Eines

L’NO2 segueix sent l’escull en la millora de la qualitat de l’aire

La contaminació de l’aire no creix, però tampoc no baixa als nivells que demana la UE

A l’àrea metro­po­li­tana seguim tenint un seriós pro­blema amb la con­ta­mi­nació atmosfèrica i són uns quants els indrets on se superen els valors límits de diòxid de nitro­gen, d’NO2 i les partícules PM10, en el recull de regis­tres de la Xarxa de Vigilància i Pre­visió de la Con­ta­mi­nació Atmosfèrica (XVPCA).

L’any 2017, a cinc esta­ci­ons, de les 68 que fan mesura, es van pre­sen­tar supera­ci­ons del valor límit de 40 micro­grams per metre cúbic d’aire. Pel que fa a PM10, en algu­nes esta­ci­ons també s’han superat els límits per a la pro­tecció de la salut humana, de 40 micro­grams per m³ d’aire.

Isa­bel Hernández, sub­di­rec­tora gene­ral de Pre­venció i Con­trol de Con­ta­mi­nació Atmosfèrica, asse­nyala que “amb l’incre­ment de la mobi­li­tat que s’ha regis­trat, en tots els modes de trans­port, arran del repunt de l’acti­vi­tat econòmica, veiem que l’incre­ment d’aques­tes emis­si­ons no ha estat pro­por­ci­o­nal.” Tan­ma­teix, “no asso­lim bai­xar als nivells que ens mana la UE i cal tre­ba­llar més per miti­gar les emis­si­ons d’NO2, PM10, molt asso­ci­a­des a l’àrea metro­po­li­tana, i l’ozó tro­posfèric, un pro­blema a àrees rurals.”

Hernández reco­neix que “hi ha un pro­blema clar amb el trànsit, així que cal inten­tar reduir el nom­bre de vehi­cles, o que els que cir­cu­lin siguin més nets”. Hi ha zones real­ment crítiques: a Bar­ce­lona, els punts de mesu­ra­ment de l’Eixam­ple i Gràcia-Sant Ger­vasi, pel que fa a l’NO2 regis­tren 59 i 52 micro­grams per m³ d’aire, res­pec­ti­va­ment. Si el 2020 volem estar als nivells que fixa la UE, “sobre­tot serà neces­sari que hi hagi un canvi d’hàbits, però gene­ra­lit­zar una major ocu­pació de vehi­cles, pas­sar del trans­port pri­vat al públic o com­prar un vehi­cle net reque­reix un cert temps de tran­sició”.

Xavier Que­rol, inves­ti­ga­dor del CSIC i vice­di­rec­tor del comitè científic de l’ONU per con­ta­mi­nació trans­fron­te­rera, con­si­dera que “no millo­rem, i aquest estan­ca­ment suposa de fet incom­plir la legis­lació, atès que des del 2010 estem obli­gats per la UE a rebai­xar els nivells d’NO2”. Que­rol asse­nyala com a gran cul­pa­ble el dièsel del cotxe pri­vat, en un país en què el 50% del parc auto­mo­bilístic fa ser­vir el dièsel com a com­bus­ti­ble. “No hi ha prou valen­tia política per reduir el pro­blema. Cal fer com a Zuric, Gine­bra o Lon­dres, on el trànsit viari del cen­tre es redu­eix al trans­port públic i als resi­dents.”

Una actu­ació efec­tiva con­tra la con­ta­mi­nació reque­reix un pla en fases. Un pri­mer pilar, com explica Que­rol, “és poten­ciar el trans­port públic a l’àmbit metro­po­lità, ja que ha estat massa des­cui­dat. No s’hi ha inver­tit prou, no s’han fet créixer els Fer­ro­car­rils Cata­lans, per exem­ple”. La reducció del nom­bre de cot­xes és un altre repte fona­men­tal: “Cal­dria cons­truir pàrquings disu­as­so­ris, com a Berlín, perquè a tot Bar­ce­lona l’apar­ca­ment sigui per a resi­dents.” En aquesta par­cel·la, també con­vin­dria apos­tar pel peatge urbà: “Esto­colm ho va pro­var i va reduir un 30% el nom­bre de vehi­cles a la ciu­tat, i Milà, que ho va ins­tau­rar fa tres anys, va expe­ri­men­tar una reducció del 20%”. En que­da­rien exempts de pagar, dins d’aquesta pro­posta, els cot­xes amb tres o més ocu­pants, que cir­cu­la­rien en car­rils d’alta ocu­pació. Un ter­cer capítol cor­res­pon­dria a la deli­mi­tació de zones de baixa emissió per al trànsit rodat, “en què es pro­hi­bi­ria la cir­cu­lació als vehi­cles que con­ta­mi­nes­sin”. Com s’ha fet a diver­ses ciu­tats d’Itàlia, un ser­vei públic de cot­xes com­par­tits nets podria aju­dar a fer efec­tiva la mesura.

Si tenim en compte que la fur­go­neta d’un trans­por­tista pot arri­bar a rodar dotze hores pel cen­tre urbà, ens ado­nem que cal reor­ga­nit­zar la dis­tri­bució urbana de mer­ca­de­ries. “Con­vin­dria elec­tri­fi­car les fur­go­ne­tes, mol­tes de les quals van amb dièsel, i mun­tar pla­ta­for­mes logísti­ques per reduir el nom­bre de ser­veis a un punt d’abas­ta­ment deter­mi­nat, com un res­tau­rant o un súper.” Quant a l’impuls de la bici­cleta, Que­rol creu adi­ent fer uns car­rils bicis més amples, que no es bar­re­gin amb les vies del vehi­cle moto­rit­zat.

“Poden ser mesu­res dures, però només retar­dant-les es fa créixer el nom­bre de per­so­nes que puguin estar-hi en con­tra”, afirma Que­rol.

L’elevat cost sanitari de tenir un aire brut

María García, de la Plataforma per la Qualitat de l’Aire, posa l’accent en el fet que, si estem lluny dels estàndards que marca la UE, encara ho estem més dels límits de l’OMS per protegir la salut: “En partícules, l’OMS marca 20 micrograms per metre cúbic en lloc de 40, i si parlem de salut, parlem de cost econòmic: fins a 6.400 milions d’euros costa tenir una mala qualitat d’aire, ja sia en despesa sanitària o en baixes laborals.” En el propòsit de reduir els vehicles a motor a la ciutat potenciant el transport públic, apunta que “això pot generar ocupació, el personal que s’encarrega del transport públic o activitat industrial, ja que tenim un constructor de tramvies, Alsthom”. Creu que el peatge de congestió és assumible pel transport públic amb millores de freqüències i veu la intermodalitat com una aposta econòmica, més que ecologista.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.