Opinió

Economia universal?

Segons la FAO, un màxim d’un 10% de la població mundial seria suficient per alimentar tota la resta. Tècnicament, avui la tecnologia ja fa possible l’eradicació de la fam al món. Altra cosa són les voluntats perquè això passi

Ja fa temps que hi dono vol­tes. Però algu­nes casu­a­li­tats i cau­sa­li­tats m’han fet deci­dir. Avui, eco­no­mia uni­ver­sal. El sis­tema d’inter­can­vis, agents i rela­ci­ons de pro­ducció, dis­tri­bució i con­sum que superen l’àmbit de l’eco­no­mia glo­bal, l’eco­no­mia sense bar­re­res d’espai i de temps de la terra. No, no. No és ciència-ficció. De fet, tot i les temp­ta­ci­ons, expres­sa­ment les evi­taré. Abor­da­rem només coses que ja han pas­sat i pre­vi­si­ons científiques ver­sem­blants. Som-hi?

Pri­mer, casu­a­li­tats. Un parell de coses que he vist recent­ment i que, de manera casual, m’han conduït cap a la mateixa reflexió. La pri­mera. Fa poc vaig assa­ben­tar-me que Albert Ein­stein deia que la física de l’espai és una pura qüestió de temps. L’afir­mació em porta cap a una pre­gunta social: és l’eco­no­mia uni­ver­sal una qüestió de temps? La segona. Fa pocs dies que Elon Musk, el fun­da­dor de Tesla i de Spa­ceX, va llançar el pri­mer coet inter-espa­cial pri­vat de la història amb mate­rial d’inves­ti­gació i de suport per ins­tal·lar a Mart. La majo­ria de gent s’ha que­dat amb l’anècdota del Tesla orbi­tant per la terra, però la qüestió de fons és que Spa­ceX porta 66 tones de mate­rial de tota mena a Mart. I vet aquí l’apa­rent para­doxa. El pio­ner i res­pon­sa­ble de la pri­mera empresa mun­dial de cot­xes elèctrics, i per tant, amb la idea de millo­rar la vida a la Terra, finança i llança el pri­mer coet pri­vat per colo­nit­zar l’espai. Sap alguna cosa Elon Musk que nosal­tres no sapi­guem? Seguim.

Segon, cau­sa­li­tats. A con­ti­nu­ació tot un con­junt de refle­xi­ons que es poden fer amb base científica i que ens por­ten cap a la neces­si­tat de cons­trucció de l’eco­no­mia uni­ver­sal. En pri­mer lloc, la qüestió demogràfica. Avui el món compta una població mun­dial d’uns 7.300 mili­ons de per­so­nes. Com a resul­tat dels avenços científics i sani­ta­ris, de l’aug­ment de l’espe­rança de vida, de l’enve­lli­ment de la població i de la millora de la qua­li­tat de vida arreu, l’ONU espera que el 2050 el món compti 9.700 mili­ons de per­so­nes i el 2100, 11.200 mili­ons. Tot i que aquest avenç de la població mun­dial es con­cen­trarà molt a Àfrica i Àsia (el 2100 hi podria resi­dir el 85% de la població mun­dial), s’espera un impor­tant aug­ment de la pressió sobre el medi ambi­ent i sobre la gestió econòmica dels recur­sos de tota mena. Les teo­ries mal­thu­si­a­nes, que augu­ra­ven un crei­xe­ment de la població mun­dial en pro­gressió geomètrica i uns aug­ments dels recur­sos ali­men­ta­ris en pro­gressió aritmètica, no s’han com­plert fins al dia d’avui. La rea­li­tat sem­pre ha estat més schum­pe­te­ri­ana i ha cre­gut en el poder de l’enginy humà i de la tec­no­lo­gia per millo­rar les nos­tres vides. De fet, el col·lapse de l’eco­no­mia-terra podria venir, pre­ci­sa­ment, d’aquesta millora del benes­tar que ens pro­por­ci­ona la tec­no­lo­gia. Segons la FAO, un màxim d’un 10% de la població mun­dial seria sufi­ci­ent per ali­men­tar tota la resta. Tècni­ca­ment, avui la tec­no­lo­gia ja fa pos­si­ble l’era­di­cació de la fam al món. Altra cosa són les volun­tats perquè això passi.

De la mateixa manera, altres inves­ti­ga­ci­ons en el ter­reny de la robòtica i la intel·ligència arti­fi­cial ens asse­nya­len que, amb un màxim d’un 30% de la població mun­dial, seria pos­si­ble la ins­tau­ració d’una cadena glo­bal de valor que produís tots els bens neces­sa­ris per a una vida amb qua­li­tat mit­jana. Lla­vors, la pre­gunta que cal que ens fem és òbvia: i què passa amb la mei­tat de la població res­tant? A què es pot dedi­car? I, encara més, cal que es dedi­qui a alguna cosa? El ven­tall de pos­si­bi­li­tats que s’obren per res­pon­dre a aques­tes pre­gun­tes és gai­rebé infi­nit. Però una res­posta plau­si­ble, en un con­text de pressió demogràfica, ambi­en­tal i de neces­si­tat de recur­sos per satis­fer una indústria glo­bal tec­nològica­ment molt avançada és la con­questa de l’espai.

Enginy i curi­o­si­tat.

Hi ha mol­tes for­ces i ener­gies que pres­si­o­na­ran en aquest sen­tit. Algu­nes tenen a veure amb l’enginy, la curi­o­si­tat i la des­co­berta científica. Altres són més cre­matísti­ques i tin­dran a veure amb la neces­si­tat intrínseca d’expansió del capi­ta­lisme, que ben aviat la tec­no­lo­gia farà petita la glo­ba­lit­zació (espe­rin a veure què fa la 5G), o la neces­si­tat impe­ri­osa d’obte­nir recur­sos mine­rals fora de la Terra. Un bon refe­rent per pen­sar en el futur és pen­sar en les for­ces científiques, ideològiques, reli­gi­o­ses i econòmiques que van impul­sar el des­co­bri­ment d’Amèrica. Ara bé, això ja no anirà d’un colo­ni­a­lisme o impe­ri­a­lisme d’estats sinó de mul­ti­na­ci­o­nals de la tec­no­lo­gia. Els nous ter­ri­to­ris, ciu­tats o esta­ci­ons espa­ci­als ja no es diran Nova York, la Colúmbia britànica o el Congo belga. Es diran Muskia, Goo­gle­land o Face­book City. Ben­vin­guts al futur.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.