Eines

Arriba el contracte intel·ligent

Els ‘smart contracts’ eliminen els intermediaris i pregonen seguretat i transparència en les transaccions

Els nous documents necessiten només quinze segons per tancar la transacció

Als experts no els agrada que als smart con­tracts se’ls digui con­trac­tes intel·ligents, que és la tra­ducció lite­ral del nom en anglès, perquè no ope­ren per ells matei­xos, se’ls ha de pro­gra­mar. La intel·ligència d’aquests rau al fet que s’exe­cu­ten ells matei­xos, sense inter­me­di­a­ris, eli­mi­nant els cos­tos de tra­mi­tació. Es carac­te­rit­zen per la seva trans­parència, rapi­desa, segu­re­tat i menor cost.

Aquest nou pro­ducte és pos­si­ble gràcies a la tec­no­lo­gia blockc­hain, una base de dades for­mada per cade­nes de blocs immo­di­fi­ca­bles un cop la dada ha estat publi­cada. Fun­ci­ona com un lli­bre de regis­tres immu­ta­ble, on tots els qui par­ti­ci­pen en la cadena par­len entre si uti­lit­zant el mateix llen­guatge, poden trans­me­tre però no modi­fi­car els mis­sat­ges, encrip­tats i anònims. D’aquesta manera, els acords, finan­cers o no, s’exe­cu­ten quan es com­plei­xen les con­di­ci­ons pac­ta­des. Les modi­fi­ca­ci­ons de la cadena de blocs és pos­si­ble però només seran efec­ti­ves si obte­nen el con­sens de la majo­ria dels seus usu­a­ris, fet que aporta segu­re­tat i cre­di­bi­li­tat.

“L’smart con­tract és un codi informàtic que resi­deix en el blockc­hain de les crip­to­mo­ne­des. Ambdós que­den limi­tats a les dades de la pròpia cadena de blocs i les que un usu­ari intro­du­eixi de forma explícita en l’smart con­tract.

“Aquests con­trac­tes faci­li­ten l’inter­canvi de diners, però també de con­tin­guts, de pro­pi­e­tats i, en defi­ni­tiva, de qual­se­vol pro­ducte al qual li donem valor”, explica Juan Igna­cio Pérez Sacristán, desen­vo­lu­pa­dor de blockc­hain i smart con­tracts a la firma Market­Pay, com­pa­nyia espe­ci­a­lit­zada en paga­ments en custòdia (escrow) i admi­nis­tració de car­te­res vir­tu­als, tant en diners tra­di­ci­o­nals com en crip­to­mo­ne­des.

Requi­sits pre­vis.

Per efec­tuar una transacció finan­cera a través d’un smart con­tract el pri­mer que cal és crear una car­tera vir­tual a través d’una de les mol­tes pla­ta­for­mes que es poden tro­bar a la xarxa. Aquesta car­tera tindrà un codi únic, que iden­ti­fi­carà el seu usu­ari davant la cadena de blocs. La transacció es farà amb crip­to­mo­neda i després aquesta es podrà trans­for­mar, si es desitja, en una divisa de curs legal.

De smarts con­tracts n’hi ha de molts tipus, en funció del tipus de transacció. Per exem­ple, els escrow (dipòsit de garan­tia o fideïcomís) garan­tei­xen que la transacció que­darà alli­be­rada quan el recep­tor indi­qui que ja ha arri­bat a la seva car­tera o bé quan es com­plei­xin les con­di­ci­ons pac­ta­des entre les parts prèvia­ment, com pot ser que diver­sos usu­a­ris hagin de donar el seu vis­ti­plau o bé quan el proveïdor logístic indi­qui que ha entre­gat la mer­ca­de­ria.

Ethe­reum, la reina.

Dins de les crip­to­mo­ne­des, ethe­reum és la que s’està espe­ci­a­lit­zant en l’àmbit dels smart con­tracts. Es tracta d’una pla­ta­forma de codi obert des­cen­tra­lit­zada que per­met la cre­ació d’aquests con­trac­tes entre par­ti­cu­lars dins el blockc­hain, i ether és la crip­to­mo­neda que uti­litza per exe­cu­tar els con­trac­tes. “Estan sor­tint nous sis­te­mes per a smart con­tracts, i tot i que són molt embri­o­na­ris, també són molt pro­me­te­dors”, explica Pérez Sacristán.

Actu­al­ment els smart con­tracts ja s’estan uti­lit­zant en diver­sos àmbits i s’augu­ren unes uti­lit­za­ci­ons molt més àmplies a mesura que es vagi incor­po­rant al dia a dia l’inter­net de les coses (IoT), que serà capaç de con­nec­tar dis­po­si­tius entre ells. Per exem­ple, indica Pérez Sacristán, “els smart con­tracts es podran apli­car al llo­guer de pisos, de manera que en el docu­ment s’indi­qui que quan no s’hagi fet l’ingrés ban­cari cor­res­po­nent al llo­guer men­sual, quedi blo­que­jat el pany de la porta”. Explica que en una com­pe­tició d’apli­ca­ci­ons cele­brada l’any pas­sat a Dubai es va pro­cla­mar gua­nya­dora la que pre­sen­tava el paga­ment dels peat­ges de les auto­pis­tes a través de smart con­tract.

Les apli­ca­ci­ons seran infi­ni­tes i el temps d’exe­cució ja és irri­sori a hores d’ara. “Veri­fi­car un con­tracte intel·ligent a través d’ethe­reum com­porta tan sols l’espera de 15 segons, quan si par­lem de transac­ci­ons bancàries inter­na­ci­o­nals la demora és de com a mínim tres dies.”

El que ara s’està mirant de fer és rebai­xar el cost d’aques­tes transac­ci­ons, que poden anar des d’un a deu euros. Els cos­tos cor­res­po­nen a la uti­lit­zació de l’smart con­tract en si i a l’ope­ració de situar-lo dins del blockc­hain. La seva con­sulta és gratuïta.

Tes­ta­ments, fide­lit­zació de cli­ents, cre­ació de mar­ques úniques per fer segui­ment de pro­duc­tes o bens, crip­to­mo­ne­des pròpies, drets d’autor, regis­tres docu­men­tals i un llarg etcètera d’apli­ca­ci­ons a hores d’ara ini­ma­gi­na­bles, que s’ampli­a­ran tan bon punt l’IoT entri de ple en joc.

Pendents de la regulació

La utilització de les criptomonedes, el blockchain en si i totes les utilitzacions que d’ell se’n deriven, entre elles els smart contracts, reclamen una regulació fiscal i administrativa que permeti universalitzar el seu ús i adquirir la credibilitat necessària en l’àmbit de les transaccions financeres, comercials o documentals. La nova tecnologia ho requereix perquè ja saben que no és una moda passatgera. Grans empreses i entitats bancàries de pes ja l’estan incorporant en les seves operacions. Microsoft, IBM, Banc Santander... són alguns exemples de companyies implicades en el desenvolupament de la nova tecnologia lligada a les criptomonedes i els smart contracts. El codi obert en què es basa la nova tecnologia ja la dota de credibilitat, però manca una legislació unitària perquè es pugui estandarditzar i adquireixi validesa universal. “La tecnologia ha arribat abans que la regulació, com passa sempre, però tot apunta que no trigarem gaire a veure una regulació universal sobre les criptomonedes”, afirma Pérez Sacristán. No hi ha ningú que vulgui perdre pas en la nova tecnologia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.