Borsa

FRANCISCO LÓPEZ

INVERSOR, CONSULTOR, EMPRESARI I COAUTOR AMB JOSÉ POAL DEL LLIBRE ‘30 IDEAS PARA INVERTIR EN 2018’

“Els més llestos de classe són al «private equity»”

A Espanya hi ha un seguit de fons de ‘private equity’ que estan recollint la gent més brillant
El pitjor que pot fer un inversor privat és limitar-se a fer dipòsits o a comprar una o dues accions
El banc no assessora, ven, i el petit inversor ha de sortir d’això i fer-se ell mateix la feina
S’evidencia el declivi de les grans patums del Nasdaq que en un futur seran substituïdes
El 2018 marcarà un abans i un després: serà un moment de canvis estructurals i cíclics

Per ter­cer any, Libros de Cabe­cera publica 30 ideas para inver­tir, una cita anual dels inver­sors par­ti­cu­lars amb pau­tes sobre com ori­en­tar una car­tera d’acci­ons. Però l’edició del 2018 s’obre a altres moda­li­tats d’inversió.

Per què és això?
Per dues raons. La pri­mera és que el 2018 ens sem­bla que és un any en què la inversió en acci­ons patirà, de fet en el pri­mer tri­mes­tre de l’any han començat patint i hi ha grans dub­tes del que pas­sarà la resta de l’any. I la segona és que, després de la interacció amb els lec­tors, ens ha sem­blat que era rao­na­ble obrir el ven­tall d’opci­ons perquè no només de la car­tera d’acci­ons viu l’inver­sor. De les 30 idees, hi ha 15 acci­ons con­cre­tes i 15 idees que van des de posar els diners en un fons d’inversió, dipo­si­tar-los en una fin­tech que fa préstecs a pimes o apos­tar pel pri­vate equity.
Quina és la seva inter­pre­tació del con­text actual?
El 2018 serà un moment de can­vis estruc­tu­rals i cíclics. D’una banda, els tipus d’interès han començat a pujar amb força i el dòlar ja no és la moneda que era. D’altra banda s’evi­den­cia el declivi de les grans patums del Nas­daq i penso que anti­cipa un canvi de cicle en tec­nològiques, és a dir, les futu­res Face­book i Goo­gle s’estan coent en aquests moments, i aques­tes cau­ran perquè no són tan revo­lu­ci­o­na­ries. És la fi del model del típic paio en texans modern i que té un ego com un camió. Per últim, al món on real­ment s’està crei­xent és a Ori­ent, allà s’està cre­ant classe mit­jana, aug­menta el con­sum i el PIB creix al 6-7%, per tant les bor­ses que hauríem de mirar són les d’allà.
Quina ha de ser la reacció? Apos­tar per valors segurs?
No, el pri­mer que cal fer és enten­dre el que passa, només així podrem pren­dre bones deci­si­ons. Si som cons­ci­ents que hi ha tec­nològiques que van cares ja tenim molt gua­nyat. De la mateixa manera que si sabem que hi ha empre­ses rela­ci­o­na­des amb tec­no­lo­gies emer­gents com ara rea­li­tat aug­men­tada, el big data, la intel·ligència arti­fi­cial o la robòtica, que estan poc repre­sen­ta­des al Nas­daq i seran les que subs­ti­tui­ran les grans tec­nològiques que ara manen. Tam­poc no pro­poso que mirem totes aques­tes empre­ses peti­tes, això exi­geix una pro­fes­si­o­na­lit­zació i uns recur­sos que només estan en mans de les grans ges­to­res i pen­sem que això jus­ti­fica inver­tir en fons sobre robòtica. La borsa xinesa també mereix la nos­tra atenció, o la sueca, un país esta­ble, amb empre­ses líders i amb una moneda que es pot reva­lo­rar. També hi ha pau­tes tra­di­ci­o­nals que ens poden aju­dar, per exem­ple jo crec que és impor­tant saber si iden­ti­fi­car empre­ses sòlides, sobre­tot aque­lles que donen bons divi­dends. Recol­zar-se en aques­tes com­pa­nyies i apos­tar pel futur i el crei­xe­ment a través de fons, pen­sem que és l’estratègia gua­nya­dora.
Però la sen­sació és que ni les grans com­pa­nyies mul­ti­na­ci­o­nals són valors segurs.
És abso­lu­ta­ment cert. La incer­tesa ha cres­cut com a con­seqüència de la velo­ci­tat del canvi tec­nològic i social i tot està en qüestió. Les grans empre­ses sem­blen més fràgils que mai, es diguin Face­book o Volkswa­gen. Què implica en ter­mes d’inversió? Que en rea­li­tat ningú no sap res. La qüestió és infor­mar-te i diver­si­fi­car en sec­tors i també en ges­tors. El mis­satge és que si tens 30.000 euros, fes 30 inver­si­ons de mil euros millor que una dels 30.000 euros, perquè ningú no sap res.
Què els sedu­eix del pri­vate equity?
