Emprenedors

Missatgers de paqueteria voluminosa

Furgo canvia el model de negoci de ‘marketplace’ a operador logístic

La start-up Furgo va començar a finals del 2015 com un punt de tro­bada vir­tual de per­so­nes amb la neces­si­tat de des­plaçar objec­tes d’una certa dimensió i trans­por­tis­tes a la recerca de càrrega amb la qual omplir la seva fur­go­neta. Una bona idea però amb alguns obs­ta­cles que es van pale­sar al poc temps de començar. El pri­mer, que el cli­ent no sol ser recur­rent per raons òbvies –cada dia no ens cal moure un sofà o una ren­ta­dora- i això obliga a estar inver­tint cons­tant­ment per cap­tar usu­a­ris nous, sense espe­rar que repe­tei­xin. Deri­vat d’aquest fet, el segon obs­ta­cle és la difi­cul­tat de fide­lit­zar un pro­fes­si­o­nal del trans­port al qual no se li pot garan­tir un volum mínim de feina.

Això no ha desa­ni­mat els impul­sors de Furgo que, obser­va­dors de les grans trans­for­ma­ci­ons que està expe­ri­men­tant la logística urbana, han detec­tat que ara l’opor­tu­ni­tat rau a aliar-se amb les grans cade­nes de dis­tri­bució tra­di­ci­o­nals en un moment de des­con­cert en el sec­tor per la com­petència directa del gegant del comerç electrònic Ama­zon. “S’està pro­duint la con­vergència del comerç electrònic i el comerç tra­di­ci­o­nal i només els que sàpiguen adap­tar-se sobre­viu­ran, i la logística de l’última milla és clau en aquest des­a­fi­a­ment”, explica Javier Sánchez-Marco, fun­da­dor i direc­tor exe­cu­tiu de Furgo.

Ama­zon està superant la bar­rera física del comerç vir­tual amb ter­mi­nis de lliu­ra­ment cada cop més ràpids i la dis­tri­bució tra­di­ci­o­nal li pre­senta bata­lla. Això dona ales a les empre­ses de mis­sat­ge­ria. Però hi ha un espai no ben cobert encara per a la mer­ca­de­ria de més de 30 qui­los, no pale­tit­zada, que és cap a on Furgo s’ori­enta. “Volem evo­lu­ci­o­nar de ser un market­place a ser l’ope­ra­dor logístic de referència en l’última milla per al pro­ducte volu­minós”, diu Sánchez-Marco.

S’han posat mans a l’obra en tres fronts. El pri­mer és nego­ciar amb les grans cade­nes que tin­guin a la venda pro­duc­tes d’una certa dimensió (com ara grans magat­zems, boti­gues d’electrònica, cade­nes de deco­ració i de bri­co­latge, etcètera), per arri­bar a acords de dis­tri­bució. “Estem detec­tant una gran recep­ti­vi­tat perquè saben que tenen sis­te­mes poc efi­ci­ents i fins i tot estan dis­po­sats a com­par­tir les seves dades per fer les pro­ves pilots.” Paral·lela­ment estan desen­vo­lu­pant la tec­no­lo­gia que els per­meti com­pe­ne­trar-se amb els cli­ents i, final­ment, nego­ci­ant amb els trans­por­tis­tes (autònoms i peti­tes flo­tes) per tro­bar la millor res­posta. De moment, i davant la falta de pro­fes­si­o­nals del trans­port tenint en compte la dimensió del repte, han posat en marxa una ini­ci­a­tiva que es diu Furgo Aca­demy, que és un pro­grama de for­mació teòric i pràctic que vol con­tri­buir al des­per­tar de voca­ci­ons en el sec­tor.

Per fer front a la trans­for­mació van obrir una roda de finançament pont per 200.000 euros i pre­ve­uen obrir-ne una altra després de l’estiu, quan comp­ten tenir mètri­ques que sedu­ei­xin els inver­sors en base a un model vali­dat i pre­pa­rat per ser esca­lat. En les diver­ses ron­des de finançament han donat entrada a àngels inver­sors i family offi­ces.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.