Emprenedors

Un casc que prevé els accidents

Tres emprenedors creen un dispositiu per fer reduir la sinistralitat laboral

Només a Europa hi ha 35 mili­ons de pro­fes­si­o­nals que fan ser­vir casc per tre­ba­llar. A un mer­cat poten­cial d’aques­tes dimen­si­ons aspi­ren a arri­bar els joves empre­ne­dors Igna­cio Mas­sana, Gerard Fernández i Sergi Bouis­son. Els tres són socis fun­da­dors de la firma Engidi, d’on surt un dis­po­si­tiu únic al mer­cat, que s’incrusta als cas­cos pro­tec­tors i que pot revo­lu­ci­o­nar la segu­re­tat labo­ral.

Igna­cio Mas­sana, en la seva etapa d’arqui­tecte, va conèixer de pri­mera per­sona com tre­ba­lla­dors de dife­rents per­fils del món de la cons­trucció tenien acci­dents labo­rals. La cons­trucció és, de fet, un dels sec­tors que té els índexs de sinis­tra­li­tat labo­ral més ele­vats de tots. De la mateixa manera, el va sor­pren­dre la manca de con­trol de per­so­nal que per­sis­teix en l’obra, espe­ci­al­ment en aque­lles en què inter­ve­nen dife­rents empre­ses con­trac­tis­tes.

Mas­sana va veure clar que calia posar remei a aquest llast i va pen­sar en un dis­po­si­tiu que loca­litzés cada empleat de l’obra en cas d´acci­dent i que donés infor­mació sobre segu­re­tat i com­pli­ment de la nor­ma­tiva en salut.

El giny, però, el va dei­xar apar­cat al mateix temps que la pro­fessió d’arqui­tecte, men­tre estu­di­ava un màster de dis­seny indus­trial. Un cop aca­bada la for­mació es va intro­duir de ple en un nou camp pro­fes­si­o­nal i va repren­dre el seu ambiciós pro­jecte de reduir la sinis­tra­li­tat. I aquí es va for­jar el que és avui Engidi.

Un dels punts d’inflexió per al desen­vo­lu­pa­ment del dis­po­si­tiu va ser gua­nyar el premi Atrévete a dar el pri­mer paso, de la firma MBT, dotat amb 20.000 euros.

Un impuls econòmic ini­cial per fer pro­to­tips men­tre com­pa­gi­na­ven la jor­nada labo­ral en una empresa de dis­seny indus­trial.

Poste­ri­or­ment van rebre ajuts de l’Estat (Enisa) i d’Europa per aca­bar de desen­vo­lu­par-lo i tes­tar-lo en dife­rents sec­tors més enllà del de la cons­trucció, com ara el fores­tal, el siderúrgic, el de la marina, etcètera.

D’aquests fons i l’esforç dels fun­da­dors neix un apa­rell que por­ten els ope­ra­ris al casc que moni­to­ritza els tre­ba­lla­dors per col·lec­tar dades de check in i check out, ús cor­recte del casc, impac­tes i pos­si­bles cai­gu­des, estrès tèrmic, altura en què es tre­ba­lla i un botó d’alarma que avisa en temps real sobre la geo­lo­ca­lit­zació del tre­ba­lla­dor en cas d’acci­dent. Totes aques­tes dades s’envien al núvol ,i aquí és on es desen­vo­lupa el model de negoci d’Engidi. “Ofe­rim les dades que reco­llim a través del nos­tre dis­po­si­tiu i després donem al cli­ent la infor­mació per millo­rar en segu­re­tat, con­trol de salut dels ope­ra­ris i fins i tot en pro­duc­ti­vi­tat. El valor de la com­pa­nyia és, a més a més, el ser­vei pre­ven­tiu que aporta. “En un futur podem el.​laborar patrons de com­por­ta­ment per avançar-se a pos­si­bles acci­dents.” diu.

Durant aquest any els plans dels empre­ne­dors és fer pro­ves pilot fac­tu­ra­bles, amb les quals volen estu­diar dades i millo­rar el dis­po­si­tiu. “Tenim nego­ci­a­ci­ons ober­tes amb empre­ses de l’Estat i pre-con­trac­tes amb altres països com ara Xile”, avança Mas­sana. Serà el 2019 quan espe­ren ven­dre els seus ser­veis als sec­tors de la mine­ria, cons­trucció, fores­tal i mari­nes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.