Focus

Competir o aliar-se, aquesta és la qüestió

Les ‘fintech’ han de valorar si col·laboren amb els bancs o els presenten competència. Donar la millor experiència a l’usuari, apoderar-lo, serà clau en el futur

A les ‘fintech’, al client no se’l deixa desemparat, pot interactuar
francesc padilla
esvalor
Algunes ‘fintech’ veuen l’aliança amb bancs una forma de prostituir-se
El petit inversor pot ser com un ‘petit banc’ que cobra quotes
jordi solé
ecrowd
En col·laborar amb les ‘fintech’ assolim accelerar els canvis al sector financer
marisol menéndez
Bbva

Ja fa uns quants anys que les empre­ses de ser­veis finan­cers, les fin­tech, mar­quen la pauta de cap a on tran­sita l’evo­lució del sec­tor finan­cer, amb l’adopció de tec­no­lo­gies dis­rup­ti­ves, tot dotant l’usu­ari d’una experiència de cli­ent més satis­factòria. Tan­ma­teix, cal veure com el nou, aques­tes peti­tes i dinàmiques empre­ses, marida amb el vell, la banca con­ven­ci­o­nal: col·labo­ració o guerra sense quar­ter?

L’estudi més recent de PwC sobre cap a on va el sec­tor fin­tech con­clou, després de 1.308 entre­vis­tes amb enti­tats finan­ce­res, que assis­ti­rem a una veri­ta­ble cas­cada d’ali­an­ces entre bancs tra­di­ci­o­nals i com­pa­nyies fin­tech: un 45% dels bancs ja tenen acords amb fin­tech; el 82% de les enti­tats finan­ce­res espe­ren que aques­tes ali­an­ces aug­men­tin durant els pròxims tres anys. I aquesta neces­si­tat d’acos­ta­ment obe­eix al fet que, segons PwC, les fin­tech poden estar posant en risc fins a un 24% dels ingres­sos dels bancs, amb la seva atrac­tiva oferta: pla­ta­for­mes de gestió on line per a empre­ses i autònoms; microcrèdits o préstecs imme­di­ats; sis­te­mes de paga­ment segur des del mòbil; pla­ta­for­mes per moni­to­rit­zar l’estalvi i el con­trol de des­pe­ses; estratègies d’inversió algorítmica, etcètera. Diver­si­tat de ser­veis que expli­quen com un sec­tor de 215 empre­ses, el 2016, l’any següent va créixer fins les 400, segons l’Asso­ci­ació Espa­nyola de Fin­tech i Insur­tech. Un sec­tor que creix en un moment que al món, segons l’estudi de PwC, un 84% dels con­su­mi­dors cana­lit­zen el paga­ment a través de fin­tech; un 68% les trans­ferències de fons; un 60% el finançament per­so­nal i un 56% els crèdits.

Fran­cesc Padi­lla, de la com­pa­nyia Esva­lor, dedi­cada al finançament d’empre­ses, jus­ti­fica la bona aco­llida que han anat rebent les noves empre­ses de ser­veis finan­cers en què “en l’experiència de cli­ent, no es deixa aquest des­em­pa­rat, se li dona mol­tes opci­ons d’interac­tuar.” A més, “al cli­ent, com passa als bancs, no se li vol fer venda cre­uada de pro­duc­tes asso­ci­ats, com ara plans de pen­si­ons o asse­gu­ran­ces. Les noves empre­ses són més ver­ti­cals, es dedi­quen a fer uns pro­duc­tes deter­mi­nats i no pas uns altres.”

I s’ha de dir que en la com­petència entre bancs i fin­tech, la cosa no va de preus, necessària­ment. Com diu Padi­lla, “sí, cer­ta­ment els bancs es gua­nyen la vida amb les comis­si­ons, però les fin­tech també i el finançament que ofe­rei­xen pot ser més car, així que la qüestió del preu no és la clau”.

