Un casc que prevé els accidents
Tres emprenedors creen un dispositiu per fer reduir la sinistralitat laboral
Només a Europa hi ha 35 milions de professionals que fan servir casc per treballar. A un mercat potencial d’aquestes dimensions aspiren a arribar els joves emprenedors Ignacio Massana, Gerard Fernández i Sergi Bouisson. Els tres són socis fundadors de la firma Engidi, d’on surt un dispositiu únic al mercat, que s’incrusta als cascos protectors i que pot revolucionar la seguretat laboral.
Ignacio Massana, en la seva etapa d’arquitecte, va conèixer de primera persona com treballadors de diferents perfils del món de la construcció tenien accidents laborals. La construcció és, de fet, un dels sectors que té els índexs de sinistralitat laboral més elevats de tots. De la mateixa manera, el va sorprendre la manca de control de personal que persisteix en l’obra, especialment en aquelles en què intervenen diferents empreses contractistes.
Massana va veure clar que calia posar remei a aquest llast i va pensar en un dispositiu que localitzés cada empleat de l’obra en cas d´accident i que donés informació sobre seguretat i compliment de la normativa en salut.
El giny, però, el va deixar aparcat al mateix temps que la professió d’arquitecte, mentre estudiava un màster de disseny industrial. Un cop acabada la formació es va introduir de ple en un nou camp professional i va reprendre el seu ambiciós projecte de reduir la sinistralitat. I aquí es va forjar el que és avui Engidi.
Un dels punts d’inflexió per al desenvolupament del dispositiu va ser guanyar el premi Atrévete a dar el primer paso, de la firma MBT, dotat amb 20.000 euros.
Un impuls econòmic inicial per fer prototips mentre compaginaven la jornada laboral en una empresa de disseny industrial.
Posteriorment van rebre ajuts de l’Estat (Enisa) i d’Europa per acabar de desenvolupar-lo i testar-lo en diferents sectors més enllà del de la construcció, com ara el forestal, el siderúrgic, el de la marina, etcètera.
D’aquests fons i l’esforç dels fundadors neix un aparell que porten els operaris al casc que monitoritza els treballadors per col·lectar dades de check in i check out, ús correcte del casc, impactes i possibles caigudes, estrès tèrmic, altura en què es treballa i un botó d’alarma que avisa en temps real sobre la geolocalització del treballador en cas d’accident. Totes aquestes dades s’envien al núvol ,i aquí és on es desenvolupa el model de negoci d’Engidi. “Oferim les dades que recollim a través del nostre dispositiu i després donem al client la informació per millorar en seguretat, control de salut dels operaris i fins i tot en productivitat. El valor de la companyia és, a més a més, el servei preventiu que aporta. “En un futur podem el.laborar patrons de comportament per avançar-se a possibles accidents.” diu.
Durant aquest any els plans dels emprenedors és fer proves pilot facturables, amb les quals volen estudiar dades i millorar el dispositiu. “Tenim negociacions obertes amb empreses de l’Estat i pre-contractes amb altres països com ara Xile”, avança Massana. Serà el 2019 quan esperen vendre els seus serveis als sectors de la mineria, construcció, forestal i marines.