Opinió

Necessitem més empreses grans

La dita popu­lar que “al pot petit hi ha la bona con­fi­tura” és veri­tat en molts casos, però té algun incon­ve­ni­ent quan ho apli­quem a la dimensió empre­sa­rial. Per exem­ple, la millora de la com­pe­ti­ti­vi­tat exi­geix molta inno­vació i inter­na­ci­o­na­lit­zació. I això ho poden fer millor les empre­ses mit­ja­nes i grans. És el que es coneix com el cer­cle virtuós de la dimensió- inno­vació-inter­na­ci­ona- lit­zació, on els tres eixos es retro­a­li­men­ten entre ells.

En el cas de Cata­lu­nya, sovint es repe­teix el man­tra que som un país de peti­tes empre­ses. D’acord amb el cri­teri de la Unió Euro­pea, que con­si­dera petita empresa aque­lla que té menys de 50 emple­ats, de les 619.490 empre­ses que hi ha a Cata­lu­nya, el 98,7% són peti­tes. La resta de les empre­ses (7.889) segons l’Ides­cat, són mit­ja­nes o grans. Però en d’altres països del nos­tre entorn el pes de les peti­tes empre­ses encara és més ele­vat. És el cas d’Espa­nya (99,4%), França (99,2%) o Itàlia (99,4%), per exem­ple.

Però si anem més lluny, podem tro­bar països amb un per­cen­tatge menor de peti­tes empre­ses: Regne Unit (98,2%) i Ale­ma­nya (97%). Si volem apro­xi­mar-nos a la rea­li­tat d’aquests països, on hi ha més empre­ses mit­ja­nes i grans, ens cal apos­tar per allò que afa­vo­reix la dimensió. Podem recor­dar en aquest sen­tit les reco­ma­na­ci­ons del CAREC: un marc legal (fis­cal, mer­can­til, labo­ral) que eli­mini tra­ves als que volen créixer, legis­lació que afa­vo­reixi les fusi­ons, línies de finançament específiques per fomen­tar el crei­xe­ment, etcètera. I un altre tema cab­dal: pro­moure l’ambició de créixer, que és una de les limi­ta­ci­ons cul­tu­rals que també juguen en con­tra.

En resum, encara que en tots els països pre­do­mi­nen les peti­tes empre­ses, ens convé tenir més empre­ses grans. L’expressió small is beau­ti­ful (el petit és bonic) pot ser vàlida en mol­tes situ­a­ci­ons. Per exem­ple, la majo­ria dels països més com­pe­ti­tius són petits (Finlàndia, Suïssa, Sin­ga­pur, Holanda, Àustria...) Però aquests països, pro­por­ci­o­nal­ment, tenen més empre­ses grans. Per tant, en dimensió empre­sa­rial big is bet­ter (el gran és millor) i, per això, cal tre­ba­llar l’ambició i dei­xar de posar-ho tan difícil als que volen créixer.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.