Amb vista al futur, entre­lluca un pano­rama en què “atès que mol­tes fin­tech encara no han asso­lit bene­fi­cis, o hau­ran de fusi­o­nar-se amb altres o posar-se a la venda, i és molt pos­si­ble que els bancs bus­quin amb les fin­tech una relació de col·labo­ració, de joint ven­ture”. En el camp del finançament a l’empresa, val a dir que la con­jun­tura afa­vo­reix les fin­tech afa­vo­reix les fir­mes d’aquest àmbit, ara que els bancs, molt gelo­sos de man­te­nir alts els seus ràtios de solvència, res­trin­gei­xen el crèdit a l’empresa, la qual ha d’acu­dir a la fin­tech: una enquesta sobre accés a finançament de la Comissió Euro­pea i el BCE aler­tava que l’any pas­sat un 35% de les empre­ses espa­nyo­les de menys de 250 emple­ats no van rebre o només par­ci­al­ment el finançament dema­nat pels bancs. D’altra banda, un informe de SGR-Ces­gar revela que tres de cada qua­tre empre­ses han tin­gut pro­ble­mes per asso­lir préstecs durant el 2017.

“Les fin­tech estan apor­tant una trans­parència total, i si el sec­tor creix no és tant perquè estan ofe­rint millors pro­duc­tes finan­cers, sinó perquè l’usu­ari final sap cap a on van les comis­si­ons que li cobren”, con­si­dera Pepe Bor­rell, direc­tor de Crowd­cube, una de les pla­ta­for­mes de referència en equity crowd­fun­ding. Bor­rell creu que en la nova cul­tura finan­cera, el lide­ratge se’l gua­nyarà “qui ofe­reixi millor experiència d’usu­ari, no pas qui tin­gui els millors pro­duc­tes”.

A l’hora de fer pros­pec­tiva, Bor­rell, per a qui és clar que els bancs estan en un procés de plagi de la meto­do­lo­gia d’aques­tes empre­ses, no tin­drem un futur de ferot­ges bancs que devo­ren fin­techs: “Per a una fin­tech és més sen­zill fusi­o­nar-se amb altres fin­tech per crear un banc que dei­xar-se adqui­rir per una enti­tat finan­cera con­ven­ci­o­nal. Hem nas­cut, pre­ci­sa­ment, per com­ba­tre els bancs, és difícil que vegem algú pros­ti­tuir-se.” Tan­ma­teix, reco­neix que els bancs poden començar a posar-se ner­vi­o­sos “en veure l’interès que ja estan començant a mos­trar inver­sors ins­ti­tu­ci­o­nals, fons impor­tants, per inver­tir a fin­techs com ara Loan­Book, perquè els poden ofe­rir millors ren­di­bi­li­tats. Això sí que pot pro­vo­car que el banc es pre­o­cupi per la seva com­petència”. I més si tenim en compte que hi ha suco­sos mer­cats per al finançament alter­na­tiu: al llarg de l’any pas­sat, del gener a l’octu­bre, fins a 24.892 ampli­a­ci­ons de capi­tal d’empresa es van fer a través d’aques­tes pla­ta­for­mes.

També poden tenir un efecte revul­siu els neo­banks que, com pre­veu Bor­rell, emer­gi­ran fins esde­ve­nir nova tendència durant aquest 2018. “Bancs basats en una app, adreçats a un públic de trenta anys i que, de fet, són agre­ga­dors de pro­duc­tes de diver­ses fin­tech.” A l’Estat espa­nyol ja hi podem tro­bar 2ghe­ter Bank o Bnext, de la mateixa espècie que N26 a Ale­ma­nya o Atom Bank i Revo­lut al Regne Unit.

Per a agents d’aquest mer­cat alter­na­tiu, no hau­rem d’espe­rar gaire per veure fenòmens com el de Fun­ding Cir­cle , una fin­tech que al Regne Unit ja dona més crèdit a pimes que tots els bancs, amb el 70% dels diners que pres­ten coberts per inver­sors ins­ti­tu­ci­o­nals. I que ins­ti­tu­ci­ons euro­pees, com ara el Fons Euro­peu d’Inver­si­ons (FEI), estan inver­tint en Fun­ding Cir­cle o la fran­cesa Len­dix, que en va rebre 18,5 mili­ons d’euros, “ens asse­nyala que durant el 2018 podríem veure-ho aquí, seria el més lògic”.

Com sol pas­sar en tot sec­tor d’acti­vi­tat emer­gent, el marc nor­ma­tiu apa­reix com a bar­rera que impe­deix con­ti­nuar pro­gres­sant. La Llei 5/2015 de Foment del Finançament Empre­sa­rial s’inter­preta des de l’òptica de les pla­ta­for­mes d’inversió alter­na­ti­ves com a massa res­tric­tiva. Així, no admet que tots els inver­sors d’una fin­tech puguin ser agru­pats en un únic vehi­cle jurídic, per entrar com un sol soci a l’empresa. També con­si­de­ra­rien com una ano­ma­lia que cal esme­nar que s’obli­gui l’inver­sor estran­ger que vol entrar en una fin­tech espa­nyola a treure’s un NIE, nom d’iden­ti­fi­cació fis­cal per a estran­gers, un tràmit burocràtic far­ragós.

