Borsa

Correcció o canvi de tendència?

La borsa nord-americana ha protagonitzat un ‘rally’ alcista que s’ha allargat durant gairebé una dècada. Però les caigudes dels últims dies han posat els inversors en alerta.

Les correccions dels darrers dies deixaran a la vista oportunitats
El creixement econòmic i dels beneficis suporten els nivells actuals

La crisi finan­cera va que­dar enrere abans als EUA que a Europa i l’evo­lució del mer­cat de renda vari­a­ble en dona bona fe. Després d’una molt severa cor­recció, les bor­ses van ini­ciar el 2009 una senda alcista gai­rebé sense inter­rup­ci­ons fins aquest mes i que s’ha accen­tuat en l’últim exer­cici, quan el crei­xe­ment ha estat d’una ver­ti­ca­li­tat sor­pre­nent.

Però el ner­vi­o­sisme sem­bla haver-se apo­de­rat dels inver­sors en les últi­mes ses­si­ons, que s’han tenyit majo­ritària­ment de números ver­mells. Ha estat això una sor­presa? No per a molts ana­lis­tes, que ja adver­tien que, mal­grat que hi havia raons de fons que fona­men­ta­ven la pujada, aquesta havia estat tan forta que, en un moment o altre, la borsa nord-ame­ri­cana podia expe­ri­men­tar alguna cor­recció.

La pre­gunta que molts es fan ara és si les bai­xa­des dels últims dies res­po­nen sim­ple­ment a una cor­recció pun­tual o més aviat anun­cien un canvi de tendència. Per tro­bar la res­posta, s’han de revi­sar els fac­tors que hi ha dar­rere del rally alcista dels últims anys. Els experts apun­ten en pri­mer lloc a les bones dades macro­e­conòmiques, tant als EUA com al con­junt de l’eco­no­mia mun­dial, que sem­bla haver-se des­em­pa­lle­gat de les rèmores de la crisi i avançar als rit­mes més alts que s’havien vist des que aquesta va escla­tar.

La millora dels bene­fi­cis empre­sa­ri­als, con­so­li­dats en nivells con­si­de­ra­bles després d’anys que han estat afec­tats per la debi­li­tat econòmica, també hi ha tin­gut a veure. L’entorn de tipus bai­xos , que ha dei­xat la renda vari­a­ble com a opció més ren­di­ble, i la deva­lu­ació del dòlar res­pecte a altres divi­ses mun­di­als com l’euro són dos fac­tors més que han afa­vo­rit les puja­des.

Per últim, s’ha de tenir en compte l’efecte Trump, un feno­men del qual el mateix pre­si­dent dels EUA en va par­lar al seu recent dis­curs sobre l’estat de la Unió. En efecte, les pro­me­ses de Donald Trump van ser ben rebu­des pels mer­cats, que con­si­de­ra­ven que aju­da­rien a l’acti­vi­tat econòmica. Espe­ci­al­ment impor­tant ha estat la con­tri­bució de la rebaixa fis­cal, que cotit­zava a les bor­ses des de mesos abans de la seva apro­vació, que va cata­pul­tar la renda vari­a­ble nord-ame­ri­cana els mesos de desem­bre i gener.

Ensurts.

El cert és que aquests fac­tors no han can­viat en aquests pri­mers dies de febrer. Per tant, la majo­ria d’experts con­si­de­ren que les dar­re­res bai­xa­des han estat només cor­rec­ci­ons pun­tu­als i no indi­quen un canvi de tendència impor­tant i imme­diat. Així opina Enri­que Mara­zu­ela, direc­tor d’Inver­si­ons de BBVA Banca Pri­vada i pre­si­dent de CFA Soci­ety Spain. Mara­zu­ela admet que la borsa ame­ri­cana està molt “sobre­com­prada des del punt de vista tècnic”. No obs­tant això, recorda que el PIB mun­dial podria aug­men­tar aquest 2018 al 3,8%, segons el Ser­vei d’Estu­dis del BBVA, en un crei­xe­ment molt equi­li­brat però que ve sobre­tot del món desen­vo­lu­pat, que l’evo­lució espe­rada dels bene­fi­cis empre­sa­ri­als també és posi­tiva i que els tipus con­ti­nuen bai­xos. “No hi ha hagut un canvi de tendència”, con­clou de manera con­tun­dent.

En la mateixa línia, el direc­tor gene­ral de GVC Gaesco Gestión, Jaume Puig, pro­nos­tica que la renda vari­a­ble nord-ame­ri­cana pot­ser no pro­ta­go­nitzi grans alces en el que queda d’any, però con­si­dera que el crei­xe­ment “està supor­tat”. A més, creu que per als inver­sors euro­peus con­ti­nuarà essent atrac­tiu inver­tir en valors en dòlars pel con­tra­va­lor en euros. Amb tot, creu que les bor­ses euro­pees i emer­gents poden tenir un major recor­re­gut a l’alça en el que queda d’exer­cici.

Per la seva banda, el direc­tor de Renta 4 a Cata­lu­nya, Xavier Tei­xidó, es mos­tra més pru­dent i inter­preta aques­tes bai­xa­des com “avi­sos que dóna el mer­cat per indi­car que hem de ser me´s cau­te­lo­sos”. Segons Tei­xidó, la borsa nord-ame­ri­cana va mar­car a finals de gener uns màxims que difícil­ment es podran superar. En aquest sen­tit, augura una tendència a la con­so­li­dació que pot com­por­tar “algun altre ensurt”. Per això reco­mana als inver­sors que, en ter­mes gene­rals, es dei­xin guiar per la prudència.

LES XIFRES

25,7%
Pujada anual.
És el que es va revalorar el Dow Jones, a 2017.La bona evolució econòmica i dels beneficis, a més de la reforma fiscal, hi van tenir molt a veure.
4,6%
La forta caiguda.
Percentatge que es va deixar l’índex de referència de Nova York dimarts en la que va ser la pitjor caiguda en punts de la seva història.

La importància de l’‘efecte Trump’

Paula Mateu

Fa poc més d’una setmana, el president dels EUA es vantava que la borsa estigués en màxims històrics, insinuant que ell en tenia part del mèrit. És cert que els mercats van rebre amb entusiasme les promeses que va fer abans i després de la presa de possessió, confiant que beneficiarien l’activitat econòmica. La més esperada ha estat la reforma fiscal, aprovada a les acaballes de 2017 i que rebaixa els impostos del 35% al 21%. Tot i que ja s’havia anticipat, continua essent un factor que afavoreix les companyies i, de retruc, la renda variable. De fet, els analistes estan revisant a l’alça els beneficis empresarials esperats per als pròxims anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.