‘Crowfunding’ per fugir de la vall de la mort
Una empresa catalana capta fons per donar ales a firmes biotecnològiques
Capital Cell, la primera plataforma d’inversió on-line en biotecnologia vol convertir-se en la referència a Europa. De moment va a bon ritme, no fa ni tres anys que existeixen i ja han captat i invertit 9 milions d’euros. Han tancat 19 rondes de finançament per a un total de 16 empreses, entre les quals hi ha Bionure, una firma que està desenvolupant un fàrmac revolucionari per curar l’esclerosi; o Zeclinics, una spin off de la Universitat Pompeu Fabra que té un projecte de diagnòstic personalitzat per determinar el millor agent quimioterapèutic per a pacients amb càncer.
Capital Cell la va crear Daniel Oliver l’any 2015, biòleg i coneixedor del món del crowfunding es va adonar que en les trobades entre inversors i emprenedors les iniciatives de biotecnologia no s’entenien bé i els inversors les ignoraven tot i ser projectes amb bones perspectives de negoci i que podien generar a més un impacte social. Així que va engegar Capital Cell, amb una aspiració: “Ajudar a que les empreses aixequin fons a través de crowfunding de la manera més àgil possible.”
El cert és que les firmes biotecnològiques passen per una etapa molt dramàtica que es coneix com la vall de la mort, en què per manca de finançament acaben fracassant en un percentatge altíssim. Es tracta del moment intermedi després d’haver esgotat el finançament provinent de les tres F (Family, Friends and Fools) i el de les grans inversions, i allà hi ha un buit en el qual cauen la gran majoria de les biotecnològiques i ja no surten més. Capital Cell va néixer amb el doble objectiu de llançar una corda a les biotecnològiques per a captar capital i així fugir de la vall de la mort i alhora democratitzar les inversions en aquest sector.
La biotecnologia és justaments una de les àrees que tenen més rendibilitat a llarg termini, i a la qual, per les seves particularitats, només hi accedeixen els grans inversors. “Capital Cell dona l’opció a fer inversions petites que van des dels 100 euros”, explica. Pilar Puig, responsable de la xarxa d’experts.
La mitjana d’inversions a Capital Cell és de 3.000 euros, tot i que també hi ha cabuda per a inversions elevades. “Al setembre en vam captar de 100.000 euros, i tant aquests com els que en posen 100 s’acullen a les mateixes condicions”, diu Oliver. Si es té una mica de paciència, perquè el retorn és a 7 anys vista, es habitual que la inversió es multipliqui per 2 o per 3. Albert Español, director d’operacions, remarca que aquestes inversions van dirigides a empreses que tenen un impacte social, una altra rendibilitat i futur.
Per a les biotecnològiques que vulguin entrar a la plataformaper captar capital han de passar abans per un exigent procés de selecció, una xarxa d’experts independents internacionals que juntament amb la firma se n’ocupa d’analitzar totes les fortaleses i els punts dèbils de l’aspirant. De fet només 3 de cada 100 projectes que opten a Capital Cell són escollits.
La plataforma, amb seu al Pier 01 de Barcelona, va engegar el mes de juny una oficina a Londres i no descarta obrir-ne d’altres a Europa. “ Ens globalitzarem allà on la llei ens ho permeti”, avança Daniel Oliver.
El seu model de negoci es basa a retenir un 5% de cadascuna de les rondes de finançament que llança i a més a més al voltant del 30% de la facturació es reinverteix en les empreses que han estat seleccionades.