Les deman­des del sec­tor per poder com­pe­tir en igual­tat de con­di­ci­ons van més enllà. El Lli­bre Blanc de la Regu­lació Fin­tech, ela­bo­rat per l’Asso­ci­ació Espa­nyola de Fin­tech i Insur­tech, rea­litza diver­ses pro­pos­tes de millora, com un procés ràpid d’auto­rit­zació per acce­dir a l’acti­vi­tat finan­cera, tot donant temps a les enti­tats pro­var els nous pro­duc­tes o ser­veis al mer­cat; crear un espai vir­tual de pro­ves, on les empre­ses poden expe­ri­men­tar amb les seves solu­ci­ons vir­tu­al­ment, abans d’anar a mer­cat o imple­men­tar super­vi­sors finan­cers als tres mer­cats fin­tech (banca, ser­veis d’inversió i asse­gu­ran­ces).

Els bancs han estat ama­tents a l’evo­lució de les fin­tech. Fonts de Cai­xa­Bank con­si­de­ren que “davant les noves tendències, s’obre un espai de col·labo­ració entre les enti­tats finan­ce­res tra­di­ci­o­nals i les empre­ses fin­tech per com­ple­men­tar la seva oferta de ser­veis amb noves pro­pos­tes de valor i models de negoci. Per la seva banda, les fin­tech que col·labo­rin amb enti­tats tra­di­ci­o­nals poden acce­dir a una massa crítica més gran de cli­ents i avançar cap a eco­no­mies d’escala”. Cai­xa­Bank ha estat acti­vat en la faceta d’asso­lir fites tec­nològiques, amb la cre­ació dels sis­te­mes de paga­ment con­tact­less o la cre­ació del banc mòbil Ima­gin­Bank. També par­ti­cipa al Pay­ment Inno­va­tion Hub, una aliança mul­ti­sec­to­rial en què el banc es troba amb tec­nològiques i fin­tech.

A Banc Saba­dell, al seu hub de nego­cis digi­tals, Inno­cells, hom no con­si­dera les noves empre­ses com a com­pe­ti­do­res, sinó com ali­a­des: “Con­si­de­rem que l’opor­tu­ni­tat és molt més gran que l’amenaça. Les fin­tech ofe­rei­xen nous models de negoci en ver­ti­cal con­crets i una molt bona experiència d’usu­ari; el seu gran avan­tatge és l’apro­fi­ta­ment de les noves tec­no­lo­gies, que els per­met apli­cat tant models plug and play com one-click.” Així mateix, a Inno­cell con­si­de­ren que la con­vergència ja és un fet: “Ja exis­tei­xen ali­an­ces i el sec­tor finan­cer s’està movent a gran velo­ci­tat en aquest entorn. En un pri­mer moment les fin­tech van néixer amb l’objec­tiu de com­pe­tir amb la banca. No obs­tant això, ben aviat es van ado­nar que els seus models de negoci no eren sos­te­ni­bles, ja que no comp­ta­ven amb la relació esta­ble i de con­fiança de la banca amb els seus usu­a­ris. En un segon moment, les fin­tech han apos­tat per col·labo­rar amb els bancs i, cada vegada més, desen­vo­lu­par models B2B, en lloc de B2C.”

Holístic.

Cal fer avi­nent que Banc Saba­dell ha inver­tir en l’start up britànica Hyper­link, proveïdor que ofe­reix als bancs la tec­no­lo­gia per evo­lu­ci­o­nar cap a models de pla­ta­forma. En aquest sen­tit, a Banc Saba­dell tenen clar que “el sec­tor finan­cer està ten­dint cap al model de pla­ta­forma, que té la fina­li­tat de cobrir les neces­si­tats end to end de l’usu­ari. La fina­li­tat és que els usu­a­ris puguin acce­dir a un únic espai i cobrir les neces­si­tats a l’ins­tant, mit­jançant la inte­gració de solu­ci­ons de ter­cers per pro­por­ci­o­nar una oferta holística, no només finan­cera”.

