Emprenedors

Bytes per dissenyar molècules

Tres científics fan un programari que accelera el desenvolupament d’enzims

Els enzims són part del nostre dia a dia. Encara que la gran majoria no som conscients de la seva existència, estan a la naturalesa i també al nostre cos. Són molècules orgàniques que acceleren la velocitat de les reaccions. Són les responsables d’afavorir que els detergents treguin la brutícia o que eliminin la lactosa en lactis, també milloren l’eficiència dels cosmètics, entre moltes altres funcions. Els enzims evolucionen i poden canviar les seves funcions, però no tots serveixen i s’han de manipular. Tradicionalment aquesta mutació es feia al laboratori, amb tècniques de prova-error amb milions d’aquestes proteïnes que podien trigar entre dos mesos i un any per aconseguir que un enzim tingués les característiques desitjades. La biotecnològica Zymvol ha trobat la manera de fer més àgil i abaratir el procés abans d’entrar al laboratori. La firma ha desenvolupat un programari per fer simulacions des de l’ordinador, és a dir, realitzen el procés de disseny d’enzims computacionalment. A través de les simulacions computacionals en només un mes poden assolir el seu objectiu. “Nosaltres fem que el client obtingui un enzim amb la funció que necessiti per al seu producte, i li donem la recepta perquè la produeixi al laboratori”, explica Emanuele Monza, un dels tres cofundadors de la companyia. Els clients potencials de Zymvol han vist ràpidament els avantatges del seu servei, principalment empreses industrials de camps tan diversos com l’alimentari, el de cosmètica, el químic o el farmacèutic. De fet, amb poc més de sis mesos de vida Zymvol pot presumir no només de tenir ja clients sinó d’haver tancat contractes i haver-los cobrat. “Hem tingut molta sort, hem desenvolupat una tecnologia i el mercat ha vist de seguida la necessitat”, explica Maria Fátima Lucas, CEO i cofundadora de la companyia.

Des que es van crear al maig passat, han superat totes les expectatives. De fet, només dues setmanes després de començar la seva tasca comercial, van haver d’aturar-la perquè es van desbordar. “Vam aconseguir clients des de la primera trucada. Havíem de preparar els projectes i estava tot per fer. No sabíem ni quins preus posar. Nosaltres som científics, el món de la gestió empresarial ens era totalment nou”, recorda Lucas.

Així que per començar a navegar en l’inestable món de l’emprenedoria, van participar en el programa de la UB i la UPC De la ciència al mercat, i en un programa concurs d’acceleració de start-ups de l’IQS, en què finalment va ser l’empresa guanyadora. “L’acceleradora de l’IQS ens va ajudar molt a interactuar amb la indústria, el programa estava increïblement organitzat i amb el premi vam estar tres setmanes a Boston per aprendre a comercialitzar en aquell mercat”, diu Monza

Ara com ara, per proximitat han començat en el mercat europeu, però la seva aspiració és global i planegen atacar el mercat dels EUA a la primavera.

El seu model de negoci està basat en una comissió pel servei que donen, però amb vista al futur, l’objectiu de l’empresa és fer el propi desenvolupament i disposar d’un laboratori propi amb el qual produir els seus enzims i patentar-los. “Ara necessitàvem entrar ràpidament en el mercat i que les empreses poguessin provar la nostra tecnologia”, explica Lucas. Els plans són quedar-se tot el procés i transformar el model de negoci en un model escalable.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.