gui un enzim amb la funció que neces­siti per al seu pro­ducte, i li donem la recepta perquè la pro­du­eixi al labo­ra­tori”, explica Ema­nu­ele Monza, un dels tres cofun­da­dors de la com­pa­nyia. Els cli­ents poten­ci­als de Zym­vol han vist ràpida­ment els avan­tat­ges del seu ser­vei, prin­ci­pal­ment empre­ses indus­tri­als de camps tan diver­sos com l’ali­men­tari, el de cosmètica, el químic o el far­macèutic. De fet, amb poc més de sis mesos de vida Zym­vol pot pre­su­mir no només de tenir ja cli­ents sinó d’haver tan­cat con­trac­tes i haver-los cobrat. “Hem tin­gut molta sort, hem desen­vo­lu­pat una tec­no­lo­gia i el mer­cat ha vist de seguida la neces­si­tat”, explica Maria Fátima Lucas, CEO i cofun­da­dora de la com­pa­nyia.

Des que es van crear al maig pas­sat, han superat totes les expec­ta­ti­ves. De fet, només dues set­ma­nes després de començar la seva tasca comer­cial, van haver d’atu­rar-la perquè es van des­bor­dar. “Vam acon­se­guir cli­ents des de la pri­mera tru­cada. Havíem de pre­pa­rar els pro­jec­tes i estava tot per fer. No sabíem ni quins preus posar. Nosal­tres som científics, el món de la gestió empre­sa­rial ens era total­ment nou”, recorda Lucas.

Així que per començar a nave­gar en l’ines­ta­ble món de l’empre­ne­do­ria, van par­ti­ci­par en el pro­grama de la UB i la UPC De la ciència al mer­cat, i en un pro­grama con­curs d’acce­le­ració de start-ups de l’IQS, en què final­ment va ser l’empresa gua­nya­dora. “L’acce­le­ra­dora de l’IQS ens va aju­dar molt a interac­tuar amb la indústria, el pro­grama estava increïble­ment orga­nit­zat i amb el premi vam estar tres set­ma­nes a Bos­ton per apren­dre a comer­ci­a­lit­zar en aquell mer­cat”, diu Monza

Ara com ara, per pro­xi­mi­tat han començat en el mer­cat euro­peu, però la seva aspi­ració és glo­bal i pla­ne­gen ata­car el mer­cat dels EUA a la pri­ma­vera.

El seu model de negoci està basat en una comissió pel ser­vei que donen, però amb vista al futur, l’objec­tiu de l’empresa és fer el propi desen­vo­lu­pa­ment i dis­po­sar d’un labo­ra­tori propi amb el qual pro­duir els seus enzims i paten­tar-los. “Ara neces­sitàvem entrar ràpida­ment en el mer­cat i que les empre­ses pogues­sin pro­var la nos­tra tec­no­lo­gia”, explica Lucas. Els plans són que­dar-se tot el procés i trans­for­mar el model de negoci en un model esca­la­ble.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.