BBVA també té clar que cal ser com­panys de viatge de les fin­tech, i bona prova n’és l’aliança amb Madiva, que va fruc­ti­fi­car en BBVA Valora, apli­cació que dona preus esti­mats dels préstecs hipo­te­ca­ris. Mari­sol Menéndez, res­pon­sa­ble d’Open Inno­va­tion al BBVA té clar que “el futur de la indústria finan­cera l’escriu­rem junt. Les fin­tech són el labo­ra­tori natu­ral d’inno­vació al món, i en col·labo­rar amb elles acon­se­guim acce­le­rar la trans­for­mació de la indústria”. A l’hora de dis­tin­gir entre avan­tat­ges com­pe­ti­tius d’uns o altres, Menéndez asse­nyala que men­tre les fin­tech tenen “agi­li­tat, capa­ci­tat de res­posta molt ràpida, estan espe­ci­a­lit­za­des en un pro­ducte o tec­no­lo­gia i, en molts casos, no estan tan aco­ta­des per la regu­lació”, els bancs tenen “infra­es­truc­tura, relació amb ins­ti­tu­ci­ons i regu­la­dors, una àmplia base de cli­ents, presència inter­na­ci­o­nal i són experts en totes les dis­ci­pli­nes”.

“Els bancs són neces­sa­ris, però no por­ta­ran la revo­lució tec­nològica”, afirma rotund Borja Ros­sell, un dels fun­da­dors de Verse, empresa que està en boca de tot­hom amb el seu sis­tema de paga­ments basat en la tec­no­lo­gia blockc­hain. Al seu enten­dre, en el model ban­cari del futur, “els bancs seran una mena de back office, que es dedi­carà als nego­cis de gran volum, com els estal­vis, i després hi haurà unes empre­ses que ofe­ri­ran ser­veis con­crets al públic. Si un hom vol fer trans­ferències o canvi de divisa, con­trac­tarà una fin­tech, que li donarà un millor ser­vei”.

Una altra apor­tació de les fin­tech, no menys impor­tant, és donar a l’inver­sor, gran i petit, un ple conei­xe­ment de què es fa amb els seus diners. A eCrowd, pla­ta­forma de con­cessió de préstecs a pro­jec­tes que tenen un impacte directe en l’entorn, l’inver­sor “pot obser­var els pro­jec­tes en què inver­teix, el pres­su­post que es finança, el currículum dels ges­tors...”, com explica Jordi Solé, un dels fun­da­dors, que es refe­reix a un veri­ta­ble “canvi cul­tu­ral: la gent ara ha d’enten­dre que la seva inversió té un com­po­nent actiu i que s’eri­geix en un petit banc que cobra quo­tes”. A més, “podem con­ver­tir una cosa avor­rida com finançar en una cam­pa­nya de màrque­ting i fide­lit­zació en què la gent pot fer-se seu un pro­jecte com ara imple­men­tar ener­gia solar a un hotel”.

Al vol­tant de quin és el futur que li espera al sec­tor finan­cer, com es con­fi­gu­rarà, Solé tam­poc no des­carta que “la banca es con­ver­teixi en un super­mer­cat de ser­veis finan­cers”, pro­pis o de les fin­tech. Aquí faria de dis­tribuïdor-faci­li­ta­dor, tot renun­ci­ant a com­pe­tir amb aques­tes empre­ses”. Una acti­tud que, emperò, seria fruit de la “manca d’ober­tura de mires de la banca, que quan crea pla­ta­forma on line és més per treure’s cos­tos labo­rals del damunt que per inno­var”.

Des de la seva par­cel·la con­creta del crowd­len­ding (crowd­fun­ding per a préstecs), Solé estima que l’entorn nor­ma­tiu no és pre­ci­sa­ment pro­pici, “ja que el regu­la­dor ens veu com una cosa nova, es mos­tra molt res­tric­tiu i ens imposa reque­ri­ments com que una per­sona no pot inver­tir més de 10.000 euros a l’any si no demos­tra la seva solvència. Això no passa a la borsa”.

En poc temps, el dis­curs impe­rant ha mutat, i si fa pocs anys es par­lava de la com­petència entre bancs i fin­tech, “ara ha deri­vat cap a la coo­pe­ració, ja que les fin­tech neces­si­ten els bancs per esca­lar i els bancs neces­si­ten de la inno­vació d’aques­tes empre­ses per afron­tar l’amenaça de les grans tec­nològiques”, exposa Eloi Noya, cofun­da­dor de Loan­Book. Indis­cu­ti­ble­ment, per als bancs el gran repte de futur és que “gegants tec­nològics com Apple, Ama­zon, Micro­soft, Face­book o Ali­baba ocu­pin el seu espai, ja que tenen l’avan­tatge d’estar pre­sents en el nos­tre dia a dia i els resulta fàcil acce­dir a l’usu­ari de forma ami­ga­ble”.

