Eines

Pierre Cahuc i André Zylberberg

Economistes i autors del llibre El negacionismo ecoómico

“Hem de recelar dels economistes que fan judicis sense l’aval del món científic”

L’estratègia del negacionisme econòmic és desacreditar els investigadors

Tan fràgil és el conei­xe­ment econòmic que tot és dis­cu­ti­ble?
L’eco­no­mia ha can­viat pro­fun­da­ment des de fa més de vint anys. S’ha con­ver­tit en una ciència expe­ri­men­tal amb els matei­xos estàndards de rigor que la medi­cina o la bio­lo­gia. Com passa en aques­tes dis­ci­pli­nes, s’aplica el mètode científic per esbri­nar qüesti­ons com ara si la des­re­gu­lació finan­cera afa­vo­reix el crei­xe­ment, si el cost del fac­tor tre­ball té un efecte sobre l’ocu­pació, si la immi­gració crea atur, si la des­pesa pública reac­tiva l’acti­vi­tat o si la pujada dels impos­tos la depri­meix. Aquest pro­ce­di­ment no està exempt d’errors o carències. Ara bé, dub­tar sis­temàtica­ment dels resul­tats obtin­guts pels científics espe­ci­a­lit­zats en una matèria con­creta i pre­fe­rir fiar-se dels judi­cis o les cre­en­ces d’aquells que no han pas­sat el fil­tre d’aquest mètode és molt més arris­cat. En el mètode científic, que és el de l’eco­no­mia avui dia, tot és dis­cu­ti­ble, com en totes les dis­ci­pli­nes científiques. Però, sobre deter­mi­na­des matèries, el con­sens es pot asso­lir quan els estu­dis publi­cats a les grans revis­tes inter­na­ci­o­nals obte­nen resul­tats con­ver­gents. Aquest con­sens s’imposa a la comu­ni­tat científica fins que altres estu­dis vin­guin a con­tra­dir-lo.
Com fun­ci­ona el nega­ci­o­nisme econòmic?
La noció de nega­ci­o­nisme científic és una expressió uti­lit­zada de manera cor­rent en els debats sobre la ciència. Per exem­ple, els que con­tes­ten l’impacte de la acti­vi­tat humana sobre l’escal­fa­ment climàtic són qua­li­fi­cats de nega­ci­o­nis­tes climàtics, i el nega­ci­o­nisme econòmic és el nega­ci­o­nisme científic apli­cat a l’eco­no­mia. L’estratègia del nega­ci­o­nisme té per objec­tiu desa­cre­di­tar la comu­ni­tat d’inves­ti­ga­dors que tre­ba­llen amb els estàndards de rigor unànime­ment accep­tats en el món acadèmic. Des­cansa sobre qua­tre pilars: Sem­brar el dubte i cri­ti­car el pen­sa­ment únic, que seria el d’aquesta comu­ni­tat; denun­ciar els interes­sos mer­can­tils o ideològics als quals supo­sa­da­ment esta­rien sot­me­sos els inves­ti­ga­dors; acu­sar la ciència perquè no ho explica tot; i pro­moure unes pseu­do­so­ci­e­tats acadèmiques alter­na­ti­ves per tal de con­tra­dir els resul­tats esta­blers per la comu­ni­tat científica sense pas­sar pel test de veri­fi­cació d’aquesta comu­ni­tat.
Quins són els actors prin­ci­pals del nega­ci­o­nisme econòmic? Els empre­sa­ris, els polítics o els matei­xos eco­no­mis­tes?
En eco­no­mia, com a tot arreu, els resul­tats sor­gits dels tre­balls dels inves­ti­ga­dors són publi­cats a les revis­tes científiques ober­tes a tot­hom després d’un procés de vali­dació per altres col·legues, és a dir, després d’haver sofert un con­trol sever pels experts en el domini. Així és el pro­ce­di­ment de la pro­ducció en tot domini científic, i així ho és el de l’eco­no­mia. Aquests conei­xe­ments xoquen sovint amb tota la força amb les cre­en­ces o els interes­sos de par­tits polítics, però també de sin­di­cats, de patro­nals, d’auto­ri­tats reli­gi­o­ses, de grups de pro­fes­si­o­nals, d’intel·lec­tu­als, d’acadèmics... i molts d’ells reac­ci­o­nen desen­vo­lu­pant una retòrica nega­ci­o­nista que pro­paga el dubte sobre el conei­xe­ment científic per inten­tar reem­plaçar-lo per fal­se­dats. Alguns eco­no­mis­tes pròxims a l’esquerra ano­me­nats crítics o anti­ca­pi­ta­lis­tes, són vec­tors pri­vi­le­gi­ats del nega­ci­o­nisme econòmic. Són abans que res mili­tants polítics, les cre­en­ces dels quals no con­cor­den amb el con­sens de la comu­ni­tat científica, per la qual cosa el desa­cre­di­ten.