Part de l’èxit que tenen ara els fons de pri­vate equity con­sis­teix a tro­bar empre­ses de dimensió petita i mit­jana però amb grans poten­ci­a­li­tats de crei­xe­ment. Si mirem els dar­rers anys jo ho sin­te­tit­za­ria dient: en aquests moments els nois més lles­tos de la classe no estan a les bor­ses, estan als fons de pri­vate equity, Els números u de les grans esco­les de negoci estan en aquest tipus de fons. A Espa­nya hi ha un seguit de fons de pri­vate equity que estan reco­llint la gent més bri­llant que no està en la banca. El pro­blema és que molts d’aquests fons no estan a l’abast del petit inver­sor.
En canvi, les fin­tech estan cre­ant pla­ta­for­mes d’inversió pen­sant pre­ci­sa­ment en el petit inver­sor. Són un bon vehi­cle per als estal­vis?
Al lli­bre par­lem de les fin­tech immo­biliàries, que per­me­ten inver­tir en immo­bles d’una manera més sen­zi­lla, diver­si­fi­cant el risc, amb llin­dars d’entrada bai­xos: 3.000 euros o 5.000 euros. Nosal­tres pen­sem que és una moda­li­tat que ha de tenir en compte. Però el més impor­tant és no limi­tar-se. El pit­jor que pot fer un inver­sor pri­vat és limi­tar-se a fer dipòsits o a com­prar una o dues acci­ons i ja està, les típiques. Això és una acu­mu­lació de risc.
En con­clusió: és un bon moment des del punt de vista de les opci­ons d’inversió?
N’hi ha mol­tes més, efec­ti­va­ment, però cal fer una gran tasca pedagògica entre els que creen l’ins­tru­ment, les auto­ri­tats finan­ce­res i els que aju­dem en la presa de deci­si­ons. ¿De què ser­veix que hi hagi mol­tes opci­ons si no es conei­xen real­ment? El capi­ta­lisme popu­lar és que el ciu­tadà tin­gui més pos­si­bi­li­tats, no sola­ment d’anar al banc.
I el ciu­tadà té estal­vis per inver­tir en aquest moment?
El pro­blema a Espa­nya és que la majo­ria dels estal­vis dels ciu­ta­dans estan en pisos. I després de cada bom­bo­lla hi ha molts inver­sors que en sur­ten escal­dats i no volen tor­nar a inver­tir en borsa. Quan les estadísti­ques demos­tren que la inversió en borsa és millor que cap altra en el llarg ter­mini
En canvi, el ciu­tadà pensa que ara no és un bon moment per inver­tir.
El ciu­tadà té por de ser esta­fat i va al lloc on l’esta­fen més, que és el banc. I el seu patri­moni està al pis. És un tema de cul­tura finan­cera que encara és molt fran­quista: les dues obses­si­ons dels ciu­ta­dans són la casa i el cotxe.
Això que pro­po­sen exi­geix una acti­tud d’inversió activa.
Però igual que la gent lle­geix el diari espor­tiu també pot seguir els mer­cats. Nosal­tres pen­sem que hi ha una nova gene­ració de per­so­nes que s’estan plan­te­jant: qui­nes són les meves alter­na­ti­ves? I nosal­tres els inten­tem pro­por­ci­o­nar res­pos­tes, els inten­tem ense­nyar que hi ha alter­na­ti­ves i que cal tre­ba­llar-les.
També els bancs estan fent una tasca d’asses­sors finan­cers dels cli­ents?
Apa­rent­ment, però és una dis­fressa. Del mig milió de tre­ba­lla­dors que tenia la banca només en que­den 130.000. Asses­so­rar? Això només es via­ble per a grans patri­mo­nis, per als petits inver­sors només poden indus­tri­a­lit­zar el ser­vei, perquè d’una altra manera no sor­ti­rien els números i en rea­li­tat estan venen pro­duc­tes. El petit inver­sor ha de sor­tir d’això i ha de fer-se el mateix aquesta feina.

“Cal llegir entre línies”

Després de molts anys d’estudi del mercat, Francisco López pensa que hi ha coses que no canvien: “Per a l’anàlisi d’una empresa ha estat sempre l’anàlisi del management de l’empresa. El més important en tota inversió en què al darrere hi hagi persones és la cúpula gestora. Més en un món canviant, el centre de tot és la capacitat de les persones de readaptar l’estratègia, els productes, les idees, al canvi. Nosaltres recopilem informació de les empreses i això inclou vídeos de discursos del president o llegir les memòries de les empreses. Cal intuïció i saber llegir entre línies. Si llegeixes el mateix que tothom, compres car i malament, i invertir amb èxit en borsa és invertir en allò en què les expectatives del mercat són inferiors a les que tu creus que hi hauria d’haver.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.