Noya avisa que si real­ment no es volen dei­xar arra­bas­sar mer­cat, “els bancs hau­ran de can­viar, cen­trar-se a ges­ti­o­nar cli­ents, però tot dei­xant que els nous pro­duc­tes i ser­veis puguin ser oferts per les fin­tech. El banc com a market place que dona con­fiança, però un con­junt de pro­duc­tes dis­se­nyats i oferts per les fin­tech”.

Noya cele­bra que nova nor­ma­tiva, com la recent direc­tiva euro­pea de ser­veis de paga­ment PSD2, vagi en aquesta direcció: “Exi­geix als bancs que obrin els comp­tes dels seus cli­ents a altres empre­ses mit­jançant API, el con­junt de pro­to­cols que per­me­ten que un pro­gra­mari es comu­ni­qui i interactuï amb un altre.” Els bancs poden mal­fiar-se de la norma, que els obliga a cedir infor­mació, però “també han d’enten­dre que és una opor­tu­ni­tat per inno­var”.

Amb tot, Eloi Noia encara detecta bar­re­res per a un desen­vo­lu­pa­ment de les fin­tech a plena satis­facció. Així, “la llei hau­ria de per­me­tre que hi hagués un mer­cat secun­dari per a pla­ta­for­mes de crowd­len­ding o bé que una ins­ti­tució de crèdit ofi­cial, tal­ment com l’ICO, pogués pro­veir aques­tes pla­ta­for­mes”. Al sec­tor plana l’inter­ro­gant de si el lobby ban­cari posa impe­di­ments a l’ober­tura plena del mer­cat.

Amb tot, en l’anàlisi que fa del futur, es com­plirà la llei de la gra­ve­tat, que diu que, en no gai­res anys, “un 23% del mer­cat del crèdit pas­sarà a les fin­tech”. Noia exposa que “ara mateix, arreu del món, a entorns poc ban­ca­rit­zats, hi ha molta gent que opera sense compte ban­cari i fan ser­vir tota mena d’apps per ges­ti­o­nar els estal­vis. Cobren i paguen a través del mòbil, i en dar­rera instància hi ha un compte ver­ti­cal”. Al seu parer, en un futur no gaire llunyà, els bancs podrien que­dar molt lluny del con­su­mi­dor final, tot i seguir for­mant part de la infra­es­truc­tura, “ofe­ri­ran un compte, però l’ope­ra­tiva seria de fet amb els gegants tec­nològics”.

Escep­ti­cisme.

És exa­ge­rat con­ce­dir tanta pui­xança a aquesta nova gene­ració d’empre­ses finan­ce­res? El pro­fes­sor de Finan­ces d’EADA, Rafael Sam­bola, crida l’atenció sobre el fet que “de les 300 empre­ses, més o menys, que con­fi­gu­ren aquest sec­tor, només el 26% tenen bene­fi­cis, segons estu­dis com el Fin­no­va­ting”. És aquesta cir­cumstància la que deter­mi­narà que “hi acabi havent un procés col·labo­ra­tiu amb els bancs, pre­ci­sa­ment per la feblesa que patei­xen les fin­tech, mol­tes de les quals no arri­ben al llin­dar de ren­di­bi­li­tat”. En el camp de les fin­tech que es dedi­quen al crèdit, adver­teix que “no hi ha la mateixa garan­tia a una fin­tech, on és un pri­vat qui dipo­sita el diner que es pres­tarà, que a la banca, on tenim un Fons de Garan­tia de Dipòsits (FGD)”.

Molt dife­rent pot ser la comunió d’interes­sos que es pugui donar entre bancs i les grans cor­po­ra­ci­ons tec­nològiques que impe­ren a la xarxa, com ara Face­book, Goo­gle, Ama­zon i altres. Com explica Sam­bola, “podem obser­var, per exem­ple, que un banc com BBVA fa ser­vir eines de Goo­gle o Apple per a mit­jans de paga­ment, així que pot haver-hi una asso­ci­ació amb un objec­tiu win-win”.

