Opinió

Empreses que creixen molt en anys complicats

A part de la dimensió social, els objec­tius de la majo­ria d’empre­ses són gua­nyar diners i créixer. Per això, té molt d’interès conèixer qui­nes són les empre­ses d’alt crei­xe­ment i més ren­di­bles. Amb motiu del Ter­cer Congrés d’Eco­no­mia i Empresa que orga­nitza el Col·legi d’Eco­no­mis­tes de Cata­lu­nya hem inves­ti­gat aquest tipus d’empre­ses. Tot i que el tre­ball encara no ha fina­lit­zat i les con­clu­si­ons de l’eix empre­sa­rial es pre­sen­ta­ran a finals d’abril, ja podem avançar algu­nes dades que tenen força interès.

És un tipus d’estudi que ja hem rea­lit­zat en anys ante­ri­ors amb el Depar­ta­ment d’Empresa i Conei­xe­ment de la Gene­ra­li­tat; i en línia amb els estu­dis pre­vis, hem con­si­de­rat empre­ses d’alt crei­xe­ment les que tenen més de 10 emple­ats, aug­men­ten les ven­des cada any un 15% com a mínim (durant els qua­tre dar­rers anys) i una ren­di­bi­li­tat dels fons pro­pis mínima del 8% cada any. Del total de 295.121 empre­ses cata­la­nes que han dipo­si­tat els comp­tes de 2016 al Regis­tre Mer­can­til, n’hi ha 356 que com­plei­xen aques­tes con­di­ci­ons.

Hem com­pro­vat que són empre­ses que han aug­men­tat molt (137%) el nom­bre d’emple­ats en els dar­rers qua­tre anys. I tenen estratègies finan­ce­res més pru­dents: repar­tei­xen pocs divi­dends i estan més capi­ta­lit­za­des. De fet, tenen uns fons pro­pis sobre l’actiu del 45%, men­tre la mit­jana del con­junt d’empre­ses cata­la­nes és del 37%.

Segu­ra­ment, podríem espe­rar que la majo­ria de les empre­ses d’alt crei­xe­ment ope­rin en sec­tors emer­gents. Per això és una sor­presa com­pro­var que es tracta d’empre­ses de tots els sec­tors de l’eco­no­mia. De fet, la pràctica tota­li­tat d’aques­tes empre­ses estan en sec­tors con­ven­ci­o­nals: el 35,6% són empre­ses de ser­veis (con­sul­to­ria, trans­port, logística, hos­ta­le­ria, res­tau­ració...), el 31,2% són empre­ses comer­ci­als, el 18,3% són indus­tri­als (auxi­liar de l’automòbil, tèxtil, moble...) i el 7,3% sónn cons­truc­to­res. La resta (un 7,6%) estan en sec­tors que podríem qua­li­fi­car d’emer­gents (tec­no­lo­gies de la infor­mació i la comu­ni­cació, inter­net, vide­o­jocs, medi ambi­ent, bio­tec­no­lo­gia...)

Aques­tes dades con­tras­ten amb el fet que els millors gra­du­ats uni­ver­si­ta­ris i amb espe­rit empre­ne­dor només volen impul­sar pro­jec­tes en el camps més emer­gents (APP, vide­o­jocs i simi­lars). Molts d’ells no acon­se­guei­xen tenir èxit i al cap d’uns anys aban­do­nen, ja que hi ha mili­ons de joves inten­tant el mateix a tot el món. Per això, convé recor­dar que també hi ha vida en els sec­tors con­ven­ci­o­nals i, segu­ra­ment, amb més pro­ba­bi­li­tats d’èxit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.