I el Papa?
El papa Fran­cesc evoca sovint la des­re­gu­lació dels mer­cats o l’espe­cu­lació finan­cera com les fonts de tots els mals del pla­neta i par­ti­cu­lar­ment de l’aug­ment de les desi­gual­tats. És una forma de nega­ci­o­nisme econòmic perquè el judici no té en compte la con­tri­bució del conei­xe­ment econòmic que pre­sen­ten uns resul­tats més mati­sats sobre aquests temes.
En gene­ral diuen estar del cos­tat dels més des­a­fa­vo­rits.
Els que prac­ti­quen el nega­ci­o­nisme econòmic, en par­ti­cu­lar els eco­no­mis­tes crítics, acu­sen els eco­no­mis­tes orto­do­xos -és a dir, la immensa majo­ria dels inves­ti­ga­dors del món- d’estar al ser­vei de la classe domi­nant, que sig­ni­fica que ells estan del cos­tat dels des­a­fa­vo­rits. Però això no és més que pura retòrica sense cap rea­li­tat. El conei­xe­ment esta­blert, sobre­tot quan és objecte de con­sens, s’imposa a tot­hom. Per estar del cos­tat dels des­a­fa­vo­rits cal en pri­mer lloc pri­vi­le­giar els enfo­ca­ments raci­o­nals i científics, i no ideològics.
Hi ha un con­sens científic sobre si la jor­nada de 35 hores crea ocu­pació.
Sobre aquest tema hi ha efec­ti­va­ment con­sens: la reducció del temps de tre­ball no crea ocu­pació.
I sobre si com­ba­tre la immi­gració redu­eix l’atur?
Si el mer­cat de tre­ball és prou reac­tiu, la immi­gració no crea atur suple­men­tari. Afa­vo­reix l’ocu­pació dels resi­dents amb com­petències com­ple­mentàries a les dels immi­grants i per­ju­dica la dels resi­dents amb com­petències subs­tituïbles. L’efecte gene­ral sobre l’atur és sovint menys­pre­a­ble.
I sobre si hem entrat a l’era del tre­ball escàs i que caldrà repar­tir -lo, com s’afirma?
Res no indica que ens diri­gim a la fi del tre­ball i que caldrà repar­tir els llocs de tre­ball exis­tents. Al con­trari, l’ocu­pació al món no para d’aug­men­tar. Ara bé, les fei­nes patei­xen muta­ci­ons inces­sant­ment i de gran dimensió, que s’acom­pa­nyen de vas­tos movi­ments de mà d’obra d’un sec­tor a un altre.
Què diuen els inves­ti­ga­dors d’apu­jar els impos­tos a les ren­des més altes?
Com a regla gene­ral, les puges d’impos­tos tenen un efecte nega­tiu sobre el crei­xe­ment. Tan­ma­teix, els impos­tos són neces­sa­ris per finançar les des­pe­ses públi­ques. Els estu­dis mos­tren que una pujada rao­na­ble de la fis­ca­li­tat sobre les ren­des molt altes és un mitjà d’aug­men­tar els ingres­sos, però si és massa ele­vada tin­dria un efecte invers inci­tant a l’opti­mit­zació fis­cal i, més greu, a l’evasió fis­cal.
Què poden fer els ciu­ta­dans davant el nega­ci­o­nisme econòmic?
Escol­tar més els científics autèntics en tots els domi­nis, inclosa l’eco­no­mia.
I el peri­o­dis­tes?
Doncs cri­dar més sovint els científics reco­ne­guts i dei­xar d’opo­sar en totes les matèries una per­sona d’esquerra a una per­sona de dre­tes, un libe­ral a un par­ti­dari de l’estat. Perquè d’aquesta manera abo­nen la idea que tot és opi­na­ble. El conei­xe­ment científic no és un ter­reny d’opinió. Hi ha molts fets pro­vats.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.