Sam­bola també es fa ressò del xic de des­con­fiança que genera el sec­tor emer­gent als regu­la­dors euro­peus. “La UE està obse­dida a regu­lar-ho tot molt bé per pre­ve­nir els cibe­ra­tacs o el blan­queig de diners”. En el pro­jecte d’unió de mer­cat de capi­tals que la Comissió Euro­pea vol empènyer enguany, hi ha una espe­cial pre­o­cu­pació per regu­lar les fin­tech. “Hi ha unes 1.500 empre­ses d’aquest nou sec­tor a Europa i un 40% estan sense regu­lació. A l’auto­ri­tat bancària li fan por perquè entén que cal pre­ser­var la soli­desa del sis­tema ban­cari i anar amb molt de compte amb el risc estratègic.”

Lau­rent Amar, cofun­da­dor del com­pa­ra­dor ban­cari HelpMy­Cash.com, una bona talaia des de la qual guai­tar com evo­lu­ci­ona el mer­cat finan­cer, des­taca que les fin­tech “han esde­vin­gut un cata­lit­za­dor de la millora dels ser­veis finan­cers, s’ha pogut entrar on no hi era el banc: donar 300 euros en un quart d’hora”. Creu que aques­tes empre­ses han obli­gat els bancs a rein­ven­tar-se, “a anar con­ver­tint-se en un negoci tec­nològic, cosa que abans deien que eren, però sense ser-ho. En aquest sen­tit, cal espe­rar que el 2018 serà l’any en què els bancs millo­ra­ran la usa­bi­li­tat, l’inter­face tec­nològic”. En el camp del crèdit, la irrupció de les fin­tech pot tenir un efecte d’alli­be­ra­ment: “Els bancs, als quals els costa tant de pres­tar a qui no sigui el seu cli­ent, hau­ran d’obrir les seves deci­si­ons sobre con­cessió.” En aquest àmbit, davant el fet que les fin­tech estan deci­di­des a com­pe­tir “fron­tal­ment” amb els bancs, Amar no des­carta que “en un movi­ment defen­siu, la banca adqui­reixi fin­techs”. “L’amenaça de les grans cor­po­ra­ci­ons tec­nològiques als bancs és real, i tant!”, exposa Lau­rent Amar, que ja visu­a­litza com els usu­a­ris “pre­fe­ri­ran fer els seus paga­ments amb l’apli­cació d’Apple que amb la del banc, perquè ho veuen més cool”. Serà un com­bat en què gua­nya qui té un millor accés a la infor­mació de l’usu­ari: “Fins ara el poder del banc era l’accés a la infor­mació, però, ara, qui té més a infor­mació, el banc o Goo­gle? Doncs Goo­gle.”

Sense un registre central

La tecnologia de cadena de blocs, o ‘blockchain’, apareix com a la nova revolució en el sector financer
jordi garriga riu
Alguns reguladors es resisteixen a perdre capacitat de control

L’adopció de la tecnologia blockchain per part del sector financer ja és una realitat ben tangible i estudis com el d’IBM preveuen que d’aquí al 2020 el 65% d’aquest àmbit treballarà plenament en aquesta cadena de blocs per la qual hom pot realitzar transferència de dades de manera més eficient i descentralitzada, dins d’un sistema en què no romanen únicament en un registre central, sinó que poden ser compartits entre les parts en temps real.

El que ha d’esdevenir un cànon tecnològic aviat és una disrupció en bona part aportada per les fintech, i en tenim exemples com Verse i el seu sistema de pagaments genuïnament blockchain. Però, cap a on anem?

En opinió de Jordi Solé, d’eCrowd, “és clar que hi veiem futur, al blockchain, però també és cert que els poders econòmics hi veuran una certa amenaça i és possible que demanin una regulació més estricta per frenar les seves possibilitats”.

descentralitzar.

En opinió d’Eloi Noya, director de desenvolupament de negoci de LoanBook, “el concepte clau de blockchain és la descentralització, que no hi hagi un àrbitre que reguli. Però, és clar, en el món financer tenim notaris, el Banc d’Espanya, el BCE...Tot això s’ho carrega blockchain, si va fins a les últimes conseqüències. Potser al final ens haurem de regular de manera diferent de com ho fem ara”. En la seva prospectiva, amb aquesta “internet del valor”, tota mena de transaccions, com llogar un habitatge o pagar per llegir articles de diari, es podran vehicular via blockchain. Per a Laurent Amar, “és una gran revolució poder documentar de forma immediata i segura un contracte o transacció, a cost mínim. Pensem, per exemple, que emetre un bo, ara una acció que resulta cara, amb blockchain es reduiria bastant el cost”.

del recel a confiar.

Els bancs, un xic recelosos d’entrada, ja hi troben grans possibilitats. És per exemple una tecnologia que permet gestionar actius tot estalviant la paperassa a què estan avesats els bancs. Els informes de control intern es podrien automatitzar en temps real, amb una traçabilitat impecable. L’experimentació en blockchain, els bancs l’estan fent en transferències interbancàries transfrontereres, amb criptomonedes d’ús institucional per bescanviar actius. És el cas de Ripple, el bitcoin dels bancs. Una altra possibilitat és la interacció amb empreses d’altres sectors, cosa que ja permet la xarxa Lyra, consorci multisectorial de blockchain.

Un altre avenç que permet la cadena de blocs és l’smart contract, o contracte intel·ligent, ideal per codificar productes financers com bons o hipoteques. Quant a la identitat digital, amb blockchain el banc pot superar la fragmentació que hi ha actualment sobre un eventual client. Amb aquesta arquitectura, el banc evita passes en el procés de recollir dades, que són a disposar a la plataforma.

Banc Sabadell ja està realitzant en aquests moments smart contracts, alhora que ha estat un dels impulsors de la xarxa Alastria, una xarxa multisectorial d’empreses basada en blockchain. Com explica Montse Guàrdia, directora de Digital Challenge de Banc Sabadell, amb Alastria “es vol crear una infraestructura que puguem fer servir de manera cooperativa, sobre la qual es faran transaccions, basades en l’usuari final, que necessita serveis financers, però també companyies d’assegurances, empreses d’alimentació, energia, etcètera”.

CaixaBank, per la seva banda, posa com a exemple de col·laboració entre bancs per posar-se al dia en blockchain Batavia: “En aquest projecte, en què treballem amb Commerzbanc, Erste Group i Bank of Montreal, UBS i IBM, hem dissenyat una plataforma de comerç internacional a què es poden unir organitzacions de tot el món. S’ha dissenyat per donar suport financer a les operacions de comerç amb bens físics.”

Una altra entitat molt activa és BBVA, com explica Marisol Menéndez, responsable d’Open Innovation del banc: “El banc forma part dels principals consorcis de blockchain, des d’R3 a Hyperledger, Ethereum o Alastria”. A més, “desenvolupem pilots a les àrees en què blockchain pot aportar més eficiències, com les transferències internacionals, les cartes de crèdit, el canvi de divises, la identitat digital o el préstec sindicat”.

Tots aquests moviments dels bancs, al parer de Daniel Wühl, professor de Finances d’Eada, expressen que “en la tecnologia de blocs hi veuen una oportunitat, però també el risc de no ser ells els actors que ho implantin, a la seva conveniència”.

Whül entrelluca que hi pot haver tensions en aquest camí cap a la plena expressió de la tecnologia de blocs: “Hi haurà resistències per part dels ens reguladors o les institucions que han tingut fins ara control sobre les coses. Intentaran que tot això vagi poc a poc.”

USOS FINANCERS

Contractes
Un cop es registra un actiu digital, la seva transmissió genera les operacions de conciliació i apunts comptables
Auditoria
En lloc d’enviar informes periòdicament als reguladors, és possible comunicar dades en temps real i així es monitoritzen millor els riscos
Representació
Una empresa que exporta, ara pot demostrar amb una simple signatura del banc sobre la cadena de blocs que disposa de diners per operar
Transferència
Els títols de propietat poden ser bescanviats lliurement al mercat, associats a un pany electrònic que s’obre amb una clau
Identitat
Construir una identitat pròpia generant una clau privada a què només un hom hi té accés
Regulació
El regulador, en una cadena de blocs, pot conèixer la posició financera dels actors en transaccions
inveslar

Inversió immobiliària per internet

The Urban Investors, creada per Inveslar, és una plataforma de crowfunding immobiliari oberta i accessible. A través d’internet, qualsevol pot accedir al sector immobiliari per donar rendiment als seus estalvis. Hi ha una anàlisi fil per randa de cada zona urbana de les principals ciutats, que dona lloc a una selecció d’inversions en què, a més a més de la localització de la millor ubicació, es tenen en compte aspectes com quines reformes cal fer a la propietat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.